2011. dec 14.

Fernando Alonso jövőre a Ferrari dominanciáját szeretné visszaállítani

írta: FormaNet
Fernando Alonso jövőre a Ferrari dominanciáját szeretné visszaállítani

Fernado Alonso hite továbbra is töretlen a Ferrari irányába, és bízik benne, hogy a maranellói gárda dominanciája rövidesen visszatér, annak ellenére, hogy az elmúlt két év nem éppen sikertörténet a legendás alakulat és a spanyol bajnok számára.

Mindenki emlékszik még arra a bizonyos 2010-es évadzáró futamra, ahol egy csapat-taktikai hibán úszott el a legnagyobb vb esélyesként induló Fernando Alonso harmadik világbajnoki címe.
Abban az évben a Ferrari a szezon második felében látványosan fejlődött, és a felzárkózás olyan ütemben sikerült, hogy Dél-koreai győzelemével Alonso -két versennyel az idény vége előtt-  átvette a vezetést a pontversenyben. Abu Dzabiban végül a súlyos taktikai hiba a bajnoki trófeába került. 
 
Idén az autó fejlesztésén, és az eleve konzervatív kialakításon úszott el Alonso számára a bajnokság, és mindössze egyetlen futamgyőzelemnek örülhetett. A Ferrarinál megélt kudarcok azonban nem szegték kedvét a harcos spanyolnak, és pozitívan tekint a jövőbe.
 
"Javítottunk a boxkiálláson, jobbak lettünk a startnál, de annak ellenére, hogy a csapat vezetése és stratégiája is javult, nem lehetünk teljesen elégedettek az előző szezonnal” – nyilatkozta Alonso a New York Timesnak.
 
"Tavaly Kínában kiugrottam a rajtnál, és Monacóban egy ütközés miatt kiestem az időmérőn. A pilóták mindig követnek el hibákat, de ebben az évben megpróbáltam javítani, és elkerülni az előző évi nagy hibákat, és csak olyan apróbb bakik voltak, amiket az emberek nem is vesznek észre.”
 
Sebastian Vettel szintén nem sokat hibázott ebben a szezonban, és bár tavaly nagyon szoros csatában nyerte meg első címét, idei dominanciája azonban teljesen egyértelmű volt már a szezon elejétől.
 
"A probléma az, hogy idén egy nagyon domináns Red Bullal találtuk szembe magunkat, Vettel is egészen kiváló volt, és ennek a két dolognak a kombinációja lehetetlenné tette számunkra, hogy a világbajnoki címért harcoljunk.”
 
Alonso optimizmusa azonban semmit sem csökkent a gyenge szezon miatt, és nagyon szeretné, ha a legrövidebb időn belül az olasz csapat diktálná a bajnokság ütemét.
 
"Ez a csapat győzelemre született, a csapat minden egyes tagjának DNS-ébe van kódolva a versenyszellem és a motorsport iránti szenvedély. Szóval szükséges a szervezet átalakítása, ha a Ferrari ismét domináns akar lenni, ahogy az előző évtizedben” – mondta Alonso, rámutatva, hogy számtalan szabályváltozás is történt, melyek segíthetik ezt a törekvést.
 
"Jövőre természetesen az a cél, hogy újra világbajnokok legyünk. A Ferrari csapatának és pilótáinak nem is lehet más a célja, de ezért már a szezon előtt el kell kezdeni dolgozni.”
 
Alonso csapattársa, Felipe Massa saját, jövő évre vonatkozó elvárásait illetően a realitások talaján maradt, azt azonban elismerte, hogy idén nem teljesítette a tőle elvártakat.
 
"Sokan szeretnek sok mindent mondani a szezon előtt, ám a legtöbbször kiderül, hogy nem minden úgy van. Így inkább jobb az, ha nem mondunk semmit, csak dolgozunk, és amikor eljutunk az első versenyig, akkor talán már lehet mit mondani. A legtöbb szezon előtti teszt idén nagyon nagyon jól sikerült. Aztán az első versenyen láthattuk, hogy nem éppen ott voltunk, ahol szerettünk volna lenni.”
 
Az elmúlt szezon eredményei ellenére azonban mindkét pilóta meg van győződve arról, hogy a Ferrari még mindig ugyanaz a csapat, melyet a szurkolók kiérdemelt szeretete vesz körül.
 
"Úgy gondolom, lehetetlen, hogy a Ferrari ne az élen legyen, és az is, hogy egy helyben topogjunk, vagy hátrafelé induljunk el. Szeretem a csapat szellemiségét. Az olaszok és a spanyolok nagyon hasonlítanak egymásra, mind a kultúra, mind az érzelmek, mind pedig a humor terén” – vélekedett Fernando Alonso.
 
 
Így vélekedik erről Alonso brazil csapattársa is, akinek az ülése 2012 után egyáltalán nem biztos a maranellói gárdánál, és  jövő évi teljesítményén a jövője kapcsán nagyon sok múlhat.
 
"Annak ellenére, hogy nem a Ferrari, hanem egy másik csapat nyerte meg a bajnokságot, a Ferrari továbbra is a csúcson van. Ha az ember elhagyja a Ferrarit, az egy kis lépés vissza, de mindenképpen visszalépés.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 fernando alonso formula1 felipe massa maranello