2011. dec 15.

Caterham - Márkaépítés és ambíciók

írta: FormaNet
Caterham - Márkaépítés és ambíciók

Tegnap óta minden F1 rajongó számára ismert az idén még Team Lotusként, jövőre Caterhamként rajthoz álló brit-maláj alakulat logója. A változás azonban a külsőségeken jóval túlmutat, már ami a kis csapat ambícióit illeti.

Az istálló fejlődése - a kezdeti bukdácsolások után- az elmúlt két évben egyértelműen megmutatkozott, és a tulajdonos csapatfőnök, Tony Fernandes elkötelezettsége az F1 felé, és jó értelembe vett nagyratörő tervei példaértékűek.
A megfogalmazott rövid és középtávú célok figyelemre méltóak, ám a realitások talaján születtek.
 
A csapat technikai vezetője, Mike Gascoyne úgy véli, az új márka építése, a csapat új identitása újabb lökést és ütemet ad ahhoz, hogy egy új, szilárd alapokon nyugvó istálló épüljön a száguldó cirkuszban.
 
Az új logó bemutatásával egy időben nevesítették az új Caterham istálló autóját is, mely a CT01 nevet kapja, illetve Fernandes megerősítette, hogy a változtatások iránya teljes mértékben összehangolja az F1-es csapat és az autóipari cég működését.
A névváltoztatás egyféle gesztus, hiszen végleg lemondanak a Lotus név bármiféle használatáról annak ellenére, hogy jogilag (az évben több tárgyaláson is átesett névhasználati vita kapcsán) kedvező ítélet született az alakulat számára.
 
Gascoyne büszke arra, hogy visszahozták a Formula-1-be a Lotus nevet, ettől függetlenül a névváltoztatás nem jelent számára érzelmi problémákat, hiszen az új márkával is ugyanaz az a csapat, és ugyanazok a személyek folytatják a munkát.
 
"Úgy gondolom, nagyon büszkék lehetünk arra, hogy mi voltunk azok, akik visszahozták a Lotus nevet a Formula-1-be. Azonban nem gondolom, hogy túláradó érzelmekkel kellene búcsút intenünk a Team Lotus névnek, egyszerűen azért, mert számunkra mindig is világos volt, hogy ez csak egy csapatnév volt, amit pár évig használtunk, és valójában az a fontos amit ez idő alatt csapatként elértünk. Felülmúlhatatlan érzés, és nagyon büszkék lehetünk arra amit Team Lotusként tettünk. Jelenleg azonban már saját márkánk van. Sorsunk a saját kezünkbe van, és noha jó lett volna, ugyanez a Lotus márkával is, de annak vége, mostmár a Group Lotusnak kell vele foglalkoznia. Azt hiszem nagyrészt egyedi az amit tettünk az elmúlt két évben, és valóban büszkék vagyunk arra, amit elértünk.”
 
Gascoyne szerin a legfontosabb feladat most már az, hogy az istálló előrelépjen a rajtrácson, ahogy azt tette az elmúlt két évben is, mind financiális, mind logisztikai téren.
 
 
"Két év versenyzés után a tízedik helyen végeztünk a bajnokságban, és ez számunkra szilárd pénzügyi alapot is jelent. Most megalapítottunk egy új Formula-1-es csapatot. Bejelentettük a társaságunk fejlesztéseit, új partnereink vannak, megmutattuk, hogy valóban komoly alakulat vagyunk, így most elérkezett az idő, hogy megalapozzuk a harcot a többi alakulattal, hozzákezdjünk, és elverjük őket. Mi mindig is megfelelő versenyalakulat voltunk, de eleinte visszafogtak bennünket is az új csapatokra jellemző korlátozott lehetőségek. Most azonban itt az ideje a továbblépésnek. Azért alakultunk meg, hogy ha el jön az idő, legyőzzük ellenfeleinket. Már van nevünk, van identitásunk, most már csak oda kell állnunk és versenyeznünk kell.”
 
Szöveg: FormeNet, Varga Viktória
         
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 caterham mike gascoyne team lotus