2011. dec 16.

A Williams új technikai igazgatója bizonyítani akar - elkészül az első tesztre az FW34

írta: FormaNet
A Williams új technikai igazgatója bizonyítani akar - elkészül az első tesztre az FW34

A Williams idei szezonja után - mely történelmének legrosszabb éve volt -, a jelek szerint komoly lendületet vett, és az átalakított szakmai vezetés nagy erőkkel kezdte meg a felkészülést a 2012-es évadra. A csapat szerint jól haladnak az FW34 munkálatai, és igen valószínű, hogy már az első februári tesztre teljesen elkészülnek az új modellel. 

Sam Michael helyére érkező Technikai igazgató, Mike Coughlan elmondta, hogy a hátsó felfüggesztés és az alváz kialakítása a végéhez közeledik, és a saját töréstesztek, melyek már december elején megtörténtek, bíztatóak a jövőre nézve.
(A Williams idei katasztrofális szereplésének egyik okát éppen ebben a szokatlan hátsó kialakításban, a felfüggesztésben, és az ehhez alkalmazkodó eddigi legkisebb sebességváltóban látták a szakemberek.)
 
"A hátsó felfüggesztéssel teljes egészében elkészültünk. Az első futómű is kész, és a hátsóhoz sem kell már sok idő, és rövidesen elkezdjük az FIA törésteszt programját, melyet az elmúlt időszakban a saját privát tesztjeink előztek meg. Jelenleg már egy teljesen kialakított autónk van, ezt fogja ellenőrizni a rendszer használat közben is, és a leszorítóerő tekintetében is történt egy ésszerű előrelépés, ami alapján folytatjuk a teljes rendszer építését. Ahol most állunk, az lehetővé teszi számunkra, hogy már az első teszten ott legyünk. A célunk, hogy a szezon előtti utolsó teszten már egy teljesen frissített autóval indulhassunk” – nyilatkozta az új technikai igazgató.
 
A Williams reméli, hogy az új autó minden alkatrésze időben elkészül, az alapvető kialakítást már január közepére be akarja fejezni, az első kollektív tesztre pedig további fejlesztéseket terveznek, és a fejlesztések mindvégig folyamatosan folynak majd az alakulatnál, hogy Ausztráliában már egy, az ideinél mindenképpen versenyképesebb autóval álljanak fel a rajtrácsra.
 
"Az autó borítását január közepére szállítjuk le, és az első tesztekre teljesen elkészülünk. A cél az, hogy január végére az összes alkatrész ellenőrzése, tesztelése megtörténjen használat közben is. A legfontosabb alkatrészekkel nem lehet elég mérföldet tesztelni, mert ha az autó egy alapvető probléma miatt megáll a pályán, akkor az nagy meglepetést okozhat. A tesztelésen kívül a folyamatos fejlesztésekre is összpontosítunk az autó megbízhatósága, és a teljes aerodinamikai teljesítmény tekintetében” – ecsetelte az elképzeléseket Mike Coughlan.
 
 
A Williams úgy tűnik, szeretné elfeledni, és rajongóival is elfeledtetni az idei évet. A csapat azonban továbbra sem nevezte meg pilótapárosát, illetve Pastor Maldonado csapattársát, annak ellenére, hogy már három hete véget ért a szezon. Miután Kimi Räikkönen a Lotushoz szerződött, néhány pilóta esélyesként lépett elő, az időhúzás pedig minden bizonnyal nem Rubens Barrichellónak kedvez. Sokan Adrian Sutilt tartják az egyik legfőbb esélyesnek, és ezt támaszthatja alá a várakozás is, mivel a Force India sem jelentette még be jövő évi versenyzőit.
 
 
Szöveg:FormaNet, Varga Viktória
      
 
Szólj hozzá

f1 williams forma1 formula1 mike coughlan w34