2011. dec 16.

Mire várhat a Force India - Még mindíg nem jelentették be pilótapárosukat

írta: FormaNet
Mire várhat a Force India - Még mindíg nem jelentették be pilótapárosukat

Két héttel az év vége előtt általában már minden istállónál ismert a következő évi pilótafelállás. Jelenleg azonban még több csapat is van, aki nem nevezte meg versenyzőit, vagy legalább egy ülés még szabad az istállónál. A várakozás a pilóták helyzetét rendkívül bizonytalanná teszi, és a késedelem okai mögött más-más okból ugyan, de minden esetben megtalálható a pénz.

A Force Indiánál sincs ez másként, annak ellenére sem, hogy a legtöbben már teljesen biztosra veszik, hogy Adrian Sutilnak távoznia kell az alakulattól, és helyét a német Nico Hülkenberg veszi majd át.
 
Sutil, aki idén kiváló teljesítményt nyújtott, már az Indiai Nagydíjon arra kérte a csapatfőnököt, Vijay Mallyát, hogy minél hamarabb döntsön, hogy elég idő maradjon más alakulatokkal a tárgyalásokra. Akkor az indiai üzletember ígéretet tett, hogy Abu Dzabiban lezárja a kérdést. Ez azonban a mai napig nem történt meg. Felvetődik a kérdés, ha a dolog már hónapokkal ezelőtt szinte eldöntött tény volt, akkor mire vár még az indiai istálló vezetése.
 
A dolog ennél azért valamivel bonyolultabb. A szerződés, mely jelenleg érvényben van az istálló, és Sutil között, egyszerűen csak akkor bontható fel, ha a feltételeket mindkét fél elfogadja. Amennyiben nincs konszenzus, úgy a Concorde egyezmény alapján, a szerződés záradéka szerint bármely fél (itt most leginkább Sutil) az elhúzódó bírósági procedúrát elkerülve, egy nemzetközi jogászokból álló testülethez, a Contract Recognition Board-hoz (CRB) fordulhat.
 
Ez a bizottság függetlenül működik, négy különböző európai nemzet jogászai a tagok, és kifejezetten azzal a céllal működnek, hogy az ilyen esetekben, a Concorde egyezmény alapján, kötelező érvényű döntést hozzanak. A testület döntéseit minden érintettnek, aki a Concorde megállapodás alapján vesz részt a száguldó cirkuszban, kötelezően tudomásul kell venni. A CRB székhelye Genfben van, a döntései nem arról szólnak, hogy egy csapatra rákényszerítenék, hogy olyan pilótát alkalmazzon, akit meneszteni szeretne, hanem a menesztés körülményei, és feltételei azok a tények, melyeket megvizsgálva hozzák meg határozatukat, mely leggyakrabban pénzügyi megegyezést rögzít. Az ilyen eljárások teljes titoktartás mellett folynak, így a végső megállapodás körülményei sem válnak ismertté. Éppen ezért Sutil kapcsán sem lehetünk teljesen bizonyosak, hogy egy ilyen eljárást kért a szerződése megszüntetése kapcsán, de nem is lehet teljesen kizárni.
 
A Force Indiánál azonban más gondok is megzavarhatják a bejelentést, melyet mellesleg először tegnapra, majd mára ígértek. A nyáron felröppen pletykák mégis csak igazak, melyek szerint a csapatfőnök, és a nyáron többségi tulajdonosból, részvényei eladása nélkül résztulajdonossá vált indiai üzletember komoly anyagi gondokkal küzd, mivel fapados légitársasága, a Kingfisher Airlines hatalmas adóságot halmozott fel. Ennek egyik igen kézenfekvő bizonyítéka, hogy a légitársaság repülői csak készpénzért kaphatnak üzemanyagot a repülőtereken, ami állandó likviditási problémát jelent a cégnek, így egyre több gép vesztegel a földön. A cég a tönk szélén áll, és ezzel a Force India Mallya részéről történő támogatása is veszélybe került, és ez az istálló eladósodását is jelenti, ami már el is kezdődött.
 
A nyáron 100 millió dollárral csatlakozott Sahara Group a jövő évre is 30-40 millió dolláros tőkeinjekciót irányzott elő az istálló számára, ám ez az összeg a jelenleg 100 milliós adóság törlesztésére sem elég. Mallya egyetlen esélye lehet, az indiai kormány támogatása, és egyes hivatalnokok már kinyilatkoztatták, hogy nem szeretnék a repülőtársaság összeomlását.
 
Ezek a körülmények is közre játszhatnak abban, hogy még mindig nem jelentette be az alakulat jövő évi pilótapárosát, hiszen mind Sutil, mind Hülkenberg mögött pénzügyi érdekek is mozognak, és az istálló jelenlegi anyagi helyzetében nyilvánvaló, hogy minden körülményt figyelembe kell venni.
 
A twitteren olvasható félhivatalos hírek szerint a bejelentés egy órán belül megtörténik.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 forma1 force india adrian sutil vijay mallya nico hulkenberg