2011. dec 23.

A Ferrari senkivel sem konzultált a FOTA-ból való kilépéssel kapcsolatban

írta: FormaNet
A Ferrari senkivel sem konzultált a FOTA-ból való kilépéssel kapcsolatban

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali továbbra is hangsúlyozza, hogy a számukra is kiemelten fontos a költségcsökkentés, annak ellenére, hogy az RRA megállapodás zsákutcába jutott, és ennek következtében bejelentették kilépésüket a csapatok érdekvédelmi szövetségéből, a FOTA-ból.

Az istállók önként vállalt költség- és forráscsökkentő megállapodása, az RRA jövője ugyan még kérdéses, és a megegyezés talán még most távolinak tűnik, ennek ellenére a Ferrari is elkötelezett abban az irányban, hogy a száguldó cirkuszban ne szabaduljanak el ismét a költségek.
 
"Olyan helyzetben vagyunk, amikor szükséges a költségek kontrolálása, de meg kell arról is győződnünk, hogy ez (RRA) betartható és ellenőrizhető legyen. Az első feladat tehát most az, hogy megértsük, mi történik most a megállapodással.
A második pont az, hogy a nagy csapatok megvitassák, mi a legmegfelelőbb megoldás. Ez most az elsődleges. Az elmúlt egy-két évben is volt számtalan megbeszélés, de eredmény nem született” – vélekedett Domenicali.
 
A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo természetesen hasonlóan vélekedik, és hangsúlyozta, a jövő csakis a csapatok együttműködésével képzelhető el. Ugyanakkor az elnök arra is utalt, hogy az ilyen jellegű megbeszéléseket a FOTA keretén kívül is elképzelhetőnek tartja.
 
„Még mindig hiszem, hogy lehetséges néhány csapat között a megállapodás a jövőre nézve. Domenicali nagyon jó személyes kapcsolatba van az utódommal, Martin Whitmarsh-sal, a FOTA jelenlegi elnökével. Azt kell mondanom, Martin nagyon jó munkát végzett. Keményen törekedni fogok arra, hogy megtaláljuk a nagy csapatok közös céljait. Én csupán tiszta szabályokat, és azok egyértelmű, tiszta értelmezését szeretném” – nyilatkozta a Ferrari elnöke.
 
Montezemolo számára egyértelmű, hogy az F1 költségeit megfelelő mederben kell tartani, és ez irányú elkötelezettségének többször is hangot adott, de nem rejtette véka alá a költségsapkával kapcsolatos kifogásait sem. Számára fontos, hogy az ellenőrzés legfőbb szempontjai a csapatok tevékenysége alapján legyen meghatározva, és ne a kiadások szerint. Az eredeti RRA erre (kiadások csökkentése) épül, és a Ferrari az elejétől fogva törekedett a módosításokra, mely alapján a tevékenységhez kapcsolódó költségeket kell figyelembe venni. (pl.: a motor gyártók költségei egészen mások, mint azon csapatok költségei, akik vásárolják a motorokat)
 
„Jobban szeretném, ha a költségsapka közvetve lenne meghatározva, és nem könyvvizsgálók ellenőriznék, hogy mennyit költök, mert nagyon könnyű őket becsapni. Soha nem fogom elfogadni a költségsapkát. A költségsapka szembe megy a versennyel.”
 
A csapatfőnök, Domenicali hangsúlyozta, hogy a FOTA-ból való kilépés a Ferrari saját döntése volt, és nem konzultáltak erről más alakulattal. A Red Bull is ugyanakkor jelezte kilépését, és a Sauber is röviddel ezután követte példájukat. A kilépések ellenére a FOTA folytatja munkáját, és Domenicali reméli, hogy megváltozhatnak még az álláspontok.
 
„Ebben a pillanatban várunk, és majd meglátjuk a FOTA milyen álláspontra helyezkedik a jövővel kapcsolatosan, talán lesz más csapat is aki hasonlóan gondolkodik, mint mi. Szeretnénk a FOTA kapcsán tisztán látni, saját magunk miatt, és néhány más csapat kapcsán is. Eddig senkivel sem konzultáltunk erről, a döntésünket saját magunk hoztuk meg. Nem vagyunk felelősek azért amit mások tesznek” – nyilatkozta Domenicali, amivel valószínű azokat a vádakat szerette volna kivédeni, mely szerint a Sauber a Ferrari nyomásának engedve lépett ki a szövetségből.
 
 
Bár minden érintett fél folyamatosan hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a költségek korlátozása és folyamatos csökkentése, ám a jelek szerint az álláspontok igencsak eltérnek egymástól, mind a forma, mind az ellenőrzéssel kapcsolatos vélemények tekintetében.
Az új Concorde egyezmény előestéjén ez még komoly vitákhoz vezethet, és ami nagyon lényeges, jelentősen gyengíti a csapatok tárgyalási pozícióját.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 formula1 fota luca di montezemolo f1 költségcsökkentés stafani domenicali