2011. dec 28.

2011 a rekordok éve

írta: FormaNet
2011 a rekordok éve

Bár 2011-ben a világbajnoki versengés izgalmai elmaradtak, ettől függetlenül egyáltalán nem mondható klasszikusnak az idei szezon sem, hiszen a csúcsformában lévő Sebastian Vettel több rekordot is megdöntött, de a 2011-es év nem csak a Red Bull kiválóságának köszönhetően került több helyen is első helyre az örökranglistákon. James Allen válogatásából nem maradt ki Rubens Barrichello, Michael Schumacher illetve az őrült Kanadai Nagydíj és az egyedülálló Európa Nagydíj sem. 


A legtöbb megkezdett nagydíj: 323 Rubens Barrichello
 
Rubens Barrichello 2011-ben tovább gyarapította F1-es versenyeinek számát, ezzel együtt a 2008-ban Riccardo Patrese rekordját (256 nagydíj) megdöntő brazil növelte előnyét a statisztikában. Mivel manapság már több versenyből áll egy-egy szezon, így valószínűleg ez a rekord sem lesz hosszú életű, ám Barrichello maratoni király-kategóriás karriere igazán figyelemreméltó. A statisztikában visszatérése óta már Michael Schumacher (287) is átugrotta Patresét, és a negyedik helyen álló Jarno Trulli is csak négy futammal marad el, így 2012-ben az olasz még egy helyet veszít a listán. A jelenlegi mezőnyből még Jenson Button az, aki benne van a top10-be, 208 F1-es rajtjával.
 
Legfiatalabb kétszeres világbajnok; legtöbb rajtelsőség egy szezonon belül; a legtöbb élen töltött kör egy szezonon belül; a legtöbb dobogós helyezés egy szezonon belül; előny a bajnoki ponttáblázaton: Sebastian Vettel
 
Vettel 2011-ben nem fukarkodott a rekordokkal: 24 évesen és 98 naposan lett a széria legfiatalabb kétszeres bajnoka, Brazíliában idei 15 pole-jával, valamint az egy szezonon belül élen töltött körök számával (739) Nigel Mansellt taszította le a trónról, bár hozzá kell tenni, Mansell legsikeresebb idényében (1992) hárommal kevesebb nagydíj volt. Mindemellett 122 pont előnyt gyűjtött össze a második helyen záró Jenson Buttonnal szemben, ami (persze az új pontrendszernek köszönhetően) szintén egy új rekord.
 
 
A legtöbb előzés egy nagydíj alatt:  126 – Törökország
A legtovább elhúzódó verseny: 4 óra 4 perc - Kanada
 
A DRS és a rövid élettartamú Pirelli abroncsok érkezésével idén rekordszámú előzést láthattunk. A hatékony DRS zónának köszönhetően a lista élén Törökország foglal helyet, megelőzve az esős Kanadai Nagydíjat, amely több mint négy órásra nyúlt, és ezzel szintén új rekord született. A 4 óra 4 percig tartó Kanadai Nagydíj az 1954-es Német GP-től vette át a stafétabotot, majd 20 perccel túlszárnyalva a nürburgringi több mint 500 kilométeres futamot. (Az Indy500 nem számít bele a statisztikába)
A montreáli futamgyőztes Jenson Button 2011-ben összességében 74 előzést hajtott végre, ebből 26 manőver Kanadában történt.
 
A legkevesebb versenyző, aki egy szezonon belül dobogós helyezés ért el: 7
 
Mindössze hét versenyző mondhatja el magáról, hogy 2011-ben a dobogón pezsgőzhetett, ami a statisztikákban ugyan nem egyedülinek, de negatív rekordnak számít. 1992-ben, 2000-ben és 2002-ben szintén csak hét pilóta állhatott a pódiumon, míg a rekord pozitív végén az 1982-es szezon áll, amikor is nem kevesebb, mint 18 versenyző osztozott a dobogós helyeken.
Idén a Renault két pilótája, Vitalij Petrov és Nick Heidfeld egy-egy alkalommal a harmadik helyen ért célba, míg a fennmaradó 48 dobogós helyeken mindössze öt pilóta (Vettel, Webber, Button, Hamilton és Alonso) osztozott.

 
A legtöbb nagydíj, melyen a versenyző az élen haladt: 142 – Michael Schumacher

A hétszeres világbajnok Japánban három kör erejéig vezette a futamot, így eggyel növelte azon versenyeinek számát, melyeken az élen autózott. Ez idáig is Schumi tartotta a rekordot Ayrton Senna (86) és Alain Prost (84) előtt.
 
A legtöbb célba érő egy nagydíjon: Valencia
 
Valenciában a teljes mezőny, azaz mind a 24 versenyautó eljutott a kockás zászlóig, ami új rekord a széria történelmében. A Több, mint hat évtized alatt ez volt a negyedik alkalom, hogy a komplett mezőny célba ért, ezek közül azonban az idei Európa Nagydíjon volt a legtöbb induló. ( 1961-Holland Nagydíj 15, 2005-USA Nagydíj 6, 2005-Olasz Nagydíj 20)
 
 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 2011 rekordok f1 f1 statisztikák