2012. jan 04.

Newey: Vettel minden hibát kielemez, hogy tanuljon belőle

írta: FormaNet
Newey: Vettel minden hibát kielemez, hogy tanuljon belőle

Adrian Newey úgy véli, hogy Sebastian Vettel folyamatosan a tökéletességre törekszik, és bár 2011-ben nagyon kevés hibát vétett, de a német az apró tévedéseket is részletesen kielemzi azért, hogy tanuljon belőlük, és a jövőben elkerülje őket. 
 
 
A Formula-1 legfiatalabb kétszeres világbajnoka, Sebastian Vettel 2011-ben 11 futamgyőzelmet szerzett, és 15 pole-jával új rekordot állított fel. A számokból is kitűnik, hogy a német versenyző igen kevés hibát vétett az elmúlt szezonban, a Red Bull főtervezője, Adrian Newey azonban úgy véli, hogy Seb ebből a kevés bakiból is tanulni próbál annak érdekében, hogy idén még erősebben térjen vissza.
 
"Azt hiszem, minden, amit mondhatok az, hogy Seb egy nagyon erős fiatalember, aki nagyon határozott, nagyon kíváncsi, és megpróbál mindent megérteni, ami az autóval és saját teljesítményével kapcsolatos. Ha hibázik – és mivel ember, így természetesen hibázik, akkor megpróbál belőle tanulni. Vagyis mindent, ami a szezonban történt nagyon gondosan ki fog elemezni, és megpróbál javítani. ”
 
A Red Bull szakembere a Kanadai Nagydíjat hozta fel példának, amikor Vettel mindvégig az élen száguldott, ám az utolsó körben hibázott, amit Jenson Button ki is használt, és végül a mclarenes szelte át elsőként a célvonalat.
 
 
"Az egyik példa Montreál, ahol kissé zaklatott volt a verseny után, hiszen az utolsó körben kapott ki úgy, hogy mindvégig uralta a versenyt. Hogy őszinte legyek, mindannyian így lennénk ezzel. Csapatként mindannyian megtanultuk a leckét, és önmagamat is hibáztattam azért, hogy talán nem tettünk meg mindent a futam kritikus részein – például a piros zászlós periódusban, vagy éppen részletesebb tájékoztatást adhattunk volna az utolsó körökben Jenson hajrájáról. Ezek mind apró részletek, amiket meg kell tanulnunk” – ecsetelte Newey az Autosportnak, mindemellett ragaszkodott ahhoz, hogy bár az elmúlt két évben a csapat felért a csúcsra, ennek ellenére semmit sem veszítettek étvágyukból.
 
"Óriási a vágy és az éhség. Őszintén szólva ez mindenhol így van, bárhol is vagy. Ha hetedik vagy, akkor onnan szeretnél előrébb jutni. Az a vicces az egészben, és ezt tapasztalatból mondhatom, hogy ha jól mennek a dolgok, nem érzed úgy, hogy bármit másként csinálnál ahhoz képest, mint amikor kevésbé jó a teljesítmény.”
 
Newey legújabb alkotása - a legtöbb top csapat autójához hasonlóan - elkészül az első kollektív tesztre, és a német Auto Motor und Sport jelentése szerint az első napon, február 7-én Mark Webber próbálhatja majd ki először a jerezi pályán. 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull adrian newey