2012. jan 05.

A FOTA-ból kilépő csapatok már alá is írták az új Concorde egyezményt?

írta: FormaNet
A FOTA-ból kilépő csapatok már alá is írták az új Concorde egyezményt?

Év végén lejár a jelenleg érvényben lévő, a Formula-1 pénzügyi és jogi vonatkozásait rögzítő Concorde egyezmény. A tavalyi év történései alapján arra lehetett következtetni, hogy Bernie Ecclestone-nak az új egyezmény aláírásával komoly nehézségei adódhatnak, hiszen az érintettek, vagyis a csapatok - bár sok tekintetben szemben álltak egymással - a pénzügyi újraelosztás tekintetében úgy tűnt, összetartanak. Legújabb hírek szerint azonban Ecclestone taktikai érzéke ismét felülkerekedni látszik a problémákon.
 
2011 végére a csapatok szövetségének, FOTA-nak az egysége (a költségcsökkentési megállapodás eltérő értelmezése miatt) megszűnt, és ebben a patt helyzetben a Ferrari, a Red Bull és a Sauber úgy határozott, hogy kilép a szövetségből, illetve várhatóan a Toro Rosso is követi majd a három alakulat példáját.
 
Bernie Ecclestone számára a FOTA meggyengülése kedvező helyzetet teremtett, hiszen az F1 teljhatalmú ura az első pillanattól kezdve ellene volt a csapatok szövetségének. Ez nem véletlen, hiszen az egységes, minden csapat által elfogadott álláspont jelentősen erősítette volna az istállók pozícióját Ecclestone-nal szemben, az új Concorde egyezmény aláírásánál. Az elmúlt két év világbajnok csapatának, és a Formula-1 történelmének legpatinásabb alakulatának FOTA-ból történő kiválása azonban egy egészen más, Ecclestone számára kifejezetten kedvező helyzetet teremtett.
 
Egyes német és olasz sajtóértesülések szerint a három kilépő (Red Bull, Ferrari, Sauber) már alá is írta Ecclestone-nal az új, különálló, Concorde megállapodást. Erre már a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is célzott, amikor arról beszélt, hogy az idei év végén lejáró Concorde egyezmény miatt az új megállapodás tárgyalásai 2012 januárjában megkezdődnek.
 
Ecclestone oszd meg és uralkodj taktikája a jelek szerint ismét eredményes volt a fehér lovag számára, hiszen a Ferrarival történő külön alku jelentősen gyengíti a többi csapat azon lehetőségét, hogy az F1 bevételeinek újraelosztásánál nagyobb részt követeljenek.
A Formula-1 bevételeinek újraelosztása jelenleg úgy néz ki, hogy a csapatok a teljes bevétel ötven százalékán osztoznak egy-, a Concorde egyezményben lefektetett rendszer alapján.
A Ferrari, aki különböző jogcímeken (legrégebben a szériában versenyző csapat; legeredményesebb csapat) különféle bónusz juttatásokban is részesül, az elmúlt két évben folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az eddigi 50 százalékot 75 százalékra emeljék. Ez a kezdeményezés a többi alakulatnál is egyetértésre talált, és a csapatok egysége ebben a kérdésben komoly fejtörést okozhatott volna Ecclestone-nak.
 
 
A külön megállapodás létrejöttével minden bizonnyal a Ferrari megkapja azokat a plusz pénzeket, melyeket akkor kapott volna, ha a többiekkel együtt kiharcolja a 75 százalékot. Ez azonban a FOM vezér számára sokkal kisebb költséget jelent, és a dolognak van egy olyan hozadéka is, hogy a többi istálló követni fogja a Ferrarit a megállapodás aláírásában.
 
Az aláírás tényét ugyan még egyik fél sem erősítette meg hivatalosan, ám a fent említett sajtóértesülések szerint a hivatalos bejelentésre már nem kell sokáig várni.
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 ecclestone fota concorde egyezmény