2012. jan 11.

A Caterham nagy lépésre készül - cél a Williams

írta: FormaNet
A Caterham nagy lépésre készül - cél a Williams

Caterham technikai igazgatója, Mike Gascoyne úgy véli, hogy a 2012-es autó komoly fejlődésen megy át a tavalyihoz képest, és az idei évben nagyot léphetnek előre, a középmezőny felé.

A csapat 2010-ben debütált Lotus Racing néven, és - ahogy Gascoyne mondta- az első évben egy "teljesen alap" kocsival versenyeztek, ami az újonc csapatok között a legjobbnak bizonyult.

2011-ben a csapat (a több hónapos jogi huzavona ellenére) Team Lotus néven, a T128-as modellel indult a bajnokságban, amelytől jelentős teljesítménybeli javulást vártak. A fejlesztések folyamatosak voltak, kiemelkedő a kis csapatok közül, ám végül a folyamatos javulás ellenére is a pont nélküli 10. hely jutott a konstruktőri bajnokságban.

2012-ről a technikai igazgató annyit elmondott a Sky Sportnak adott nyilatkozatában, hogy nagyon izgatottan várja az új szezont, és az idei konstrukció az előző két szezonhoz képest ismét nagy előrelépést jelent majd a csapat számára.

„ Azt gondolom , hogy az idei autó sokkal jobb lesz, mint az utóbbi két autó, amit terveztem,” mondta Gascoyne.

"Talán még nagyobb előrelépés lesz számunkra ez az autó, mint amilyen a 2011-es volt. 2010-ben nyilvánvalóan teljesen alapkonstrukcióval mutatkoztunk be, mivel nem volt elég időnk a fejlesztésre, de ahogy mindig is mondtam, a 2011-es autó nagy előrelépést jelentett. Ennek fényében nagyon izgatott vagyok, és remélem, hogy a 2012-es konstrukciónk a kifinomultabb tervezés miatt még ennél is nagyobb előrelépés lesz."
Miután a teljes 2011-es szezonban látható volt a versenyképesség folyamatos javulása, Gascoyne elmondta, hogy az idei évben is hasonló célokat tűztek ki, de sokkal erősebb szezonkezdésből kiindulva.
 

"Az utolsó versenyen (2011-ben) azt hiszem, hogy az időmérőn négy tizeddel voltunk lassabbak a Williamsektől, de ez annak tudható be, hogy a mi autóinkban nem volt KERS, talán ez jelenthette a különbséget kettőnk között. Emiatt a középmezőnyt nem sikerült befognunk. Azt gondolom, hogy idén tudunk kicsivel jobban kezdeni. Ha megnézzük az előző évet, a szezon elején két és fél másodperc volt a lemaradásunk, ami a végére négy tizedre csökkent. A kezdésnél egy erősebb csomaggal indulunk és igyekszünk ugyanolyan ütemben fejleszteni, mint eddig.”
 
Szöveg: Varga Viktória, Molnár Szabó Edina

Szólj hozzá

f1 lotus forma1 formula1 caterham mike gascoyne