2012. jan 20.

A Pirellinek új tesztautóra van szüksége, ám a csapatok vonakodnak

írta: FormaNet
A Pirellinek új tesztautóra van szüksége, ám a csapatok vonakodnak

A Pirelli komoly tervekkel vág neki a 2012-es szezonnak, de közben máris további tervei vannak az olasz gumiszállítónak, már a 2013-as szezonra is, amihez úgy vélik, nem megfelelő a jelenlegi tesztautó, ezért minél hamarabb szeretnének egy új kocsit beszerezni. A dolog azonban kicsit bonyolultabb annál, mintsem egyszerűen vesznek maguknak egy tesztautót.

A Pirelli az idei gumikat az egykori Toyota F1-es autójával, a 2009-ben használt, TF109-es modellel tesztelte, ám Paul Hembery, a cég motorsport igazgatója szerint ez már múzeumba való, így fontos, hogy egy korszerű autó álljon a rendelkezésükre.
Hembery elmondta, hogy tárgyaltak már a csapatokkal arról, hogy kellene egy autó, ám az istállók nem fogadták túlzott lelkesedéssel, mert úgy látják, fenn áll a veszélye annak, hogy az a csapat, aki a tesztekhez adja az autót, esetleg előnybe kerülhet a többiekhez képest.
 
Hembery a csapatok félelmével nem ért egyet, mert véleménye szerint az adatok teljesen nyilvánosak, és hozzáférhetőek lesznek minden alakulat számára, és a cég saját tesztpilótát alkalmaz, aki pártatlan, így semmilyen irányba sem jelenthet előnyt.
 
"Javasolták már nekünk a Toyota 2009-es módosítását, de az autó már inkább egy múzeumba való, mint reális lehetőség. Egyelőre még nem kaptunk számunkra is megfelelő opciót. Szeretnénk egy 2011-es autót valakitől, teljesen mindegy, hogy kitől. Precízen szeretnénk a teszteket végrehajtani, és úgy érezzük, ez az öreg autó igen távol áll a mostani, korszerűbb kocsiktól. Megértjük a csapatok szempontját, hogy nem szeretnének senkit sem előnyös helyzetbe hozni, de eljön az a pillanat, amikor döntenünk kell, mert nem leszünk hitelesek, ha nem megfelelő autót használunk, és valami esetleg rosszul működne."
 
A Pirelli folyamatosan konzultál a kérdésről az istállókkal, ám Hembery elismerte, ha nem sikerül megállapodni, akkor saját hatáskörben lesznek kénytelenek döntést hozni, és akkor megegyeznek majd az egyik csapattal.
 
 
"Ez nagyon is lehetséges, igen” – mondta Hembery, amikor azt kérdezték tőle, hogy elképzelhető-e, hogy vesznek majd egy tesztautót. "Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy bármelyik résztvevő csapatot segítsük, de nekünk is végezni kell a munkánkat. Van néhány érdekes ötletünk 2013-ra, és ahhoz dolgoznunk kell.”
 
"Sokat dolgozunk majd szimulátorral, és sokat dolgozunk majd a csapatokkal is együtt, hogy mind a 20 pályáról adatokat szerezzünk a pilóták révén. Senkit sem szeretnénk ebből kizárni, és bizonyára egyet értenek majd velünk. A gumik tulajdonságainak véglegesítéséhez, különösen a keverékek kapcsán, egy egész szezonra van szükségünk” – nyilatkozta a Pirelli Motorsport igazgatója. 
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
   
 
Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 gumikeverék paul hembery f1 tesztek