2012. jan 22.

Christian Horner izgalmas háziversenyt jósol a Toro Rossónál

írta: FormaNet
Christian Horner izgalmas háziversenyt jósol a Toro Rossónál

A téli szünet egyik meglepetése volt, amikor a Toro Rosso bejelentette, megválik mindkét pilótájától, és helyükre két fiatal versenyzőt szerződtetnek. Sokan megkérdőjelezik, hogy helyes volt-e a döntés, két tapasztalatlan pilótával nekivágni a 2012-es szezonnak, ám a Toro Rosso egyértelműen úgy véli, hűek maradtak eddigi filozófiájukhoz, és ahhoz, amiért egykor a csapatot Dietrich Mateschitz megalapította, hogy a Red Bull számára új bajnokjelölteket neveljen ki.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne a Formula-1 legígéretesebb fiatal tehetsége, és nagyon kíváncsian várja, hogy az ifjoncok hogyan harcolnak majd azért, hogy a jövőben a Red Bullnál folytathassák pályafutásukat.
 
Két fiatalt, Jamie Alguersuarit és Sebastian Buemit tessékeltek ki az olasz csapat üléseiből, és a jelek szerint Alguersuari a F1-en kívülre kerülhet, míg Buemi egyelőre a Red Bull tesztpilótájaként folytatja.
 
Daniel Ricciardo némi előnyben van csapattársával szemben, hiszen a tavalyi szezonban nyolc futamon már a Toro Rosso harmadik számú pilótájaként részt vett a versenyeken, a Brit Nagydíjtól pedig a HRT színeiben összességében 11 nagydíjon állt rajthoz.  Jean-Eric az elmúlt két évben a Formula Renault 3.5-ben versenyzett, és mindkétszer a második helyet szerezte meg a bajnokságban. A tavaly Abu Dzabiban megtartott fiatal pilóták tesztjén a Red Bull autóját tesztelhette, igen figyelemreméltó eredménnyel.
 
Horner az Autosportnak elmondta, a két újonc pilótától fej-fej melletti küzdelmet várnak.
 
"Ők ketten a Formula-1 perifériájának  legizgalmasabb tehetségei. Ugyanolyan feltételek mellett sokkal jobban megfigyelhetjük majd fejlődésüket. Nagyon jó munkát végeztek az alacsonyabb szériákban, valamint a teszteken és a szimulációk során, így teljes mértékben támogattuk, és ösztönöztük őket egy F1-es üléssel."
 
Hornert arról is kérdezték, hogy a Toro Rossónál az idei évben várt csata, Mark Webber helyéért folyik-e majd. A csapatfőnök elismerte, hogy Ricciardo és Vergne valóban potenciális jelöltek a nagytestvérnél, ám hozzátette, hogy ezek a dolgok nincsenek még kőbe vésve.
 
"Mindkét srác nagyon versenyképes. Ez a Red Bull junior programjának köszönhető, mindketten a Red Bull pilótái, csupán kölcsönbe vannak a Toro Rossónál, hogy most nekik dolgozzanak. Az idő mindent eldönt majd. Semmire sincs garancia. Ez a legjobb módja annak, hogy láthassuk, hogyan bontakozik ki a tehetségük a következő szezonban.”
 
Horner megerősítette azon véleményét, mely szerint Mark Webber idén sokkal jobb formába lesz, és sokkal erősebb évet zár, azután, hogy tavaly az egész szezonban Sebastian Vettel árnyékában versenyzett.
 
"Mark ötödik szezonját kezdi idén a csapattal, és nagyon értékes tagja az istállónknak. Keményen edz, és úgy tűnik, nagyon motivált, biztos vagyok abban, hogy képes majd maximálisan összpontosítani, és egy nagyon kemény 2012-es szezonja lesz.”
 
Horner nem feledkezett meg a Red Bull új tartalék pilótájáról, az újoncok érkezése miatt versenyzői ülés nélkül maradt Sebastien Buemiről sem.
 
"Ez nagyon pozitív a számunkra. Sebastien három éves versenyzői tapasztalattal bír, és jól ismeri a csapatot is. Technikailag nagyon felkészült, és komoly F1-es tapasztalatokkal bír. Számunkra ez a lehető legjobb forgatókönyv, hogy Sebastien teszt és tartalékpilótaként csatlakozott hozzánk.”
 
 
A csapatfőnök szavaiból egyértelműen kitűnik, hogy idén érdemes lesz figyelni a Toro Rossóra is, ahol a fiatal pilóták egyféle külön háziversenyt is vívnak majd, ahol a tét nem kevesebb, mint a közeljövőben megszerezni a világbajnok csapat egyik pilótaülését.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varaga Viktória

 

  

Szólj hozzá

f1 forma1 red bull toro rosso mark webber christian horner sebastien buemi jean eric vergne daniele ricciardo