2012. jan 31.

Kár érted Adrian Sutil!

írta: FormaNet
Kár érted Adrian Sutil!

A mai napon a Müncheni Bíróság ítéletével lezárult első fokon a Force India egykori pilótájának büntető pere, amelyben az ítélet szerint a német pilóta súlyos testi sértés miatt egy év, hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést, és 200 ezer eurós pénzbüntetés kapott.
 
Az ügy lezárása azonban azt is jelentheti, hogy Adrian Sutil F1-es karrierje is végleg befejeződhet. Az már az év végi pilótaszerződések körüli bonyodalmaknál is érezhető volt, hogy nem kapkodnak a heves vérmérsékletű, ám kiváló pilóta után, amit leginkább az akkor még folyamatban lévő, és kétséges kimenetelű büntetőperével lehetett magyarázni.
 
Ám a legfőbb gond talán nem is abban keresendő, hogy senki sem szerződtetné le, hiszen a pilóta teljesítménye alapján bármelyik középcsapatban megállhatná a helyét. Az igazi gond, hogy Sutil erkölcsi bizonyítványa a mai naptól már bejegyzést tartalmaz, és ennek komoly kihatása lesz további életére.
 
Az egyik következmény lehet, hogy az FIA megvonja a szuperlicencét, amelyre vonatkozóan tavaly szigorítottak a feltételeken, Lewis Hamilton ausztráliai esete kapcsán, amikor is a McLaren brit pilótáját közúti kihágás miatt vonták eljárás alá. Hamilton az esetet pénzbírsággal, és nyilvános bocsánatkéréssel megúszta.

 
Ha az FIA szabályzata lehetővé is tenné Sutil licencének meghosszabbítását, és csapata is lenne, akkor egy újabb problémával kellene szembenéznie, mégpedig azzal, hogy bizonyos Európán kívüli országokba vízumkényszer van, és egy erőszakos bűncselekményért elítélt ember nem valószínű, hogy megkapja azt. Az Egyesült Államokba például igen csekély az esélye annak, hogy egy ilyen ítélet után beengednék, hiszen az amerikai hatóságokat nem igazán hatja meg, hogy Sutil a király-kategóriában versenyez.
 
A mai nap tehát fordulópont lehet Adrian Sutil életében, és elképzelhető, hogy a tehetséges német pilótát többé nem láthatjuk a rajtrácson.
 

Kár érted Adrian!     

A tárgyalás részleteiről itt olvashattok

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá