2012. jan 31.

Részletek Adrian Sutil hétfői tárgyalásáról

írta: FormaNet
Részletek Adrian Sutil hétfői tárgyalásáról

Súlyos testi sértés vádjával állították Münchenben bíróság elé a Force India korábbi versenyzőjét, Adrian Sutilt. A Formula-1-es pilóta tavaly áprilisban egy sanghaji diszkóban keveredett összetűzésbe a luxemburgi üzletemberrel, Eric Luxszal, amely során a 29 éves pilóta – feltehetőleg - egy pezsgőspohárral súlyos sérüléseket okozott a Genii üzletvezetőjének. Az érintett felek beszámolói szerint több alkalommal is próbálkoztak peren kívül megegyezni, de nem jutottak közös nevezőre, így a sértett Lux júniusban feljelentést tett.
 
 
Kolléganőm, a Motorsportal szerkesztője, Schneider Andrea jelen volt Adrian Sutil tárgyalásán, az ő beszámolóját olvashatjátok a hétfői nap eseményeiről.

Az államügyészség öt hónapon keresztül dolgozott a bizonyítékok begyűjtésén, majd súlyos testi sértés miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetést javasolt, amit Sutil és ügyvédje, Jürgen Wessing enyhébb ítélet reményében nem fogadott el. A döntést követően a müncheni büntetőtörvényszék január utolsó két napjára tűzte ki a tárgyalást; az eljárás során enyhíthetnek, vagy akár súlyosbíthatnak is a büntetésen.

Az első tárgyalási napon Eric Lux ügyvédje jelenlétében érkezett. A luxemburgi üzletember azonban – noha jogában állt volna maradni - a bírónő kérésére még a vádlott és az első tanúk meghallgatása előtt elhagyta a tárgyalótermet. Ezt követően az államügyésznő ismertette a vádat, amely szerint a Kínai Nagydíj után Adrian Sutil az M1NT bárban egy összetűzés során 9 centiméteres sebet ejtett Lux nyakán, amely fájdalmas következményekkel járt és a mai napig nem jött teljesen rendbe. Az incidens során Sutil kezén és arcán is sérülés keletkezett, amelyek szintén orvosi ellátást igényeltek.

Az eset hivatalos ismertetése után Sutil kapott szót, aki a tanúvallomást megelőzően a bíróság előtt bocsánatot kért Luxtól, akit ekkor ügyvédje képviselt. A tanúvallomások során több érdekes részlet is napvilágra került, amelyek rávilágítanak arra, hogy a felek miért nem tudtak peren kívül egyezségre jutni. Ebben – az elhangzottak szerint – anyagi és további üzleti érdekek, valamint bosszú és harag is szerepet kapott.

A tárgyalás megkezdése után Sutil elmondta: "Sajnálom, hogy Lux úr nincs itt, de ezúton is szeretnék bocsánatot kérni. Nem akartam megsebesíteni, nem akartam, hogy így végződjön ez az egész. Megpróbáltunk megegyezni, de sajnos nem sikerült. Bízom benne, hogy hamarosan rendezni tudjuk az esetet” – kezdte a 29 éves sportoló, majd részletesen beszámolt az este eseményeiről.

Sutil vallomása szerint menedzserével, Manfred Zimmermannal vacsorázott, majd együtt átmentek az M1NT szórakozóhelyre, ahol több Formula-1-es személyiség is jelen volt. Azt követően, hogy Lewis Hamilton jelezte, hogy késik a megbeszélt találkozóról, Zimmermann elhagyta az épületet és visszatért a szállodába. Miután a 2008-as bajnok is megérkezett, a klub menedzsere egy másik terembe vezette a sportolókat, ahol kellemesen elbeszélgettek és Hamilton Kínai Nagydíjon szerezett győzelmét ünnepelték.

"Nem sokkal később egy számomra addig ismeretlen úr lépett az asztalhoz, aki bemutatkozott Lewis Hamiltonnak és közölte, hogy ő a Renault csapat résztulajdonosa. Ezen meglepődtem, ugyanis tárgyaltam a csapattal, de nem hallottam még róla” – elevenítette fel Sutil a még békés este eseményeit. Nem sokkal később a Sutil mellett helyet foglaló hölgy a pilóta nadrágjára öntötte az italát, ami nem tetszett a németnek, ezért arra kérte a hölgyet, hogy távozzon az asztaltól.

"Öt perc múlva Lux úr odajött és közölte, hogy nem beszélhetek így egy hölggyel. (A hölgy a diskurzus alatt Lux mögött állt – a szerk.) Ezt követően arra kért, hogy adjuk át nekik a helyet. Agresszív volt. Mondtam, hogy nem megyünk el. Fenyegetett, hogy ha nem távozunk, kihajít, közben pedig a kezével gesztikulált. Megragadta a karomat, miközben egész közel hajolt. Majd elfordult, de nem sokkal később ismét közel jött, a feje közvetlenül az én fejem mellett volt, ekkor ösztönösen cselekedtem és ellöktem magamtól. Minden nagyon gyorsan történt. Mivel észrevettem, hogy vérzik a kezem, Lewis és én kimentünk egy mellékhelyiségbe. Fogalmam sem volt arról, hogy Lux is megsérült. Nem tudom, hogy hogyan sebesíthettem meg, feltehetőleg a pezsgőspohár okozta, ami a kezemben volt. Az eset után Lewis és én visszamentünk a hotelba, ahol Hamilton felhívta a menedzseremet, aki azonnal odajött és elmeséltük neki, hogy mi történt. Amikor kiderült, hogy a vitapartnerem is megsérült, ki akartuk deríteni, hogy ki az illető valójában. Lewis visszament a bárba és még aznap este elküldte Lux telefonszámát SMS-ben” – folytatta higgadtan a vádlottak padján Sutil.

A pilóta és menedzsere a következő napokban többször kapcsolatba lépett Luxszal, de nem sikerült érdemben rendezni a vitát. Sutil csak röviden beszélt a luxemburgi üzletemberrel, Zimmermannak viszont komoly fenyegetéssel kellett szembesülnie, amiről a bíróságnak is beszámolt. "Azt mondta, hogy tönkre akar tenni minket. A sérüléseket látva utólag természetesen megértettem, hogy miért volt annyira indulatos, éppen ezért megkértem, hogy ismertesse az ő verzióját, de nem volt partner ebben. Később Isztambulban a Renault motorhome-jában húsz percig beszélgettünk a Renault vezetőivel, Gerard Lopezzel és Eric Boullier-val. Lux is az épületben volt, de nem jött oda, hogy rendezzük az esetet.”

Zimmermann ezt követően azt is elárulta, hogy a peren kívüli egyezségek során Lux lehetetlen feltételeket szabott. A menedzser elmondta, hogy Sutil ülését és magas pénzösszeget követeltek, amit a pilóta is megerősített.
"Nagyon bántott a dolog, ezért meg akartunk egyezni. Szóba került, hogy egy alapítványnak befizetünk egy nagyobb összeget, de nem fogadta el. Azt mondta, hogy azt akarja, hogy hagyjam el a Formula-1-et, és menjek több évre börtönbe” – fűzte hozzá a tavalyi 9. helyezett pilóta, aki nemcsak telefonon, de e-mailben is bocsánatot kért a sértettől.

Lux a meghallgatás során azt mondta, hogy személyes bocsánatkérésre várt az eset miatt, függetlenül attól, hogy nem tudta pontosan felidézni a bárban történteket és a tettlegességre sem emlékszik tisztán. A bizonyítékként feltárt videó ellenére sem. Az igazságügyi orvosszakértő szerint sem Lux, sem pedig Sutil nem állt jelentős alkoholos befolyás alatt, noha az este folyamán mindketten fogyasztottak szeszesitalt. A további tanúk között volt Lux üzleti partnere, Youssef Hammad és a Gravity pártfogoltja, Jerome d'Ambrosio is, akik szintén csak részletekre emlékeztek. Hammad arról számolt be, hogy tisztán látta, ahogy Luxot megüti valaki, az elkövetőt azonban nem tudta pontosan azonosítani. Az esetet nem ítélte komolynak, és csak később értesült arról, hogy üzleti partnere megsérült. D'Ambrosio szintén nem tudott konkrétumról beszámolni, noha a vallomása szerint egy asztalnál ült a Sutil – Hamilton kettőssel. Hamiltont szintén beidézték, de szakmai elfoglaltsága miatt nem tudott Münchenbe utazni, ezért levélben tett vallomást, amelyből kiderül, az incidens pillanatában éppen elfordult a mellette ülő barátjától.

A tárgyalás során kiderült, hogy Sutil az eset ellenére is komoly tárgyalásokat folytatott a Renault csapattal, a szerződés feltétele azonban az volt, hogy a pilóta menedzsmentjét a jövőben a Gravity és Eric Lopez vegye át Zimmermanntól, végül azonban nem sikerült megegyezni és a szabad ülést Kimi Räikkönen kapta. A finn pilóta neve több alkalommal is elhangzott a tárgyalás alkalmával. Zimmermann, a védelem tanúja Sutil agressziótól mentes személyiségét azzal bizonyította, hogy a versenyző semmiféle haragot nem mutatott Räikkönen felé, amikor a jelenlegi Renault pilóta a monacói futamon a negyedik helyen álló Sutilt kilökte a versenyből.
"Adrian nagyon sokat veszített ezzel, ugyanis az akkori autójával hatalmas teljesítmény lett volna a negyedik hely, ami új kapukat tárt volna ki előtte. Adrian mégsem szidta egy pillanatig sem Kimit, és nem rohant hozzá, semmiféle tettlegesség vagy agresszív gesztus nem volt, pedig négy körrel a futam vége előtt esett ki.”
 

Wessing, a védőügyvéd a tárgyalás szünetében az összegyűlt újságíróknak elmondta, hogy Lux Sutil két évi fizetését követelte, ami az évi kétmillió eurós összeg mellett, milliós nagyságrendű szponzori pénzek elvesztésével is járt volna. A jogi szakember azt is elárulta, hogy azért nem fogadták el az államügyészség által javasolt büntetést, mivel a vád szerinti súlyos testi sértés szándékosságot feltételez, noha Sutil vallomása szerint erről szó sem volt. A védelem abban bízik, hogy a bíróság önvédelemnek minősíti az esetet és felmentik a vádlottat. Amennyiben a felmentést nem sikerül elérni, Wessing reméli, hogy a súlyos testi sértést gondatlanságból elkövetett testi sértésre minősítik, és pénzbüntetéssel rendezik az esetet.

Noha az első tárgyalási napon nem született ítélet, a felek közelebb kerültek egymáshoz, és nem kizárt, hogy mégis sor kerül egy egyezségre. A sértett és a vádlott képviselői a tárgyalótermen kívül egyeztettek, hivatalosan azonban még nem jött létre a megállapodás. Amennyiben a felek közös nevezőre jutnak, Christiane Thiemann bírónő már a második tárgyalási napon ítéletet hirdethet az ügyben.
 
Schneider Andrea, Motorsportal
 

  

Szólj hozzá

f1 tárgyalás formula 1 adrian sutil eric lux