2012. feb 07.

A Lotus újabb névhasználati vitába keveredhet

írta: FormaNet
A Lotus újabb névhasználati vitába keveredhet

A Lotus névhasználat körüli bírósági vita végighúzódott szinte az egész tavalyi éven, és bár a Londoni Legfelsőbb Bíróság végül Tony Fernandesnek, és csapatának a Team Lotusnak adott igazat, a maláj üzletember lemondott arról, hogy ezzel a névvel nevezzen az idei bajnokságra. A Group Lotusra szállt a név, köszönhetően annak, hogy Fernandes év közben megvásárolta az egkori Lotus birodalom egyik ágát, a Caterhamet, és az idei évtől ezt a márkát építi tovább, immáron a Formula-1-ben is. Legendás Lotus név fölött azonban ismét viharfelhők gyülekeznek.

Az elmúlt hetekben egyre inkább felerősödnek azok a találgatások, melyek szerint a Grouop Lotus anyavállalata, a Proton eladó. A spekulációra az adott okot, hogy a tulajdonos DRB-Hicom Berhad többször is utalást tett az eladási szándékra.
 
A Lotus F1 Team mögött álló Genii Capital befektető cég tulajdonosa, Gerard Lopez is jelezte vételi szándékát. De mivel ez szigorú üzlet, így reális esély van arra, hogy végül más vásárolja meg a Protont, aki dönthet úgy, hogy nem támogatja tovább a leányvállalat Group Lotus motorsport programját, így az F1-es csapat névadó szponzor nélkül marad.
A dolog pikantériája, hogy Tony Fernandes a Group Lotus részére mondott le a névhasználatról, miután Dany Baharral megegyezett a feltételekben. Kimi Räikkönen alakulata így a névhasználat kapcsán bajba kerülhet.
 
Az istálló tulajdonosa, Lopez Jerezbe érkezését követően elmondta, bármi is történjen, a nevüket mindenképpen megtartják: "Igen, így lesz. Úgy döntöttünk, hogy a két kérdést külön kezeljük.”
 
"A név olyan valami, amit mindig is akartunk, és ezt tekintet nélkül a dolgokra, tovább visszük. Mi sohasem neveztük magunkat Genii F1 Team-nek, vagy hasonlónak. Ezt az új nevet vettük fel egy olyan dologhoz, amit csinálni tudunk, mert képesek vagyunk társítani magunkat egy ikonikus márkához. Ez egy jól bevált üzleti fogás, és mint olyan, meglehetősen érzékeny dolog.”
 
"Ebben az esetben mi a Lotus autógyárat képviseljük. Nyilvánvalóak a kapcsolatok az autógyárral, de nem feltétlenül igényeljük a gyár hozzájárulását ahhoz, hogy tovább versenyezzünk. Ma még biztos, hogy az autógyárat képviseljük, és remélem, hogy a dolognak lesz folytatása. De ha nem, ez egy nagyon erős márka, amit tovább viszünk.”
 
Lopez Jerezben elmondta, hogy a Genii elsőkét jelentkezne a Group Lotus megvásárlására, ha úgy találják, hogy az jó üzlet lehet a számukra.
 
"Ez egy nagyszerű márka. Ha az embereink azt mondják, hogy ebben üzletet látnak, akkor komolyan érdeklődünk majd. Ha van arra lehetőég, hogy átgondoljuk a vásárlást, és sikeresen tudjuk folytatni, akkor természetesen érdekel majd. Mi most a márkát az autóinkon visszük, és ez egy érzelmi kötődés, és fontos hogy hisszük, ezzel jót teszünk az autóknak. Van pár dolog, ami lehetne jobb is, de összefoglalva azt hiszem, akkor mutatunk majd érdeklődést, ha tudjuk, hogy az valami olyan, amit jól tudunk majd folytatni.”
 
 
Lopez szerint pár hét múlva már tisztább képet kaphat, mivel a jelenlegi tulajdonos DRB-Hicom Berhad addigra dönti el, pontosan mit akar.
 
A Lotus név tehát ismét az érdeklődés középpontjába került, és ismét nem a pályán nyújtott teljesítményével, de mi szurkolók bízzunk abban, hogy a Raikkönen-Grosjean pilótapáros tesz azért, hogy rövidesen az eredményekről szóljanak a hírek, a Lotus hallatán.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

 

Szólj hozzá

f1 lotus forma1 proton genii capital group lotus gerard lopez