2012. feb 07.

Eric Boullier szerint frusztráló, hogy az FIA betiltotta idei innovációjukat

írta: FormaNet
Eric Boullier szerint frusztráló, hogy az FIA betiltotta idei innovációjukat

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier nem titkolta a betiltott reaktív futómű miatti csalódottságát, sőt egyenesen frusztrálónak nevezte, ugyanakkor a technikai igazgató James Allison szerint ez nem befolyásolja majd az E20-as teljesítményét.

A Lotus F1 Team igen nagy feltűnést keltett az év elején, és nem csak Kimi Räikkönen érkezése miatt, de egy ötletes, az autó menetmagasságát szabályzó rendszer miatt is, ami az aerodinamikai hatásfok mellett az autó stabilitását is javította.
 
Míg egyes alakulatok (Ferrari, Mercedes) szintén nekiláttak kifejleszteni saját hasonló megoldásukat, addig mások éppenséggel illegálisnak találták. Bár az FIA először rábólintott a Lotus koncepciójára, később mégis is arra a következtetésre jutott, hogy a megtiltja az elsősorban aerodinamikai célokat szolgáló rendszert.
 
A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier az Autosportnak elárulta, hogy cseppet sem volt boldog az irányítótestület döntése miatt.
"Azt kell mondjam, hogy ez nagyon kiábrándító. Sok időt, energiát, és persze pénzt öltünk bele, hogy létrehozzunk egy innovációra képes csapatot, és sok munkánk van a rendszerben. Nagyon sok időbe telt ennek a kidolgozása, egy-két évet biztosan elvett tőlünk. Nyilván nem vagyunk ostobák, minden alkalommal, mielőtt hozzákezdünk egy folyamatnak, elmegyünk az FIA-hoz, és ők visszajelezést adnak, hogy támogatják-e az elképzelést. Aztán amikor használni kezdenénk, akkor meg mindenféle egyeztetést nélkül betiltják. Az ilyesmi mindig nagyon frusztráló. Tiszteletben kell tartani a szabályokat, de ez akkor is bosszantó.”

 
A Lotus technikai igazgatója, James Allison  szerint az ilyesmi része a Formula-1-nek. A csapatok folyamatosan próbálnak valami újat kitalálni, amivel előnyre tehetnek szert a riválisokkal szemben, és ezek az ötletek nem mindig járnak sikerrel.
"Ez nem egy egyedi eset nem igaz? Sokszor éppen mi húztunk hasznot az ilyen határozatokból, és van olyan, amikor éppen ellenünk irányul. De ez is része a Formula-1-nek. Mindenki megpróbál előrukkolni olyan ötletekkel, amik többféleképpen is értelmezhetőek. Charlie (Whiting) mondhat véleményt, de aztán ő is meghallgat más érveket, amik megváltoztathatják az álláspontját. Ez valójában hozzátartozik a sporthoz.”
 
Arra a kérdésre, hogy a betiltott rendszer jelenthette volna a siker kulcsát, a szakember egyértelműen nemmel válaszolt.
"Nem. De ez egy hasznos és jól megtervezett dolog volt. Azok az emberek akik dolgoztak rajta, nagyon jó munkát végeztek. Jóval azelőtt, hogy a sajtó kiszivárogtatta, már nagyon sokan tudtak róla, és nagyon figyelemreméltónak találták. Ez nem egy új ötlet volt, hiszen már többeknek is eszébe jutott korábban is, de a gyakorlatban is megvalósítani az más, és ez egy igazán szép munka volt”- vélekedett Allison. 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 

  

Szólj hozzá

f1 lotus formula 1 eric boullier james allison