2012. feb 09.

Befolyásos brit politikusok sürgetik az FIA-t, hogy töröljék Bahreint a programból

írta: FormaNet
Befolyásos brit politikusok sürgetik az FIA-t, hogy töröljék Bahreint a programból

A 2012-es F1-es szezon a naptár szerint 20 futammal a száguldó cirkusz eddigi leghosszabb sorozata lenne, ám egyre valószínűbb, hogy Bahreinben idén sem verseny.

Befolyásos brit politikusok egy csoportja sürgeti a Nemzetközi Automobil Szövetséget, hogy minél előbb töröljék a versenynaptárból az idei Bahreini Nagydíjat.
Miközben az F1 teljhatalmú ura nem hajlandó tudomásul venni arról, hogy az öböl államban jelenleg is olyan helyzet van, amely veszélyeztetné a sportolók és szurkolók biztonságát, a legfrissebb hírek szerint szerdán egy brit állampolgár ujjait vágták le a támadók Karranahban, nem messze a fővárostól, Manamától.
 
Bahrein messze áll attól, hogy nyugalom legyen, írta néhány befolyásos politikus (aki tagja a Lordok házának) a The Timesban közölt nyílt levélben.
 
Lord Ahmad of Wimbledon, Lord Ahmed of Rotherham, Lord Alton, Lord Avebury, Baroness Falkner of  Margravine, Lord Hylton, Caroline Lucas és Lord Boswell, mind támogatták az FIA-nak szóló felhívást, mely szerint a szövetség gondolja át, hogy valóban versenyt akarnak-e rendezni Bahreinben.
 
"Uraim! Szeretnénk aggodalmunknak hangot adni döntésük miatt, mely szerint a Formula-1 a tervek szerint áprilisban versenyt rendez Bahreinben” – szól a The Timesban megjelent nyílt levél.
 
"A politikai krízis folytatása zavart és instabilitást kelt az öböl menti régióban, és hiányzik a továbblépés a politikai konszenzus irányába, és ez aggodalomra ad okot azok számára, aki szeretnének Bahreinben nagyobb demokratikus elkötelezettségű irányítást látni."
 
A nyílt levelet indokolja az is, hogy felállítottak egy független, Bahrein ügyeit vizsgáló bizottságot, mely a nyugalom visszaállítását volt hivatott segíteni, ám éppen ellenkezője történt annak amit reméltek, a helyzet ugyanis tovább romlott.
 
"Két hónapja megmerevedtek az álláspontok mindkét oldalon, ami annak kockázatát rejti magában, hogy szélsőséges hangok felerősödésével a konfliktus mind jobban elmélyül. A jelenlegi rettenetes helyzet, a mindennapos utcai zavargások, és az egyre több civil halála nem hinnénk, hogy az az idő, amikor a Formula-1-nek vissza kellene térnie Bahreinbe."

"Bahrein fontos kereskedelmi, és pénzügyi központja a Közel-Keletnek, és ez nagy felelősséget jelent. Az emberi jogok és a gazdasági stabilitás egymástól elválaszthatatlanok, és a bahreini kormánynak sokkal több nemzetközi eseményre, és nemzetközi vállalatra van szüksége ahhoz, hogy meggyőző legyen, Bahrein, az üzleti élet számára stabil hely. Amíg nem sikerül olyan intézkedésekben megállapodni, mint a választási törvény, büntető és bírósági folyamatok, és a reform és a politikai stabilitás útjára térni, addig megszokott dolog lesz a megfigyelők jelenléte. Ezért sürgetjük az FIA-t, hogy vizsgálja felül döntését a versennyel kapcsolatban."
 
Az elmúl hetek, hónapok eseményeire eddig sem az FIA, sem maga Bernie Ecclestone nem reagált érdemben, sőt januárban Ecclestone kijelentette, hogy Bahrein kapcsán semmi ok az aggodalomra. Sőt a téli szünetben a Salzburger Nachrichten című osztrák lapnak egyenesen azt nyilatkozta: "Mindenki sokat beszél a világnak eme részéről, de Bahrein ennek a régiónak azon országa, ahol a legkevesebb a probléma."
 
 
A jerezi teszt idején a paddockban is beszédtéma a bahreini helyzet, ám a csapatok egyelőre azon a véleményen vannak, hogy rábízzák magukat az FIA és Ecclestone éleslátására, miután egyik istálló sem rendelkezik közvetlen információval az öböl államban meglévő valós helyzetről.
 
Bernie Ecclestone-nak azonban rövidesen döntenie kell, mert ha a jelenlegi bahreini helyzet még most hidegen is hagyja (gondolva arra, hogy áprilisig még rendbe jöhetnek a dolgok), azt azonban nem veheti félvállról, ha országa befolyásos politikusai próbálják meg jobb belátásra bírni.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
   
Szólj hozzá

f1 forma1 háza fia bernie ecclestone lordok bahreini nagydíj 2012 es versenynaptár