2012. feb 20.

A Pirelli 367 garnitúra gumival készül a második teszthétre

írta: FormaNet
A Pirelli 367 garnitúra gumival készül a második teszthétre

Két héttel ezelőtt Jerezben nem csak a csapatok többsége tesztelhette új autóját, de a Formula-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli is első alkalommal próbálhatta ki 2012-es végleges abroncsait. A több ezer kilométernek köszönhetően az olasz márka rengeteg adatot gyűjtött, és természetesen most már Barcelonára koncentrál.
 
A Pirelli összességében 367 szett gumiabroncsot szállít a kedden kezdődő négy napos barcelonai kollektív tesztre, ami 73 garnitúrával több annál, mint ami Jerezben a csapatok rendelkezésére állt.
 
A istállók számára megengedett, hogy kiválasszák milyen abroncsokat akarnak használni abból 100 garnitúrát tartalmazó készletből, amit évenként és autóként felhasználhatnak tesztelés céljából.
Mint ahogy az Jerezben is jellemző volt, Barcelonában is a közepes keverék a legnépszerűbb választás, így ebből összességében 110 garnitúrát utaztat erre a hétre a Pirelli.
A közepes keveréket az olasz márka úgy alakította ki, hogy az a legkülönfélébb karakterisztikával rendelkező pályákon is - a tartósság szem előtt tartása mellett - magas szintű teljesítményre képes. Ez az egyik oka annak, amiért a Pirelli a szezon első három versenyére ezt a vegyületet szállítja. (Ausztráliába és Kínába a lágy-, míg Malajziába a kemény keverék párosul a közepes gumikhoz)
 
Barcelonában a közepes Pirellik mellett a sárga színnel jelölt lágy abroncsok kapnak még nagy szerepet, így ebből a vegyületből 82 garnitúrával készül a gumigyártó.
Ezen kívül az ezüsttel jelölt kemény gumikból 69 szett, valamint 36 szett intermediate és 34 garnitúra piros jelzésű szuperlágy szett érkezik a katalán helyszínre.
 
4,65 kilométer hosszú Circuit de Catalunya a második hivatalos tesztnek ad otthont, és különböző hosszúságú egyenesei, valamint változatos kanyarjai miatt ideális arra, hogy számos paramétert megvizsgáljanak az abroncsokkal kapcsolatban. Tavaly Barcelonában kifejezetten hűvös volt az időjárás, ami természetesen jelentősen befolyásolta a gumik viselkedését.

 
A Pirelli Motorsport igazgatója Paul Hembery reméli, hogy ezen a héten megfelelő körülmények között folytathatják a munkát.
"Mindenki reméli, hogy ezen a héten Barcelonában melegebb lesz, és nagyjából állandó körülményekben lesz részünk, mert Jerezben kissé hűvös volt. Mindazonáltal az első teszt üzenetei nagyon pozitívak voltak. A versenyzők általában elégedetten nyilatkoztak a gumik felmelegítéséről, és az új abroncsok teljesítménye és tartóssága kifejezetten megfelelt a 2012-es elvárásoknak. Barcelona egy egészen más típusú pálya, mint Jerez, és a magasabb csúcssebesség miatt nagy általánosságban sok kérdést tehet még helyre a gumikkal kapcsolatban, és a sok jobbos kanyar miatt különösen a bal első kerekekkel kapcsolatban is. A csapatok számára a fejlesztések mellett azon lesz a fő hangsúly, hogy tovább tanulják, hogy a 2012-es autók hogyan kommunikálnak az új gumikkal.”

  

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

barcelona f1 pirelli formula 1 kollektív teszt