2012. feb 28.

Riccardo Patrese Massát fiatal olasz pilótára cserélné a Ferrarinál

írta: FormaNet
Riccardo Patrese Massát fiatal olasz pilótára cserélné a Ferrarinál

Jarno Trulli távozása után egy több mint negyven éves sorozat szakadt meg a száguldó cirkuszban, hiszen 1969-ben történt utoljára olyan, hogy nem volt olasz versenyző a mezőnyben. Sokan részben a legendás olasz csapatot, a Ferrarit okolják a kialakult helyzetért, hiszen egy olyan ország nem képviselteti magát versenyzővel a szériában, mely az indulás óta futamrendezőként jelen van a Formula-1-ben. Így gondolja ezt mindenidők legtapasztaltabb olasz pilótája, Riccardo Patrese is, aki sürgette a maranellói alakulatot, hogy minél hamarabb szerződtessen egy fiatal olasz tehetséget.

 
    
Riccardo Patrese 1977-1993 között összességében 256 nagydíjon állt rajthoz a király-kategóriában (ez négy futammal több, mint Trulli versenyeinek száma), ebből hat futamgyőzelmet szerzett, és összesen 37-szer állt dobogóra. F1-es pályafutása során hat alakulatnál versenyzett, de egyszer sem indult a Ferrari színeiben.
 
Az olasz úgy gondolja, fontos lenne orvosolni a problémát, mégpedig úgy, he egy olyan csapat, mint a Ferrari sürgősen leszerződtet egy hazai pilótát.
 
"Hogy ez miért történt, nem tudom. Jarno Trulli egy ideig a csúcson volt, de egy ideje a versenyeken csak a végén volt, így az is lehet, hogy valóban jobb neki ha otthon marad, mintsem folytatná. Abban reménykedem, hogy a jövőben néhány fiatal olasz be tud majd kerülni az F1-be. Mindenki jól tudja mennyire fontos a Ferrari csapat. Emlékszem, amikor 1983-ban, Imolában kisodródtam, mennyire örültek a szurkolók, mert egy Ferrari nyerhette meg a futamot, még ha nem is olasz versenyzővel.” (Patrick Tambay lett a futamgyőztes)
 
Patrese úgy véli, a Ferrari - amely uralja Olaszország autóverseny sportját - megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy lehetőséget biztosítson fiatal olasz pilótáknak a király-kategóriában, különösen akkor, ha Felipe Massának az idei évben sem sikerül teljesítményével meggyőzni az istálló vezetőit.
 
 
"Jelenleg a három legjobb pilóta Alonso, Vettel és Hamilton, de talán ha a Ferrari úgy akarta volna, lehetne a csapat második pilótája egy olasz, különös tekintettel arra, hogy Massa az elmúlt pár szezonban nem szerepelt valami jól.”
 
"Egy fiatal olasz pilóta jelent némi kockázatot, de ilyen nem történt Michele Alboreto óta.”
 
"Az olasz pilóták nem kapnak segítséget csapattól. A Ferrarinak ott van a pilóta akadémiája, ahonnan az olasz F3-ban bajnokok lehetnek, esetleg az F1-ben tesztelhetnek, de ezután úgy néz ki, hogy semmi sem történik. Én úgy hiszem, vannak jó fiatal olasz pilóták, akiknek szükségük lenne a lehetőségre, hogy bizonyíthassák tehetségüket” – írta honlapján Riccardo Patrese.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 riccardo patrese imola 1983