2012. már 03.

Versenyzők nyilatkozatai a 2. tesztnap után

írta: FormaNet
Versenyzők nyilatkozatai a 2. tesztnap után

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtti utolsó felkészülés eddigi két napján a Lotus F1 Team francia versenyzője, Romain Grosjean bizonyult a leggyorsabbnak. Az eddigi kollektív tesztek alatt, talán a pénteki volt a legkaotikusabb, hiszen a köd miatt fél órás csúszásban kezdődött meg a munka, majd a délelőtt folyamán több piros zászlós megszakítás is hátráltatta a csapatokat. Problémás napot zárt például Michael Schumacher és az újonc Jean-Eric Vergne is. 
 
  

1. Lotus (124 kör) Romain Grosjean: a nyilatkozat itt olvasható
 
2. Toro Rosso (31 kör) Jean-Eric Vergne: Természetesen meglehetősen kellemetlen egy nem éppen kielégítő nappal befejezni a téli tesztet, hiszen nem sikerült sok kört teljesítenem. Viszont tegnap sok kilométert futottunk, és a csapatnak még van két napja Daniellel, így azt gondolom, hogy még pótolni tudjuk az elveszett időt. Még nem elemeztük ki teljesen a napot, a délelőtt folyamán gyűjtöttünk néhány fontos adatot, majd a boxkiállásokat is gyakoroltuk. Jerez óta a csapat is és én is nagyon keményen dolgozunk azon, hogy amennyire csak lehetséges, felkészüljek a szezonra. Alig várom már a legelső nagydíjamat.
 
3. Red Bull (85 kör) Sebastian Vettel: Ez egy elég zűrös nap volt egyrészt a köd miatt, másrészt a sok piros zászló miatt, így nehéz volt felvenni a ritmust. Egyszer nekünk is volt egy leállásunk, de nem volt semmi probléma. Sosem jó ha megállunk, de visszahoztuk az autót és nem volt nagy gondunk. Teljes egészében végigvittük a programunkat, és azt hiszem, hogy jó irányba haladunk. Még egy napom maradt a tesztekből, ami eddig egész jól alakult. Persze nem tökéletes, hiszen soha nem is lehet az, de összességében elégedett vagyok az autóval. Többé-kevésbé úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt vártuk, és reméljük, hogy a hátralévő két napon sikerül felkészülnünk az első versenyre. A tesztek utolsó néhány napja mindig fontos, mert néhány új dolgot is kipróbálunk, amikkel már sokkal közelebb kerülünk a melbourne-i csomaghoz. Majd meglátjuk, hogyan működnek, és reméljük további lépéseket tehetünk előre a szezonnyitó előtt.
 
4. Ferrari (125 kör) Fernando Alonso: még nincs nyilatkozat
 
5. Caterham (104 kör)  Heikki Kovalainen: Elégedett vagyok az elvégzett munkával. Még nem vagyok teljesen száz százalékos az ételmérgezésem után, ami miatt tegnap nem tudtam pályára hajtani, de már sokkal jobban vagyok, és jó hír, hogy ma jól mentek a dolgok. Tartjuk a helyes irányt, és úgy tűnik, néhány kisebb problémát is magunk mögött hagytunk. Sok kört megtettünk, ami lehetővé tette a beállítások finomhangolását és megtaláltuk a helyes egyensúlyt, ami miatt igazán boldog vagyok. Van még néhány véglegesítésre váró dolog, amin holnap még dolgoznunk kell, de azt kell mondjam, az egész csapat számára egy jó nap volt.
 
6. Sauber (77 kör) Kobajasi Kamui: Elégedett vagyok az autóval, mert verseny körülmények között is jól kezelhetőnek tűnik. Az előző teszthez képest javulni akartunk, és ez egyértelműen meg is történt. Persze nem mindent sikerült teljesítenünk a programból, de azt hiszem ezt kompenzálni tudjuk. Még van két napunk a tesztekből, és nagyon várom, hogy ismét autóba üljek vasárnap. Természetesen korai még megjósolni, hogy a többiekhez képest hol állunk, de az érzéseim jók.
 
7. Force India (33 kör) Nico Hülkenberg: Jól kezdődött a nap, néhány beállításon dolgoztunk, és új gumikkal futottunk. Délután volt egy kis kényszerpihenőnk, ami bekorlátozta a futásteljesítményemet. Ez kicsit frusztráló, de összességében egész jó telünk van, úgyhogy nincs okunk az aggodalomra. Még egy napot eltöltök az autóban, mielőtt elutazunk Melbourne-be. Megpróbálok a lehető legtöbbet kihozni belőle, és egy teljes versenyszimulációt véghezvinni.
 
8. Mercedes (79 kör) Michael Schumacher: A délelőttünk kissé küzdelmesen indult, ami részben nekem köszönhető, és úgy tűnt, hogy a délutánunk is hasonlóan kezdődik majd. Szerencsére minden jóra fordult, és sikerült minden dolgot megvalósítanunk, amit elterveztünk. Végül egy pozitív napot zártunk, de majd csak később derül ki, hogy állunk a többiekhez képest.
 
9. McLaren (65 kör) Lewis Hamilton: A mai napon minden tesztünk a beállításokról szólt. Ez egy jó nap volt, egészen sokat tanultunk, és néhány területen elég sokat fejlődtünk. Nem tettünk meg sok kilométert, mivel két változtatás között sokat kellett időznünk a boxban. Jobban érzi magát az autó, és a beállítások is megfelelőek voltak, de még nem adtuk hozzá az új aerodinamikai csomagot, szóval úgy gondolom, hogy két nap múlva már tisztábban láthatjuk, hogy Ausztráliában milyen lesz a kocsi. Azt azonban már határozottan érzem, hogy versenyképes autónk van. Idén a téli tesztek jobban sikerültek, mint az előző évben. Nem volt különösebb problémám, sikerült sok kérdést megoldanunk, és nagyon kényelmesen érzem magam az autóban. Fizikailag jól érzem magam, és felkészültem Melbourne-re.
 
10. Williams (48 kör) Bruno Senna: Jó délutánunk volt, sokat foglalkoztunk a csapat boxutca-teljesítményével. Nagyon fontos ennek gyakorlása, mert 100 kilométer/órás sebességgel érkezünk meg, és be kell állnunk egy olyan helyre, aminek a mérete mindössze egy autónyi. Erre sok időt kell szánni, hogy a versenyeken megfelelően működjenek a kiállásaink. Azt hiszem valóban fejlődött ma a teljesítményünk. Már várom, hogy a verseny alatt is kipróbáljuk, hogy kiderüljön mennyire vagyunk gyorsak és pontosak ha nyomás van rajtunk.
 
11. Williams (20 kör) Pastor Maldonado: A mai napon a boxkiállásokra fókuszáltunk, ami szintén fontos a valódi versenyszituáció előtt. A tiszta és gyors boxkiállás több tényező függvénye, mind a csapat, mind a versenyző szempontjából. Az én oldalamról az volt a lényeg, hogy megfelelően pozícionáljam az autót, és utána tisztán hagyjam el a boxot. Ezeken a területeken is igyekszünk minél többet javulni.

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

teszt barcelona f1 formula 1 2.nap