2012. már 08.

Montezemolo: Ez lesz a leghosszabb bajnokság az F1 történetében

írta: FormaNet
Montezemolo: Ez lesz a leghosszabb bajnokság az F1 történetében

Már csak kilenc nap van hátra az Ausztrál Nagydíj időmérő edzéséig, ahol valódi képet kaphatunk a csapatok téli felkészülés utáni formájáról, és a szezonkezdés erősorrendjéről. Az idei húszfutamos szezon - ha minden a tervek szerint alakul –, a valaha volt leghosszabb bajnokság lesz. Az első futamok eredménye alapján tehát a pillanatnyi erősorrend megmutatkozik, de még jó néhány nagydíj eltelhet mire jóslatokba lehet bocsátkozni a bajnokság végkimenetelével kapcsolatban. Éppen ebben bízik a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is. 

 
 
A Ferrari bázisán az utolsó teszteredmények kiértékelése után komolyan nekiestek az F2012-nek, és a lehetséges javításokat, módosításokat végzik, hiszen az autó legközelebb csak négy futamot követően, a Bahreini Nagydíj után tér vissza "szülőhelyére". A legendás alakulaton, az összes szakemberen, és a versenyzőkön hatalmas a nyomás. Tavaly az volt a probléma legfőbb oka, hogy konzervatív autót építettek, idén éppen az, hogy túlzottan agresszívre sikeredett az új konstrukció. A sikertelenség nem tesz jót a legendás olasz márka imázsának, ám abban mindenki biztos lehet, hogy a Ferrari az a csapat, amely soha sem teszi fel a kezét a problémák miatt.
 
Az elnök, Luca di Montezemolo tegnap érkezett haza a Genfi Autószalonból, ahol bemutatták minden idők legerősebb Ferrariját az F12 Berlinettát. Montezemolo hosszasan elbeszélgetett a csapatfőnökkel, Stefano Domenicalival, és az istálló mérnökeivel. A megbeszélések után az elnök így nyilatkozott:
 
"Úgy vettem észre, hogy a csapat nagyon koncentrált, és elszánt. Láttam Domenicaliban és a mérnökökben, hogy hatalmas a vágy, hogy megmutassák, mire vagyunk képesek, és hogyan kell reagálni a téli tesztprogramunkra, ami nem a kitőzött céljainknak megfelelően alakult. Mondanivalónkban fontos kiemelni, hogy csak akkor tudjuk majd meg a valóságot arról, hogy hol állunk a többiekhez képest, ha Melbourne-ben szombaton túl leszünk az időmérőn. Ma még minden csak feltételezés. Nem az számít, hogyan megyünk Melbourne-be, szeretnék mindenkit arra emlékeztetni, hogy ez lesz a leghosszabb bajnokság a Formula-1 történetében, és biztos, hogy egy verseny után még képtelenség tanulságokat levonni.”
 
A csapatfőnök, Stefano Domenicali különösen nagy terhet cipel, miután a tavaly megtörtént személycserék már annak a strukturális átalakításnak voltak részei, mely szerint egyszemélyi felelősséggel tartozik az istálló eredményessége tekintetében. Montezemolo bizalma látszólag továbbra is töretlen, ám a csapat szurkolótábora, a Tifosi egyre hangosabban adja tudtára a vezetésnek, hogy elégedetlen az eredményekkel, és a relatíve gyenge szereplés a Ferrari üzleti stratégiájának, és lehetőségeinek sem tesz jót, ami már a cég részvényesei között is elégedetlenséget szülhet.
 
 
Domenicalinak és a Ferrari istállónak mindenképpen bizonyítani kell idén, mert az eredmények nem csupán Felipe Massa jövője tekintetében döntő fontosságúak, de minden bizonnyal a csapatfőnök széke sincs már akkora biztonságban, mint az előző években. A Ferrari szintjén pedig az eredmények természetesen nem a dobogós helyezéseket jelentik, hanem a világbajnoki címet, amihez utoljára konstruktőrként 2008-ban, egyéni bajnokságban pedig 2007-ben volt szerencséje a maranellói gárdának.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
      

Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 felipe massa maranello luca di montezemolo tifosi stefano domenicali ausztrál nagydíj