2012. már 09.

Az eddigi kétségek ellenére, egyre biztosabb az Amerikai Nagydíj

írta: FormaNet
Az eddigi kétségek ellenére, egyre biztosabb az Amerikai Nagydíj

Tavaly szinte folyamatosan témát szolgáltattak az Amerikai Nagydíj körül pénzügyi nehézségek, sőt az év végére sokan esélyt sem láttak arra, hogy a világ legnagyobb piaca újra fogadja a száguldó cirkuszt. A problémák azonban néhány szerződés aláírásával jelenleg úgy tűnik, hogy megoldódtak, és bár a nagydíj főpromótere Helmud Talvo nemrégiben kikerült a projektből (nem mellesleg perrel fenyegetőzik), ettől függetlenül egyre kedvezőbb hírek érkeznek az austini versenypálya építkezéséről.
 
 
A tervező, Herman Tilke cégének, a Tilke GmbH-nak az ügyvezetője, Peter Wahl rendszeres ellenőrzi az austini 300 millió dolláros Circuit of the Americas építkezési munkálatait.
Legutóbb ezen a héten tért vissza a helyszínről Németországa, és összevetve a januárban és februárban látottakkal, egyértelműen elégedettségének adott hangot.
 
"Itt az ideje, hogy kimondjuk: minden rendben van. Működni fog”- jelentette ki Wahl, és hozzátette, hogy mostani látogatása előtt egy kicsit izgult, de meglepte az a fantasztikus haladás, amit tapasztalt.
 
"Azt mondom, hogy novembernél is korábban kész lesz. Biztos vagyok benne, hogy a Formula-1 minden követelményének megfelel. Ez lesz az egyik legjobb pálya a világon”-  bizakodott a szakember, aki mindezidáig összességében 56 versenypálya építkezési munkálatait látta már világszerte.
 
Herman Tilke megbízásából Whal és Christian Epp felügyelik a projektet, akik elmondták, hogy az építkezés az utóbbi időben szinte a nap 24 órájában folyik, és ez még néhány hétig így lesz. Jelenleg a fölmunkákon van a legnagyobb hangsúly, és a beruházó kihasználja az időjárás kedvező feltételeit annak érdekében, hogy ne legyen csúszás. Ezt követően majd visszatérnek a „normális” ütemhez.
 
A két mérnökre mély benyomást tettek azok az építési technikák, melyeket a generálkivitelező alkalmaz, és amik miatt a médiaközpont falai és tetőszerkezete egy nap alatt elkészült.
 
"Az amerikaiak nagyon jól tudják, hogyan kell nagyot alkotni”- dicsérte Whal a munkálatokat.
 
Epp már a rajongókra is gondol. Legutóbbi látogatása során a pályán találkozott a mexikói Estben Gutierrezzel, aki a jelenlegi tervek szerint jövőre a Sauber tartalékpilótája lehet, ami jót tenne a nagydíjnak.
 
"Azt hiszem, hogy ő kulcsfigura lehet abban a tekintetben, hogy idevonzza a mexikói szurkolókat.”
 
A két szakember nem mellesleg együtt dolgozik a New Jersey projekten is, amely a tervek szerint egy ideiglenes utcai versennyel csatlakozik 2013-ben a száguldó cirkuszhoz.
 
"Ez egy teljesen másfajta kihívás, és több mint egy esemény”- kezdte Epp, aki nem gondolja, hogy a két helyszín versenyei konkurálnak majd egymással.
 
"Azt hiszem, hogy ez inkább egyfajta együttműködés lehet. Könnyebb a két pályát együtt promótálni, mint külön-külön. A meglátásom az, hogy ha sikerül együttműködniük, abból haszon lehet, és ez így van rendjén.”
 
Wahl a pálya építésével kapcsolatban frappáns végszót adott: "Olyan ez mint egy csecsemő. Az anya most még állapotos, de már tudjuk, hogy meg fog születni a baba.”
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 építkezés formula 1 austin amerikai nagydíj