2012. már 15.

Az Ausztrál Nagydíj számokban

írta: FormaNet
Az Ausztrál Nagydíj számokban

Idén induló sorozatunkban minden versenyhétvége előtt a számok segítségével felelevenítjük az egyes nagydíjak történelmének néhány momentumát, elsősorban az eredmények tekintetében.

 
Ausztrál Nagydíj
 
4: Az Ausztrál GP győzelmi statisztikáját Michael Schumacher vezeti, aki rekordnak számító 91 F1-es futamgyőzelméből négyet szerzett Melbourne-ben. A német 2000-2002-ig zsinórban háromszor egymás után, majd két év múlva, 2004-ben ismét nyert a Ferrari volánja mögött. Az eddigi 27 Ausztrál Nagydíj győzelmi trófeáin összesen 18 versenyző osztozik. Az évek alatt duplázni már többen is tudtak, de a jelenlegi mezőnyből Schumacher után Jenson Button mondhatja legsikeresebbnek magát 2009-es és 2010-es melbourne-i diadalával.
 
6:  - Szintén Schumacher vezeti a legtöbb dobogós helyezés statisztikáját is, összesen hat dobogós eredményével. Egykori ferraris csapattársa, Rubens Barrichello eggyel lemaradva az örökranglista második helyét foglalja el.
 
- Az ausztrál F1-es időmérők statisztikáját a legendás brazil háromszoros világbajnok, Ayrton Senna vezeti, aki még Adelaide-ban összesen hatszor rajtolhatott pole pozícióból, többek között utolsó teljes szezonjában, 1993-ban az évadzáró Ausztrál Nagydíjon is, ahol magabiztos győzelmével méltó búcsút vett csapatától a McLarentől. Ez volt Senna utolsó futamgyőzelme is egyben.
 
10: A McLaren 10 futamgyőzelemmel a legsikeresebb csapatnak számít az ausztrál nagydíjak történelmében. Mindemellett 9 rajtelsőséggel, és 22 dobogós eredménnyel is a wokingiak vezetik a listát.
 
15: A melbourne-i versenypálya kanyarjainak száma. Ebből 6 balos, és 10 jobbos forduló.
 
28: Hétvégén a 28. Ausztrál Nagydíj kerül megrendezésre. Az eddigi 27 versenyen Adelaide és Melbourne 11-16 arányban osztozik: 1985-től tíz évig Adelaide, 1996 óta már Melbourne fogadja a száguldó cirkusz mezőnyét.
 
65: Fernando Alonso ausztrál nagydíjakon gyűjtött pontjainak száma, mellyel a spanyol vezeti az egyébként 64 főből álló listát, ami az ausztrál F1-es versenyek pontszerzőit gyűjti össze. Michael Schumacher 58 ponttal a második, a „bronzérmes” helyet pedig Jenson Button foglalja el 46 egységgel.
 
219: Ennyi pontot gyűjtött eddig a kenguruk földjén a McLaren, amivel szintén vezeti az Ausztrál Nagydíjak statisztikáját. A csapatok közül a Ferrari (199.5) és a Williams (144) foglalja el a képzeletbeli dobogó másik két fokát.
 
5302: Melbourne félig utcai, félig épített versenypályája, az Albert Park 5302 méter hosszú, a verseny 58 körös, melyet legutóbb a futamgyőztes, Sebastian Vettel 1 óra 29 perc 30.259 másodperc alatt teljesített, ami 206.185 km/órás átlagsebességnek felel meg.
 
Ausztrálok az F1-ben
 
2: Ausztrália eddig két világbajnokot adott a Formula-1-nek, Jack Brabham és Alan Jones személyében. Brabham háromszoros bajnokként (1959, 1960, 1966) írta be magát a széria történelmébe, míg honfitársa, Jones 1980-ban, a Williams Ford Cosworth-szal nyerte meg a címet.
 
13: Ennyi ausztrál versenyző állt rajthoz legalább egy alkalommal a királykategóriában
 
33. Ausztrál F1-es versenyzők ez idáig összesen ennyi futamgyőzelmet szereztek a szériában: Jack Brabham (14), Alan Jones (12), Mark Webber (7).
 
176: A jelenlegi F1-es mezőny veterán ausztrál versenyzője, Mark Webber elmondhatja magáról, hogy hazájából ő indult a legtöbb F1-es nagydíjon. Második-harmadik helyen Jack Brabham (123) és Alan Jones (116) áll.
 
1952: Ebben az évben indult először ausztrál versenyző Formula-1-es versenyen, ezen belül is a Belga Nagydíjon. Tony Gaze a privát HWM csapattal mindössze 3 nagydíjon állt rajthoz a szériában, legjobb eredménye a debütáló futamán elért 15. hely volt.
 
2011.
Ausztrál Nagydíj dobogósai
 
1. Sebastian Vettel pole-ból rajtolva F1-es pályafutásának 11. futamgyőzelmét ünnepelte tavaly Melbourne-ben, ami egyben 20. dobogós helyezése volt a szériában. A német klasszis ezelőtt még soha nem látta meg a kockás zászlót az Albert Parkban. Csapattársát Mark Webber az ötödik helyen ért célba, ennél jobb eredményt hazai pályán még sosem sikerült elérnie az ausztrálnak.
 
2. Lewis Hamilton a tavaly az Albert Parkban Vettel mellől rajtolhatott, és végül ugyanebben a sorrendben szelték át a célvonalat. A McLaren fiatalabbik brit versenyzője 37. dobogós eredményét könyvelhette el.
 
3. Vitalij Petrov 20. nagydíján Melbourne-ben pezsgőzhetett először (és eddig utoljára) a pódiumon.
 
 
Leggyorsabb kör
 
1:28.947 - Tavaly Felipe Massa F1-es pályafutásának 13. leggyorsabb körét jegyezte Melbourne-ben. A brazil versenyen megfutott legjobb ideje majdnem öt másodperccel volt lassabb, mint Michael Schumacher rekordja (1:24.125), melyet a német a 2004-es Ausztrál Nagydíjon futott meg. A különbség persze elsősorban a tankolás betiltásának illetve a gyorsabban kopó Pirelli abroncsoknak tudható be.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 autósport melbourne ausztrál gp ausztrál nagydíj