2012. ápr 10.

A Group Lotus nem hátrált ki a Lotus mögül - Jelzálog alatt az enstone-i bázis?

írta: FormaNet
A Group Lotus nem hátrált ki a Lotus mögül - Jelzálog alatt az enstone-i bázis?

A száguldó cirkusz gazdasági hírei között a napokban nagy port kavart az F1 Lotus azon bejelentése, hogy a Group Lotus, mint névadó szponzor kivonul az istálló mögül. A hír kapcsán az enstone-i alakulat elmondta, ezzel megszűnt az eddigi névadó szponzor lehetősége arra, hogy tulajdonrészt (50%) vásároljon a csapatban, de a kommunikáció szerint Enstone-ban továbbra is elkötelezettek az F1 és a Lotus név felé. A dolog azonban egészen másképpen festhet, sőt a Group Lotus az Lotus F1 Team tulajdonlását illetően most még jobb helyzetben van, mint amikor még csak az 50 százalékos tulajdonrész szerzés lehetősége volt meg számukra. Az F1 egyik legismertebb üzleti szakértője, Christian Sylt érdekes tényekre hívta fel a figyelmet.

 
Ellentétben azzal amit nemrégiben az F1 Lotus és a Genii Capital tulajdonosa, Gerard Lopez állított (hogy egyedül is képesek lesznek tovább vinni az istállót, amíg újabb szponzorok nem csatlakoznak a csapathoz), a Group Lotus anyavállalata hatalmas kölcsönt folyósított az enstone-i gárdának, cserébe azért, hogy tovább vigyék a nagy múltú márka nevét a Formula-1-ben. Az üzletnek azonban nagyon komoly pénzügyi vonatkozása is van.
 
Lopezék bejelentették, hogy a Group Lotus a szponzori támogatás megszüntetésével elvesztette azt a lehetőséget, hogy akár 50 százalékos tulajdonrészt szerezzen az istállónál. A valóság azonban az, hogy amennyiben az Lotus F1 Team jelenlegi menedzsmentje nem tudja határidőre visszafizetni a Protontól kapott kölcsönt, úgy az istálló akár 100 százalékban a maláj cég, a Proton és közvetve a Group Lotus kezébe kerülhet.
 
Hogy kétség se legyen az üzlet valódiságáról, álljon itt néhány dokumentum, mely magába foglalja az enstone-i alakulat teljes felértékelését, mely a jelzálog bejegyzéshez volt szükséges, és ami még februárban készült.
 
1 oldal klikk 
 
A 2. oldal klikk 
 
A 3. oldalon klikk egyértelművé válik, hogy a hitelnyújtó a Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd, klikk   , azaz a Proton, a Group Lotus anyavállalata
 
A negyedik oldal klikk egyértelművé teszi a megállapodás folyamatát, és azt a tényt, hogy az enstone-i gárda a teljes leltárát jelzálogba helyezi fedezetként.
 
És a leltár klikk, mely alapján kiderül, hogy az alakulat jelenleg 44,9 millió font értéket helyezett jelzálog alá, a Protontól történt hitelfelvétel kapcsán. Ez az alakulat legfontosabb eszközeit tartalmazza.
 
Hogy a pénzügyi tranzakció már meg is történt, egyelőre még nem bizonyítható, ám az bizonyos, hogy a dokumentumok nem véletlenül készültek, és teljes mértékben a hitelfolyamatot igazolják. Ez pedig igen nagy kockázatot jelent az Lotus jelenlegi tulajdonosai számára, hiszen a hitel visszafizetés elmulasztásával a tulajdonosi jogokat kockáztatják. Így tehát a Group Lotus jobb helyzetben van, mit amikor csak 50 százalékos tulajdonrész szerzésére volt lehetősége.
 
 
A Lotus már két jelentős szponzori megállapodást is kötött, a Microsofttal (ez inkább technológiai együttműködés), és az Unileverrel, de ezek értéke egyelőre nem ismert, bár Lopez szerint talán az idei év legnagyobb szponzori megállapodását sikerült tető alá hozniuk.  Természetesen a csapat várható eredményei és Kimi Räikkönen személye jelentős fegyvertény lehet újabb támogatók csatlakozása kapcsán, ám a hitel végkimenetele tekintetében az idő adhat választ arra, milyen tulajdonosi struktúrában tevékenykedik tovább az istálló.
 
A Genii Capital mint befektetői vállalkozás alapvetően profitorientált, és annak ellenére, hogy többször is hangsúlyozták elkötelezettségüket az F1 iránt, csak és kizárólag megfelelő hasznot realizáló tevékenységben érdekelt. A legendás Lotus név jövője az F1-ben tehát továbbra is nagy kérdés.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 proton enstone genii capital group lotus gerard lopez f1 lotus