2012. ápr 12.

Levelet kapott az FIA - mégis lesz futam Bahreinben?

írta: FormaNet
Levelet kapott az FIA - mégis lesz futam Bahreinben?

Az elmúlt időszakban, sőt az elmúlt egy évben Bahrein kapcsán sok minden bizonyult igaznak, és sok minden ellenkezője is igaz volt. Jelenleg úgy tűnik, fordult a kocka, és ismét esély van arra, hogy a száguldó cirkusz a jövő hét végén ellátogasson az arab államba. Ezt maga Jean Todt, az FIA elnöke jelentette be, miután az aggasztó hírek ellenére olyan jelentést kapott, mely szerint nem lesz veszélyben a Formula-1, a Bahreini Nagydíj idején.

 
 
A Kínai Nagydíjon a csapatok, az FIA, és a FOM tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megvitassák a jelenlegi helyzetet, főleg azok után, hogy az irányító testület elnöke, Jean Todt olyan híreket kapott, melyek szerint korántsem olyan veszélyes a helyzet, mint azt az előző jelentések felvázolták.
 
Todt szerdán egy levelet kapott a Brit terrorellenes szervezet korábbi vezetőjétől, John Yatestől, melyben arról tájékoztatja az FIA első emberét, hogy az országban közel sem akkora a gond, mint arról eddig értesültek, így nincs különösebb ok az aggodalomra.
 
Yates, aki tanácsadója a Bahreini Belügyminisztériumnak a levélben ezt írja: „Tudatában vagyok a nagyon is reális aggodalmaknak,  ami az F1-et érinti, tekintettel a gazdasági dolgokra is, már ami a futam jövő heti megtartását illeti.”
 
"Végighallgattam a közelmúltban a BBC-ben folytatott véleménycserét, és elolvastam a médiában a kapcsolódó történeteket, melyek érdekesek voltak. Ebből világossá vált, hogy azok az egyéb jelentések, melyek reális képet festenek Bahreinről, és a nagyon is valóságos több szintű erőfeszítésekről a reformok irányába, nem érnek el azokhoz a fülekhez, amelyeknél ez számítana.”
 
"Különösen aggasztó, hogy az F1-ben résztvevő csapatok, pilóták, szponzorok, és médiatámogatók, akik szeretnének ebben a dologban részt venni, torz képet kapnak. Ezt a képet számtalan pontatlan, és gyakran rossz szándékú hamis információ formálja, és ezek terjednek el a közösségi hálón, a média fórumokon.”
 
A levélben Yates nem tagadja, hogy vannak gondok az országban, de azokról úgy vélekedik, hogy csupán elszigetelt jelenségek.
 
„Még van néhány probléma. Némely faluban éjszakánként még vannak összecsapások, de lehetőség van megállítani ezt a folyamatot. Ezeknek az eseményeknek a jelentőségét azonban nem szabad túlértékelni.”
 
„Vannak törvényes tiltakozások, melyeket engedélyeznek, de erőszak csak ritkán fordul elő, ezek 15-20 fiatalemberből álló csoportok. Ellenük, ha bűncselekmény történik, a fegyvertelen rendőrség lép fel, és ez talán egy figyelemreméltó önkorlátozás. Ezeknek az embereknek az a szándékuk, hogy kárt okozzanak a rendőrségnek, és a közösségnek amelyben élnek. Ők nem a túlnyomó többséget képviselik, akik törvénytisztelő állampolgárok. Ők képviselik Bahrein valódi lakosságát, és én ezeket az embereket látom minden nap. A családommal együtt úgy vélem, itt minden teljesen biztonságos. Sőt, biztonságosabb, mint ahogy sokszor Londonban éreztem magam."
 
 
Yettes levele azelőtt érkezett, mielőtt az Egyesült Államokban a Fehér Ház egy olyan nyilatkozatot adott ki, melyben elítélik az országban folyó erőszakot.
 
„Az Egyesült Államok továbbra is mély aggodalmát fejezi ki a bahreini helyzet miatt, ezért sürgeti a feleket, hogy az erőszak minden formáját utasítsák el. Elítéljük az erőszakot a rendőrség és a kormányzati intézmények ellen, köztük a közelmúltban történt eseményeket, melyben rendőrök sérültek meg súlyosan.
Továbbá a rendőrséget is maximális önmérsékletre szólítjuk fel, és elítéljük a túlzott erőszak válogatás nélküli alkalmazását, a könnygáz használatát a tiltakozók ellen, ami civil embereket is veszélyeztet.”
 
A labda tehát továbbra is az FIA térfelén pattog, ám egy hiteles, a bahreini eseményeket nem csupán a karosszékből ismerő forrás véleménye minden bizonnyal jelentősen befolyásolhatja a döntést.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 fia kínai nagydíj jean todt bahreini nagydíj