2012. ápr 12.

Soha ne hagyd, hogy a tények egy jó történet útjába álljanak - egy újabb Lotus szappanopera

írta: FormaNet
Soha ne hagyd, hogy a tények egy jó történet útjába álljanak - egy újabb Lotus szappanopera

A tavaly Lotus névhasználati botrányként elhíresült peres eljárás elvileg a Londoni Legfelső Bíróság ítéletével, és az érintett Group Lotus és a Caterham tulajdonosának, Tony Fernandesnek a megegyezésével véget ért. A szappanopera azonban úgy tűnik, idén tovább folytatódik. A Group Lotus tegnap egy közleményt adott ki, cáfolva azokat a pletykákat, melyek szerint a Proton leányvállalata kivonult volna a Lotus F1 Team mögül. A történet igen mulatságos.

 
Ahogy arról a magyar médiában elsőként írtunk, (klikk ide) a Group Lotus kivonulásáról szóló hírek hamisnak bizonyultak, hiszen szó nincs arról, hogy a névadó szponzor kihátrált a Formula-1-es csapat mögül, mindössze átalakították a kereskedelmi, üzleti kapcsolatukat. Az átalakítás egy hitelkonstrukció, melyben a Genii Capital az istálló teljes felszerelését adta fedezetül, ami mellesleg jelentős kockázat lehet a luxemburgi tulajdonosi kör részéről, hiszen egy esetleges fizetésképtelenség az istálló elvesztését jelentheti.
 
A Group Lotus megelégelte a pletykákat, és egy mulatságos sajtóközleményt adott ki az ügyről, mely közlemény nem nélkülözi a hamis forrás pellengérre állítását sem. A közlemény címe is sokat sejtet:
 
Soha ne hagyd, hogy a tények egy jó történet útjába álljanak. 
 
Kicsit körülnéztünk, és lám, mit találtunk online. Nem gondoljátok, hogy ez mulatságos? Mi azt gondoljuk. Egy jót nevettünk. Végtére is, valójában szeretjük az öniróniát. Bár ez vicces, de nem pontos, de hát miért is hagynánk, hogy a tények egy sztori útjába álljanak? A kényelmetlen igazság az – mily meglepő –, hogy mi soha nem mondtuk azt, hogy nincsenek problémák a Lotusszal.
 
Tehát miközben sok ember érzi annak szükségességét, hogy véleményezze a Lotus jelenlegi helyzetét a megfelelő tények és bizonyítékok hiányában, ezért a konkrétumokat sem hagyhatjuk többé figyelmen kívül, még ha szeretnénk is. Ezért úgy döntöttünk, hogy behozzuk a negatív és pozitív dolgokat is ebbe a vidám történetbe, és bejegyezzük a dolog folyamatába a pillanatnyi valós helyzetet, hogy a Group Lotus némi stabilitást hozzon a gyorsan változó helyzetbe.
 
1. hamis hír: Dany Bahar már nem vezérigazgatója a Group Lotusnak.
1. tény: Dany Bahar még mindig az.
 
2. hamis hír: Dato Sri Syed már nem ügyvezetője a Protonnak.
2. tény: Még mindig az.
 
Mindkettőért köszönet a jó öreg Tony Fernandesnek. Nem szabad mindent komolyan venni, amit ő csipog (a twitteren) – talán csalódott azért, mert a Lotus helyett a Caterham került a tulajdonába, és amiatt is, hogy a HRT-vel és a Marussiával kell harcolnia a Mercedes és a Ferrari helyett.
 
És ha már a vicceknél tartunk, tudja valaki a legújabb F1-es viccet? Mike Gascoyne a Caterhan Group műszaki igazgatója eltűnt. Hogy miért? Keresi azt a 30-40 pontot, amit az előző F1-es szezonban megjósolt. Igazán vicces.
 
Beszéljünk az F1-ről: úgy tűnik, egy speciálisan függetlennek nevezett forrás a gyökere nagyrészt a káros híreszteléseknek, és félrevezető történeteknek. Az elbűvölő Joe Saward aki így megvezetett mindenkit…
 
3. hamis hír: Joe Saward csak egy független újságíró.
3. tény: ő aktív igazgatója a Caterham Groupnak.
 
És másokkal ellentétben nem szeretnénk túlságosan személyeskedni, így hagyjuk, hogy mindenki függetlenül saját maga ítélje meg a történetét, ami a Lotus körül zajlott.
 
4. hamis hír: a Group Lotus már nem hosszú távú tényező az F1-ben
4. tény. A Lotus F1 Team és a Group Lotus az év elején átalakították a kereskedelmi kapcsolatukat. Az új irányítási megállapodás folyamatos elkötelezettséget jelent a Group Lotus számára a csapatban és a sportban.
 
A Group Lotus márka és marketing jogait, és az ezekhez tartozó tevékenységeket az új megállapodás nem befolyásolja 2017-ig. Mindemellett folyamatos a márka és a névadó partnerség helyzete, a Group Lotus kizárólagos engedélye szükséges minden Lotus F1 márkamegjelöléshez.
 
Az új megállapodás azután született, hogy a Group Lotus tulajdonosa, a Proton, a csapat tulajdonosának, a Genii Capitalnak 30 millió font hitelt nyújtott, amelyet három éven belül kell visszafizetni. Annak érdekében, hogy ezt a hitelt a Genii felhasználhassa, fedezetként a csapat eszközállományának 100 százalékát adta, ez pedig azt jelenti, hogy a Proton a hitelszerződés csak úgy írta alá, hogy biztosítékként rendelkezésére áll a gyár, a gépek, a bemutató autók, számítógépek, az Lotus F1 Team teljes bázisa.
 
Ezen kívül (amennyiben a hitel visszafizetés bonyodalmak nélkül zajlik) a Proton fenntartja magának a jogot, hogy megvásárolhassa a csapat tulajdonának 10 százalékát. További 10 százalék megvásárlásra akkor van lehetősége, ha a hitel futamideje alatt az istálló nem pontosan tesz eleget a kötelezettségének.
 
A legvégén a közlemény még kitér a Proton anyavállalat tulajdonosi körét érintő változások konkrétumaira, az ezzel járó nehézségekre, de határozottan kijelenti, hogy az ilyen és ehhez hasonló pletykák jelentős mértékben sértik mind a Proton, mind leányvállalata, a Group Lotus üzleti hírnevét, arculatát, és hitelességét.
 
 
A közlemény utolsó soraiban ez áll:
 
A szimpla tény az – és ezt mi sohasem tagadtuk – hogy jelen pillanatban a Lotus egy nehéz időszakon megy keresztül, de megmutatjuk, hogy bennünk igazi harci szellem van, és ezt a víziót minden nap igyekszünk életben tartani. Továbbá tény az is, hogy nem mindegy, hogy a Lotuson kívülálló emberek mit csipoghatnak, vagy blogolhatnak rólunk.
 
Hogy végül a sajtóközlemény az ügy lezárását jelenti-e, vagy éppen egy újabb pereskedés veszi kezdetét, az még a jövő kérdése, ám az eset tanulságos abban a tekintetben, hogy az internet jelenleg az F1 életébe is beköltözött, és sajnos nem csupán azzal, hogy a hiteles hírekről tájékoztassa a száguldó cirkusz rajongóinak millióit.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

Szólj hozzá

f1 forma1 caterham proton tony fernandes group lotus f1 lotus joe saward