2012. ápr 21.

Jean Todt: Hiba lett volna távol maradni Bahreintől

írta: FormaNet
Jean Todt: Hiba lett volna távol maradni Bahreintől

Az FIA elnöke, Jean Todt eddig még nem kommentálta az irányító testület azon döntését, hogy az ország belső problémái ellenére is megrendezésre kerül a Bahreini Nagydíj. A francia szakember most megszólalt az ügyben, és határozottan úgy véli, helyes döntés született, sőt hiba lett volna törölni a versenyt.
 
 
Annak ellenére, hogy a nemzetközi média - elsősorban biztonsági aggályok miatt- igen széles körben megkérdőjelezi, a Bahreini Nagydíj értelmét, Jean Todt azt állítja, semmi olyan nem történik, ami indokolttá tenné a futam törlését. Az FIA elnöke meg van róla győződve, hogy az ország lakosságának csak egy kisebb része tiltakozik az F1 ellen.
 
"Nagyon bosszús lennék, ha az emberek többsége ellenezné, de ez csupán az emberek tíz százaléka, szóval büntessük a lakosság 80-90 százalékát amiatt, mert 10 százalék ellenzi? A válaszom az, hogy nem. Azért mert ők a nagy többség (akik akarják a versenyt). Sajnálatos, hogy ez a kisebbség igen nagy médiafigyelmet kap, de nem az én feladatom eldönteni, hogy ez helyes, vagy sem. Biztos vagyok abban, hogy sokan ugyan így vannak ezzel. Sokaknak már elege van ebből, és úgy gondolják, hogy most már a sportra kell koncentrálni. Ez a demokrácia, ahol a legtöbb ember szereti, ha zajlik az élet, szereti és élvezi is a sportot.”
 
Annak ellenére, hogy a péntek délutáni szabadedzésről a Force India biztonsági okok miatt távol maradt, Todt azt mondja, a többi alakulatnál semmi jelét nem látta annak, hogy aggódnának a helyzet miatt, és úgy érzi, az FIA helyesen döntött.
 
"Helytelen állítás lenne azt mondani, hogy semmiféle viszály nincs Bahreinben. Együtt érzek azokkal az emberekkel, akiket érzelmileg felkavart kissé a dolog, de nekünk a tényekkel kell foglalkoznunk. Ma reggel beszéltem Peter Sauberrel, és nem szeretném elárulni, hogy mit mondott, de azt elmondhatom, hogy ő is ugyanolyan jól érzi magát, mint bárhol máshol Európában. Szóval jelenleg meg kell, hogy védjem a döntésünket.”
 
Todt elutasította azt a találgatást, hogy a bahreini hatóságok politikai eszközként használták volna az „UniF1ed” szlogent, ami számtalan plakátra kikerült.
 
"Valóban szeretném távol tartani magunkat mindenféle politikai megfontolástól, mert ez nem az FIA, vagy bármilyen nemzetközi szövetség dolga. Szeretnénk kimaradni ebből, és mindenkinek ugyanígy kéne tennie. Ez egy sportesemény. Ha egy ilyen sportesemény segít rendezni a helyzetet, az nagyon jó a sportnak is. Láttam Nelson Mandelát beszélni, és számtalan fantasztikus beszédet mondott arról, hogy a sport az egész világon gyógyír lehet a problémákra. És ha ez így van, szeretném nagyra értékelni, és szeretnék büszke lenni az F1-re azért, mert hozzájárulhat ehhez.”
 
Az elnök azokról a feltételezésekről is beszélt, melyek szerint a bahreini jelenlét sokat árthat a szériának. Todt szerint az F1 egy erős márka, és a nemzetközi közvéleményben nem alakulhat ki negatív felfogás a sorozat irányába.
 
"Sajnálom az ilyen jelentéseket. Nem vagyok biztos abban, hogy mindenről, ami ebben az országban zajlik, úgy számoltak be, ahogy az a valóságban történt. Úgy érzem az F1 nagyon erős. Ez egy nagyon erős márka, és azt gondolom, hogy az emberek és a csapatok, akikkel erről beszéltem, mind nagyon elégedettek. Én is azt mondom, hogy hiba lett volna, ha nem jövünk el, és ugyanezt mondja a legtöbb csapat vezetője is. Sajnos nem láttam túl sokat a médiában az ilyen (pozitív) idézetekből. Tiszteletben tartom a médiát, és amit írnak, de nem tükrözi azt, amit látok, és amit sok ember gondol, akikkel erről beszélgettem. Minden demokratikus országban engedélyezett a tiltakozás, és ez lehetővé teszi a tiltakozni kívánó emberek számára, hogy hallassák a hangukat. Ez így van bárhol a világon. Ha elmész bármilyen focipályára, és hozzákezdesz tiltakozni, minimum három ember meg fog sérülni. Nem akarok példálózni, de ez megtörténhet Angliában, Németországban, Franciaországban vagy bárhol a világon. Amikor az emberekkel a sportról beszélgetek, nagyon boldogok, és nagyon várják már, hogy mi fog történni (a versenyen). Ha a versenybírókkal beszélgetek, ők is el vannak ragadtatva, és elégedettek. Számomra ez egy nagyon jó üzenet a sport részéről.”


A Manamából érkező jelentés szerint a mai napon egy Formula-1 elleni tűntetésen meghalt egy demonstráló, ám Jean Todt erre az esetre kissé érzéketlenül reagált.

"Tudjuk, hogy a tiltakozásoknak lehetnek negatív következményei. Mi a sport irányítótestülete vagyunk. Ha sokan protestálnak, annak következményei lehetnek, és nem vagyok benne biztos, hogy ez a tiltakozás ne történt volna meg, ha a nagydíj elmarad.”

A brit Sky News jelentései szerint a királyság kormánya nem kommentálta a tüntető halálát.

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 fia jean todt bahreini nagydíj