2012. ápr 24.

Az F1-es csapatfőnökök kritizálják a médiát a bahreini futam átpolitizálása miatt

írta: FormaNet
Az F1-es csapatfőnökök kritizálják a médiát a bahreini futam átpolitizálása miatt

A Bahreini Nagydíjat követően néhány Formula-1-es csapatfőnök úgy gondolja, hogy a pályán kívüli eseményeket túlzottan fókuszba helyezte a média, és ezért fordulhatott elő, hogy a versenyhétvégének bizonyos negatív kicsengése lett a közvélemény előtt.

 

A csapatfőnökök úgy vélik, a média kissé felkorbácsolta a kedélyeket, és több szalagcím rendkívül rossz képet festett az országról, ennek köszönhető, hogy több politikus, politikai-, illetve civil szervezet is (nem csupán biztonsági okokból) a nagydíj eltörlése mellett agitált.

Több csapat vezetője is elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogyan az írott és internetes média a paddockon kívüli helyzetet ábrázolta.
 
Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier az Autosportnak így nyilatkozott:
 
"Nem kellene ezt mondanom, de véleményem szerint a média  nem úgy tette a dolgát, ahogy kellett volna. Tény, hogy voltak különböző kérdések az országban, de minden országban felmerülnek bizonyos kérdések, még Angliában, Franciaországban és más európai országokban is, és ezeknek a túldramatizálása egyértelműen rossz dolog. Az F1 egy sport, és úgy is kellene látni, mint egy sportot. Mi is nagyon jól tudjuk, hogy Bahrein számára ez az esemény nagyon fontos, hiszen ez a legnagyobb eseményük az évben, és az F1 nem használható politikai eszközként.”
 
Arra a kérdésre, hogy a negatív jelentések nem fordították-e el a potenciális szponzorokat, Boullier a következőt felelte: "Ez az ő választásuk, de a politikát sosem jó összekeverni a sporttal. Így is van ebből elég itt a paddockban, nem szükséges még kívülről is behozni, de a média pontosan ezt tette. Behozta a külső politikai dolgokat a paddockon belülre, és ez nem jó.”
 
Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner elmondta, hogy a hétvége folyamán nem sokat foglalkoztak azokkal a dolgokkal amiket a helyzetről hallottak. De úgy érzi, hogy az F1-gyet nem kellene belekényszeríteni a politikai küzdőtérbe.
 
"Ez nehéz dolog, mert rengeteg lelkesedést láthatunk a városokban és az országok különböző területein. Nem helyes, hogy a Formula-1-be behurcolják a politikai vitákat. És természetesen minősíthető politikának ha versenyzünk, és az is ha nem. Tehát amikor idejöttünk, csak arra fókuszáltunk, hogy tegyük a dolgunkat, és örülök neki, hogy megtettük.”

 
Force India csapatfőnök helyettese, Bob Fernley - aki biztonsági okok miatt úgy döntött, hogy a csapat nem vesz részt a második szabadedzésen - elmondta, hogy végeredményben számukra is pozitív kicsengése van a hétvégének.
 
"Nagyon meglepődtem az egészen, mert néhány kritikától és néhány kérdéstől eltekintve Bernie (Ecclestone) és Jean (Todt) jól ítélte meg a helyzetet, és elhozták ide a nagydíjat. A bahreini hatóságok is felvállalták magukat a nemzetközi média előtt. Ha mindez így nem áttekinthető, akkor mi? F1-es szempontból vannak problémák, és vannak dolgok amiken a következő évre javítani kell, de az F1-nek nem arról kell szólnia, hogy sajnálkozva tekintgetünk vissza. Büszkének kell lennünk arra amit tettünk, a megoldás pedig a bahreini politikusok kezében van. Jelenleg számukra párbeszédekre van szükség, immár távol az F1-től - és tény, hogy az F1 elég bátor volt ahhoz, hogy elmenjen oda, és a vezetés elég erős volt ahhoz, hogy mindezt megcsinálja, ami számukra jó."
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 bahreini nagydíj