2012. ápr 28.

Sir Stirling Moss szerint a mai F1 semmivel sem veszélyesebb a focinál

írta: FormaNet
Sir Stirling Moss szerint a mai F1 semmivel sem veszélyesebb a focinál

A Formula-1 világbajnoki cím nélküli legendája, Sir Stirling Moss úgy gondolja, a biztonsági fejlesztéseknek köszönhetően a modern F1 sokat veszített az izgalomból. Moss az 50-es években versenyzett a száguldó cirkuszban, amikor a halálos baleset hozzátartozott a versenyekhez. A legenda úgy véli, manapság a királykategória nem veszélyesebb a futballnál, és ezért veszített a vonzerejéből.

 
 
Az '50-es '60-as években a mondás szerint a halál pátosza lengte körül a futamokat. Sir Stirling Moss is így gondolja ezt, és természetesen ez az érzés tette igazán izgalmassá a versengést.
 
"Ez (a veszély) tette sokkal izgalmasabbá a korábbi versenyeket a maiaknál. A veszély vonzó volt. A motorversenyzés egy nagyon veszélyes sport volt, és a fiatalemberek valami ilyen izgalmat akartak megtapasztalni.”
 
"Én sem törődtem a kockázattal, nem számított. Csak azt az érzést akartam, hogy vezetem az autómat egy versenyen, amennyire gyorsan csak lehet – ez volt minden, amire gondoltam, amikor az autóban voltam.”
 
 
Moss annak ellenére, hogy véleménye szerint jelenleg már nem annyira izgalmasak a versenyek, teljes vállszélességgel támogatja a biztonsági fejlesztéseket, melyeknek köszönhetően Ayrton Senna 1994-es tragikus halála óta F1-es versenyen nem halt meg pilóta.
 
"Az F1 biztonságos sporttá vált. Olyanná vált veszély tekintetében, mint a futball. Ezek a fantasztikus autók már szénszálból épülnek, és hihetetlen erőnek képesek ellenállni. Ez hatalmas előrelépés.”
 
"Úgy gondolom, megváltozott az idő. Az, hogy sportolók haljanak meg a versenyeken, teljesen elfogadhatatlan. Természetesen a háború utáni években is szörnyű volt, ha egy sportoló meghalt egy versenyen, de ez akkor nem volt teljesen elfogadhatatlan. Napjainkban ez már nem elfogadható.”
 
 
A 82 éves legenda ennek ellenére úgy véli, az egykori izgalmakból néhány dolgot vissza lehetne hozni a versenyekbe. Például néhány pályán meg kellene szabadulni a hatalmas bukóterektől, mert azok nem büntetik megfelelően a hibázó pilótákat. Ennek megvalósításával kapcsolatban érdekes ötlettel állt elő.
 
"Azt hiszem, a mai F1-be még izgalmasabb lehetne, ha a pálya széle mentén falat építenének, akár teljes hosszában. Akkor láthatnánk, mennyire jók a jelenlegi pilóták.”
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  
Szólj hozzá

f1 forma1 sir stirling moss f1 biztonság