2012. máj 02.

Webber szerint alaptalanok Schumacher Pirellivel szemben megfogalmazott kritikái

írta: FormaNet
Webber szerint alaptalanok Schumacher Pirellivel szemben megfogalmazott kritikái

A Formula-1 kizárólagos gumiszállítóját, a Pirellit számtalan kritika érte mind a szurkolók, mind pedig néhány versenyző részéről azért, mert a gumikopás miatt túlzott jelentősége lett a versenyeken a gumitaktikának. A pilóták egy része azonban úgy gondolja, ez is része a sportnak, és a gyorsan kopó abroncsok – melyet mellesleg a FOTA és az FIA teljes egyetértésben kért az olasz gyártótól – fokozzák a futamok izgalmait. Rosberg után most Mark Webber a Red Bull ausztrál pilótája is így vélekedik erről.

 
 
 Webber szerint (aki tavaly nagyon nehezen barátkozott meg az új abroncsokkal) az új generációs Pirelli gumik valódi kihívást jelentenek, és a pilótáknak örülniük kellene annak, hogy ezzel is nő a versenyek izgalma. A 35 éves versenyző szerint alaptalanok azok a panaszok, hogy a nagyobb gumikopás csökkentené a versenyek izgalmát azért, mert a pilóták nem tudnak a kocsikkal a határon autózni.
 
„A gumiabroncsok mindig is fontos részei voltak az F1-nek. A múltban talán valamivel kevésbé büntettek, most azonban szükség van arra, hogy jobban figyeljünk, mert ha nem tesszük, trükkös dolgok történhetnek. Mindenkinek azonosak a feltételek, így a lehetőség is hasonló. Csak vezetnünk kell az autót, és a legjobban végezni a munkánkat azzal amink van.”
 
A gumikról a Pirelli érkezése óta folyamatosan hangzanak el kritikák, ám azóta fokozódtak a bírálatok és az ellenérvek, mióta Michael Schumacher a Bahreini Nagydíjat követően nagy nyilvánosság előtt adott hangot elégedetlenségének az abroncsok gyors kopásával kapcsolatban.
 
 
Azt Webber is elismerte, hogy minden pilóta szeretne tökéletes abroncsokon versenyezni, ám azt is hozzátette, ennél sokkal fontosabb, hogy a rajongók jól szórakozzanak.
 
„Mindannyian szeretnénk gyorsabb köridőket és egyenletesebb gumikat, ahogy ez a régebbi időkben volt, de az nem volt izgalmas a versenyek szempontjából. Megpróbálni megtalálni valamiféle középutat, az mindig trükkös dolog, de jelenleg egy jó show-t mutatunk a közönség számára. Hogy ezt így tervezték, vagy sem, majd kiderül."
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

  

Szólj hozzá

f1 schumacher pirelli forma1 mark webber gumikopás