2012. máj 11.

F1 A Mercedes Spanyolországban egyértelművé tette, F1 iránti elkötelezettsége hosszútávú

írta: FormaNet
F1 A Mercedes Spanyolországban egyértelművé tette, F1 iránti elkötelezettsége hosszútávú

A Mercedes az elmúlt hetekben nem csak Nico Rosberg Kínai Nagydíjon aratott győzelmével került a média látószögébe, az istálló és az F1 vezetése - elsősorban Bernie Ecclestone – közötti feszültség is állandó témát szolgáltat a száguldó cirkusz világáról tudósító oldalaknak. Az ügy háttere gazdasági vonatkozású, a topcsapatok közül a Mercedes az egyetlen istálló, aki megfelelő ajánlat híján még nem állapodott meg az új Concorde egyezmény részleteiről. A gárda azonban sürgeti az F1 főrészvényesét, a CVC-t, hogy minél hamarabb kössék meg az üzletet, mert annak elhúzódása egyik fél érdekeit sem szolgálja.

 
A  Brackley-i székhelyű csapat úgy véli, a Formula-1 sikeres tőzsdei bevezetését is veszélyeztetheti, ha nem sikerül rövid időn belül megállapodásra jutniuk, hiszen a Mercedes név rendkívül vonzó mind a szponzorok, mind a közönség számára.
 
Az alakulat sérelmezi, hogy a három topcsapat, a Ferrari a McLaren és a Red Bull mellett nem kaptak kivételes bánásmódot, ami a részvényeken keresztül nagyobb beleszólást jelentene a sport ügyeibe. Már az ausztrál verseny után kilátásba helyezték, hogy az Európai Bizottság Versenyhivatalához fordulnak, mert véleményük szerint a jelenlegi feltételek versenyellenes helyzetet teremtenek. A Mercedes megerősítette, hogy amennyiben rövidesen nem születik megállapodás, úgy kénytelenek lesznek megtenni ezt a lépést.
 
A pletykák a helyzet kapcsán arról is szóltak, hogy az istálló a széria elhagyására készül, ám egyelőre erről szó nincs, ezt az alakulat több vezetője is egyértelműen cáfolta.
 
Csütörtökön Spanyolországban a Mercedes vezérigazgatója, Nick Fry egyértelművé tette, hogy nincsenek tervek a kiszállásról, ám elmondta, hogy a CVC-nek, mint az F1 főrészvényesének is érdeke, hogy inkább előbb, mint utóbb, megállapodásra jusson az alakulattal, többek között a tőzsdei bevezetés okán.
 
„Ha a CVC szeretné tőzsdére vinni az F1-et, azt hiszem, szükségük van gyors és korrekt megoldásra, talán még jobban, mint amennyire nekünk. A tárgyalások folytatódnak, a fejlődés nem annyira jelentős, mint azt szeretnénk.”
 
Az alakulat hosszútávú elkötelezettségét a sport iránt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy végére értek két új partner belépésével kapcsolatos tárgyalássorozatnak, így 2013-tól a Mercedes a szponzorai között tudhatja az amerikai Starwood Hotels szállodaláncot és a IWC óragyártó céget.
 
Fry elmondta, hogy sohasem volt kétséges elkötelezettségük az F1 iránt, és az F1-es csapatra nagy szüksége van a német autóipari konszernnek.
 
„Gondolkodásuk így abszolút hatalmas betűkkel: A Mercedes-Benz az F1-ben kíván maradni, továbbá elmondhatom, hogy az F1-nek is szüksége van a Mercedes-Benzre.”
 
„Mi egy vagyunk, a 20 globális márka között, és egy vagyunk a kevés autógyártó közül, aki az F1-ben van, három csapatnak is motorszállítói vagyunk. Képesek voltunk olyan márkákat bevonzani, mint a Starwood Hotels, mely egy hatalmas amerikai cég, akik nagyon komolyan veszik az ilyen döntéseket, ezért is gondolhatjuk, hogy a Mercedes az F1-ben kíván maradni.”
 
„Az F1 határozottan szegényebb lenne, ha a Mercedes nem venne részt benne, és én teljesen meg vagyok arról győződve, hogy ha a CVC szeretne valamennyit eladni az F1-ből, vagy akár az egészet, az értéke (a részvényeknek) jelentősen csökken, ha a Mercedes nem résztvevője.”
 
 
 
A cég motorsport igazgatója, Norbert Haug is megerősítette a napokban tett kijelentését, mely szerint az alakulat nem fontolgatja az F1 elhagyását.
 
„Nem szeretnék egy nagy történetet ebből, nem az a helyes megközelítése a dolognak, amikor valaki felénk dob egy labdát, és csak azt mondogatjuk, hogy nem, nem, nem…”
 
„Tudja mindenki, hogy vannak helyek, ahol tárgyalások folynak, melyeket nem fogok kommentálni, és ezek a pletykák onnan jönnek, ezt tudomásul kell venni. De az alapelképzelésünk nem úgy működik, hogy 2010-ben még benne dolgozunk, 2013-ban pedig már nem. Ez (a Mercedes kivonulása) csak tisztán spekuláció, és nem kell, hogy nyugtalanítson bennünket.”
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  

 

Szólj hozzá

f1 forma1 fom mercedes gp spanyol nagydíj concorde egyezmény