2012. máj 15.

F1 Mi lesz veled Felipe Massa? - Sutil készen áll a visszatérésre

írta: FormaNet
F1 Mi lesz veled Felipe Massa? - Sutil készen áll a visszatérésre

Felipe Massa Spanyolországban egy újabb csalódást keltő, eredménytelen versenyt futott annak ellenére, hogy csapattársa, Fernando Alonso a futam legvégéig esélyes volt a győzelemre.  Massa az időmérőn nyújtott gyenge szereplését azzal magyarázta, hogy forgalomba került, a versenyen pedig véleménye szerint az indokolatlan büntetése miatt nem szerzett pontot. Öt futammal a szezonkezdés után talán egyre inkább fogy a Ferrari türelme.


 

Felipe Massa idén eddig mindössze két pontot gyűjtött, míg a Ferrari spanyol pilótája, Fernando Alonso jelenleg 61 ponttal - pontegyelőség mellett - a második helyen áll Sebastian Vettel mögött a világbajnoki tabellán.

A Ferrari - köszönhetően Felipe Massa gyengélkedésének -  46 ponttal van lemaradva a tabellát vezető Red Bull Racingtől, és még a harmadik helyen álló Lotushoz képest is 21 egység a hátránya.  A maranellóiak jelenleg a konstruktőri verseny negyedik helyén állnak.
 
Mindezek tükrében a Spanyol Nagydíjat követően a csapatvezető, Stefano Domenicali burkolt figyelmeztetést küldött a brazil pilótának.
 
"Fernando vezeti a pontversenyt: ez lendületet kell adjon minden emberünknek, akik otthon, vagy a pályán dolgoznak. Elvárjuk Felipétől, hogy reagáljon és ez után a szerencsétlen hétvége után harcoljon. Kezdődjön ez a harc Monacóban. Mindenképp szükségünk van az ő pontjaira is, ha harcolni akarunk a konstruktőri bajnokságban.”
 
Ez a sokak számára burkolt, de egyértelmű üzenet sokatmondó lehet, és Massa talán azt is kockáztatja, hogy ha Monacóban sem sikerül a kifogások helyett megfelelő eredményt produkálnia, úgy a csapat inkább előbb, mint utóbb, lecserélheti a kedves brazilt.
 
Többen úgy vélik, hogy ez akár már a Kanadai Nagydíjon megtörténhet. A paddockban ismét elindultak a találgatások, és újra felröppent a hír, hogy Sergio Pérez érkezhet Massa helyére a Saubertől.  Ráadásul az idén pilótaülés nélkül maradt Adrian Sutil a barcelonai versenyhétvégén látogatást tett a Sauber istállónál.
 
Sutil nemrégiben arról beszélt, hogy egészen biztos abban, hogy kap még lehetőséget a Formula-1-be való visszatérésre annak ellenére, hogy idén nem sikerült egy csapathoz sem leszerződnie. Arról azonban csak nagyon röviden nyilatkozott, hogy miért pont a Spanyol Nagydíjon jelent meg idén először a paddockban.
 
"Mindig keresem a lehetőséget, de jelenleg nincs semmi. Azért választottam ezt a nagydíjat, hogy visszatérjek, mert ez volt az első európai verseny. Jó érzés visszatérni a paddockba, és találkozni néhány emberrel.”
 
"Ez lehet a kulcsa annak, hogy pilótaülést szerezzek, és remélem ,nagyon hamar bekövetkezik. Ebben a pillanatban nincs elérhető pilótaülés, így most várok. De az emberek jól tudják, hogy készen állok. Várom, hogy hívjanak.”

"Beszélgettem különböző csapattal, de jelenleg semmit nem tudtak mondani. Azt mondták, hogy talán érdeklem őket, de most többet nem tudnak. Azt mondták, hogy tartsam magam formában, és egyszer csak jöhet egy lehetőség. Hiszek benne, hogy ez bekövetkezik.”
 
Sutil kihangsúlyozta, hogy a szériába való visszatérésével kapcsolatban nagyon eltökélt, de szigorúan sportolóként, és nem fizetős pilótaként. A német versenyző úgy véli, hogy a Formula-1-ben eddig eltöltött idő bizonyítja, hogy valóban helye van a rajtrácson.
 
"Mi nem pénzt kínálunk. Öt év elteltével az emberek tudják, hogy jó vagyok, és nincs szükségem arra, hogy szponzorokat hozzak. Szeretnék normális fizetést a vezetésemért, ennyi az egész. Szeretnék hozzászokni ahhoz, hogy úgy kezeljenek mint egy pilótát, és nagyon fontos az egész sport számára, hogy valódi tehetségek üljenek az autókban, nem pedig olyan pilóták, akik több pénzt tudnak maguk mögött.”
 
Sutil abban is biztos, hogy felfüggesztett börtönbüntetése nem rontja esélyeit a visszatérésre, és nem fog problémát okozni, hogy bármelyik országot meglátogassa a versenyhétvégék során.
 
"Ennek vége van, nincsenek egyéb korlátozások számomra. Utazhatok, és minden mást csinálhatok, amit azelőtt is. Volt rá időm, hogy ezeknek a dolgoknak utánajárjak.”
 
Adrian Sutil nyilatkozatából egyszerre olvasható ki az, hogy pillanatnyilag nincs hely számára a szériában, ám sejtetni engedi azt is, hogy akár már nagyon rövid időn belül visszatérhet.

 
Hogy ennek a kijelentésnek van-e bármilyen összefüggése Felipe Massa esetleges lecserélésével, jelenleg még nem tudható. Amennyiben a Ferrari valóban fontolgatja Felipe leváltását, ebben az esetben a paddockban már  további forgatókönyv is létezik. Egyesek többek között a Force India skót versenyzője, Paul di Resta érkezését vizionálják, akinek helyére Jules Bianchi ülne.
 
Erről nem más, mint Sir Jackie Stewart beszélt még a versenyhétvége előtt, és elmondta, hogy Di Resta teljesen megfelelő lenne a Ferrari számára. A dolog pikantériája, hogy Massa és Bianchi menedzsere Nicolas Todt, az FIA elnök, Jean Todt fia.
 
A jelek szerint Massa vállán egyre inkább nehezedik a nyomás, így a Monacói Hercegségben nagyon össze kell szednie magát, ha bizonyítani szeretné, hogy továbbra is helye van a legendás istállónál. 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 felipe massa adrian sutil