2012. jún 04.

F1 Ismét politikai csatározások színtere az F1 - Kanadai diákok a nagydíj ellen

írta: FormaNet
F1 Ismét politikai csatározások színtere az F1 - Kanadai diákok a nagydíj ellen

A Formula-1 közönsége idén már megtapasztalta, milyen ha a politika is belekeveredik egy-egy várva várt nagydíj szervezésébe és lebonyolításába.  Bahrein után most Kanadában a tüntető diákok fordultak az F1 ellen, és tiltakozó demonstrációval fenyegetik a hétvégi Kanadai Nagydíjat.

 
 
A tiltakozás azután vett ilyen fordulatot, hogy megszakadt a tárgyalás az egyetemisták és a Québec-i kormány között a tandíjemeléssel kapcsolatban. A diákság az intézkedések ellen immáron 16 hete kezdett tüntetésekbe, éjszakai demonstrációkba, és miután nem sikerült érvényesíteniük saját elképzeléseiket, a kormány számára igen fontos rendezvény, a Formula-1 Kanadai Nagydíját vették célba.
 
A Facebookon külön oldalt hoztak létre, hogy minél több diákot ösztönözzenek a demonstrációra. Az elképzelés szerint a Montreali Metró sárga vonalát igyekeznek majd blokkolni a verseny napján, mely tömegközlekedési eszköz a szurkolók 90 százalékát szállítaná a Notre Dame szigetre, a verseny helyszínére. Egy esetleges blokád akár több 10 ezer ember, rajongó, vendég számára okozhat kellemetlenséget, vagy akadályozza meg a versenypálya megközelítését.
 
 A diákok radikális fenyegetésére Québec állam miniszterelnöke, Jean Charest így reagált:
 
„Azt várnám tőlük, hogy felelősségteljesen viselkedjenek. A verseny az itteni munkahelyek miatt, és a városról kialakított megítélés miatt is Montrealnak. Mélyen magukba kell tekinteniük, hogy mit is követnek el. A québec-i emberek több nyugalmat kérnek tőlük.”
 
A diákok fenyegetése már eddig is komoly károkat okozott a verseny szervezőinek. Pár nappal a versenyhétvége előtt még ezrével vannak eladatlan jegyek, miután - érthető okokból - rengeteg külföldről érkező rajongó gondolta meg magát, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.
 
Természetesen szeretnénk, hogy a Kanadai Nagydíj hétvégéje úgy kerüljön megrendezésre, hogy az minden tekintetben a nézők megelégedésére szolgáljon, akik a világ minden tájáról, és mindenféle társadalmi rétegből érkeznek, hogy élvezzék ezt a három napot a Circuit Gilles Villeneuve pályán” – nyilatkozta a verseny főpromótere, Francois Dumontier. A főszervező diplomatikusan azt is hozzá tette: „Örömmel hallanánk, ha a diákság vezetői is azt szeretnék, hogy a nézőink elégedettek legyenek.”
 
 A szervezők azonban realisták az ügy kimenetele tekintetében, és kidolgoztak egy „B” tervet arra az esetre ha a diákok valóban beváltanák a fenyegetésüket: „Nem hozzuk nyilvánosságra a tervünket, mert ez az esemény egy nemzetközi rendezvény lesz. Néhány ponton növeljük a biztonságot, főleg azokon a területeken, melyek jobban sebezhetőek, és az elmúlt hetekben szorosan együttműködtünk ennek érdekében a rendőrséggel. Számos megoldás van készen. Szeretnénk megóvni a nagydíj ünnepi jellegét. Ez egy ünnep, és szeretnénk, ha vendégeink jól szórakoznának.”
 
 
Nagy tehát a veszélye annak, hogy a nézők jelentős része akadályokba ütközhet a versenyre tartva, és a bahreini helyzethez képest talán az növeli ennek lehetőségét, hogy egy kanadai demokrácia nem teheti meg azt, hogy fegyverekkel szorítsa sarokban az egyes intézkedésekről más véleményen lévő diákságot. A sportnak azonban semmi köze sincs a kialakult ellentéthez, hiszen az szimplán egy rendező ország gazdasági-társadalmi belügye, ahol nem sérülnek ez emberi jogok. Így szomorú, hogy a montreali diákság a száguldó cirkusz elleni demonstrációval próbálja büntetni a vezetőit.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
    

 

Szólj hozzá

f1 forma1 kanadai nagydíj kanadai diáktüntetés