2012. jún 05.

F1 A Red Bull akár az év végén is elveszítheti monacói győzelmét?

írta: FormaNet
F1 A Red Bull akár az év végén is elveszítheti monacói győzelmét?

Az elmúlt hét nagy port kavart technikai kérdése a száguldó cirkuszban a Red Bull padlólemezének nyílása volt. A kérdés már a Monacói Nagydíjon felvetődött, sőt a csapatok egy része az óvást is kilátásba helyezte, végül ez nem történt meg. Az FIA – az elmúlt években nem először – a szezon közben kényszerült szabályértelmezésre, és ennek alapján szabálytalannak nyilvánították a padlólemez ilyen jellegű kialakítását. Miután óvás nem történt, így a Milton Keynes-i gárda megtarthatta Mark Webber győzelmével megszerzett 25 pontját. Legalábbis egyelőre.

 
 
 
A Red Bull érvelése a kialakítás mellett az volt, hogy azt az idevonatkozó szabály egyértelműen nem tiltja. Az FIA azonban szabályértelmezésében túl mutatott a vonatkozó szabályon, és egyértelműsítette, hogy egy szabály viszont leírja, hogy pontosan mit is lehet, és ezt a nyílást ilyen formában nem. A Ferrarinak is van hasonló kialakítása, ám az, hogy csak hasonló, azt is jelenti, hogy az szabályos. Legalábbis egyelőre.
 
Azt az irányítót testület is elismerte, hogy okos elgondolás volt a Red Bulltól, egy ilyen jellegű szabályértelmezés, ám a többi paragrafus egyértelművé tette, hogy az mégsem legális.
Az energiaitalosoknak Kanadában már egy új, valóban szabályos padlólemezzel kell versenyezniük, és ezzel úgy tűnhet, az ügy le is zárult. A helyzet azonban annak ellenére, hogy a futam után óvás nem érkezett, még koránt sem tekinthető teljesen befejezettnek.
 
 
Egy tekintélyes forrás Mat Coch-nak, ismert F1-es szakírónak ugyanis arról számolt be, hogy az istállóknak lehetőségük lesz a szezon későbbi szakaszában, akár az évadzáró futam után is óvást bejelenteni, egészen addig, míg hivatalossá nem válik a világbajnoki pontverseny eredménye, amit a tél elején, az FIA gálán ünnepélyes keretek között hirdetnek ki.
 
Ez tehát azt jelentené, hogy amennyiben az utolsó futamon néhány ponttal a Red Bull szerezné meg a világbajnoki címet, úgy akár egy ilyen óvás is bizonytalanná tehetné azt, különösen azért, mert akkor esetleg Sebastian Vettel Bahreinben aratott győzelme is veszélybe kerülhetne.
Mivel az élen állók között a helyezés tekintetében nem csupán a dicsőség, de dollár tízmilliók is a játék részei, így nem zárható ki teljesen egy ilyen lépés. Ez a feltevés természetesen nem jeleni azt, hogy ez meg is történik, de a lehetőség önmagában is azt jelenti, hogy a Red Bull ugyan jelenleg biztonságban tudhatja győzelmeit, ám ha a riválisok érdekei nem párosulnak az azokat kontrolláló morális aggályokkal, még egy ilyen helyzet is előfordulhat.
 
 
Az ismert szakíró, Joe Saward a feltevést egyenesen ostobaságnak nevezte, és érvként azt hozta fel, hogy ennyi erővel valaki az akkori szabályok átértelmezésével, akár az 1994-es eredményt is megóvhatná. Saward szerint a szabályok visszamenőleges érvényesítésére nincs lehetőség. A szakíró azonban megfeledkezik arról, hogy az előző évek eredményeit, mivel azokat a hivatalossá tétel előtt nem óvták meg, „jogerősnek” kell tekinteni, így fellebbezésnek nincs helye. A jelenlegi szabályok pedig - melyek alapján az FIA a Red Bull alkalmazását szabálytalannak minősítette - nem visszamenőleges szabályozást jelentenek, hiszen az első futam óta érvényben vannak. 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
    
 
 
 
Szólj hozzá

f1 forma1 red bull fia formula1 monacói nagydíj padlólemez f1 világbajnokság f1 szabályok