2012. jún 14.

F1 Az F1 rajongók között végzett felmérésnek a Pirelli számára egyértelmű üzenete van

írta: FormaNet
F1 Az F1 rajongók között végzett felmérésnek a Pirelli számára egyértelmű üzenete van

A Formula-1 idei szezonjának egyik nagy kérdése, és a csapatok számára talán a legfontosabb megoldandó probléma a Pirelli abroncsok megfelelő kezelése. A szurkolókat némileg megosztja a gumikérdés, mert annak ellenére, hogy a kiszámíthatatlanság miatt az elmúlt évek legizgalmasabb versenysorozata zajlik, sokan úgy vélik, a gumispórolás nem feltétlenül tesz jót a sportnak. Sokak számára bosszantó, amikor a szombati időmérőn a Q3-ba jutott pilóták a másnapi versenyre gondolva nem hajtanak ki a boxból, ezzel a közönségtől vesznek el élményeket. A Pirelli szeretné ezt a kérdést mihamarabb rendezni, és a rajongók közötti felmérés is azt igazolja, hogy minél hamarabb megoldást kell találni.

Pirelli felmérés.jpg

A rajongók ellenérzéseivel szemben a csapatok és pilótáik úgy vélik, a boxban maradás is része a vasárnapi versenytaktikának, ezért a közelmúltban a Pitpass egy felmérést készített, amiből az derült ki, hogy a Formua-1 rajongók közül 87 százalék gondolja úgy, hogy a csapatok érvei ellenére jobban szeretné, ha mind a tíz Q3-ba jutott pilóta harcolna a pole pozícióért.

A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery nagyon is tisztában volt ezzel a szurkolói elvárással, amikor bemutatta a közvélemén-ykutatás eredményét.

„Azért vagyunk itt, hogy szórakoztassuk a szurkolóinkat, és a felmérésből egyértelműen úgy tűnik, hogy a nézők szeretnék azt látni, hogy az autók a pályán köröznek. Azok az emberek, akikkel a Pirelli kapcsolatban van, szintén azt mondják, hogy szeretnék látni a pilótákat száguldozni a Q3-ban. Ezért vagyunk azon a véleményen, hogy valahogy meg kell oldani ezt a kérdést."

„A megoldás mikéntje kevésbé fontos" – mondta a Pirelli szakembere. Miután áttekintették a felmérés adatait. Egy bizonyos kérdésben, konkrétan a megoldást illetően - szinte teljesen egyforma arányban - megosztott a felmérésben résztvevők véleménye. Szinte azonos szavazat érkezett arra a kérdésre, hogy a Q3-ban résztvevő csapatok kapjanak egy külön gumi szettet, hogy nem kelljen a meglévő gumikkal spórolni a versenyre, vagy bevezessenek egy külön-, csak az időmérőn használatos újfajta abroncsot.

000 facebook_banner.jpg

A felmérés üzenete tehát egyértelmű: a nézők az időmérő jelenlegi formájával elégedetlenek, és mindegy, hogy plusz gumikkal, vagy külön időmérős abroncsokkal, de a kérdést meg kell oldani. A Pirelli a felmérés kapcsán célzott arra, hogy nekik talán jobb a kapcsolatuk az F1-es szurkolókkal, mint a csapatok többségének.

A Formula-1 döntéshozóinak mindenképpen el kell gondolkodniuk ezen, és hétfőn New Jersey-ben megrendezésre kerülő F1-es rajongói fórumon minden bizonnyal személyesen is szembesülhetnek majd ezzel az igénnyel.

A felmérés eredménye röviden:

Mit tart a legfontosabbnak a Q3-ban?

1, A csapatok taktikai okok miatt spóroljanak a gumikkal, és ne hajtsanak pályára: 13%
2. Mind a tíz autót a pályán látni: 87%

Mi lenne a legjobb megoldás arra, hogy az autók pályára hajtsanak a Q3-ban?

1. A Q3-ban résztvevő autók kapjanak egy plusz szett gumit: 52%
2. Időmérő abroncsok bevezetése: 48%

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 formula1 q3 paul hembery f1 időmérős gumik