2012. jún 14.

F1 Villeneuve szerint Räikkönen nem top pilóta, sőt a helye sem biztos a Lotusnál

írta: FormaNet
F1 Villeneuve szerint Räikkönen nem top pilóta, sőt a helye sem biztos a Lotusnál

Kimi Räikkönent visszatérése pillanatától rendkívüli érdeklődés kíséri mind a szakma, mind a média részéről, és a szezon első futamai után sokan úgy gondolták, hogy a finn klasszis semmit sem felejtett kétéves távolléte alatt. Az 1997-es év világbajnoka, a kanadai Jacques Villeneuve azonban úgy gondolja, Räikkönen ülése koránt sincs biztonságban a Lotusnál, sőt jelenleg nem is számít toppilótának.

kimi-raikkonen.JPG

Az egykori F1-es pilóta, Jacques Villeneuve a Kanadai Nagydíjon elismerően nyilatkozott a fekete-arany Lotus E20-ról, ám úgy vélte, egy igazi toppilótával az enstone-i gárda akár a bajnokságot is vezethetné.

Ha Villeneuve ezt így látja, akkor mi a helyzet Kimi Räikkönennel? Az F1-ben széles körben üdvözölt szűkszavú finn, 2007 világbajnoka a kanadai szerint nem lenne toppilóta?

Villeneuve szerint nem az. A 41 éves egykori versenyző kiemelte, hogy Räikkönen idén kétszer állt dobogón, csapattársához, Romain Grosjeanhoz hasonlóan, és ugyan még két ponttal vezet a francia előtt, ám az időmérőkön az idén még újoncnak számító csapattársa rendszeresen jobban teljesít a finnél.

„Hogy rendszerint Grosjean mögött végez, amikor tisztán csak a teljesítmény számít, az engem elgondolkodtatna, hogy őt is el lehet küldeni" – idézte a Kanadait az Auto Hebdo lap.

Räikkönen honfitársa, a korábbi F1-es pilóta, Mika Salo is elismerte, hogy Kimi az utóbbi versenyeken meglehetősen sokat szenvedett az autóval, és különösen szerény teljesítményt nyújtott Monacóban és Kanadában, miközben csapattársa, Grosjean majdnem megnyerte a montreali versenyt.

Grosjean eredményére Salo a finn MTV3-ban úgy reagált, hogy az csak egy szerencsés esemény volt számára, ezzel próbálta honfitársa gyengébb szereplésének jelentőségét némileg csökkenteni. A paddockban azonban elindultak olyan vélemények, mely szerint nincs minden rendben Räikkönen és a Lotus eddig kifejezetten jónak mondható kapcsolatával.

A legnagyobb gond továbbra is a kormánymű, ami a szezon elejétől problémát jelent a finn pilóta számára.

„Olyan, mint egy gyerek" – idézte a német nyelvű Speed Week a Lotus egyik neve elhallgatását kérő alkalmazottját. „Mintha már elé raktunk volna hat nyalókát, hogy választani tudjon. Nem lesz hetedik féle kormány a számára."

Salo elismerte: „Kimi megtartotta természetes vezetői képességeit, de ő és a csapat határozottan nem egyeznek abban, ami szükséges lenne számukra. De eltérően Jacques Villeneuve-től, nem hiszem, hogy egyetlen szót sem mondott volna arról, hogy mi a problémája. Ez egy teljesen kívülálló vélemény."

„Mindegyikünknek lehet véleménye, és ezek nagyon különbözőek" – válaszolta Villeneuve.

000 facebook_banner.jpg

Salo azonban továbbra is bízik a finn klasszisban, és végezetül azt mondta: „Még mindig hiszek abban, hogy Kimi futamot nyer ebben a szezonban, amikor jól jön ki a hétvégéje. Láthattuk, hogy a kapcsolata a csapattal nagyon jó. Annak ellenére, hogy vannak problémák, a hangulattal nincs gond. Néhányan a médiában azt állítják, hogy ez megromlott, de valójában éppen az ellenkezője igaz. A csapat teljes mértékben tiszteli Kimit, és Kimi is tiszteli a csapatot."

Hogy mi az igazság Räikkönen és a csapata viszonyáról egyelőre nem lehet pontosan tudni, de sokan a viszony megromlását a Monacói Nagydíjra datálják, amikor a kormány miatt Kimi nem volt hajlandó a szabadedzésen a pályára hajtani. Az azonban kétséges, hogy ez elég ok lenne a viszony valódi megromlására, ám súrlódások talán lehetnek, melynek megszüntetése mindkét fél alapvető érdeke.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 lotus kimi raikkönen formula1 jacques villeneuve romain grosjean mika salo