2012. jún 18.

F1 Az FIA újra tárgyalt az ügyfél autókról - A költségcsökkentés segítheti a Ferrari terveit

írta: FormaNet
F1 Az FIA újra tárgyalt az ügyfél autókról - A költségcsökkentés segítheti a Ferrari terveit

A mind égetőbb kérdéssé váló költségcsökkentés úgy tűnik, néhány dolgot átírhat a Formula-1 szabálykönyvében. Az elmúlt héten, pénteken, a Motorsport Világtanács (WMSC) ülésén kiemelt jelentőséget kapott a száguldó cirkusz pénzügyeinek rendezése a fenntarthatóság érdekében, és ennek kapcsán újra felmerült az "ügyfél autók" bevezetésének lehetősége is.

Ferrari három.jpg

A Ferrari az elmúlt években már többször is szorgalmazta, hogy a gyártók autókat is eladhassanak a kisebb csapatoknak, ezzel saját fejlesztési költségeiket is csökkenthetnék, és a szegényebb alakulatok is jelentős pénzeket spórolhatnának meg. A jelenlegi szabályozás azonban ezt nem teszi lehetővé, hiszen még a tervezést is önállóan kell elvégezni az alakulatoknak. Csak egyes elemek, alkatrészek átvételét engedik az érvényben lévő szabályok

A párizsi megbeszélésekről kiszivárgott hírek szerint azonban tudni lehet, hogy újra tárgyalják az ügyfél autók bevezetésének lehetőségét, amennyiben az valóban hozzájárulna az F1 általános költségeinek mérsékléséhez. Az ülés után maga az FIA elnöke, Jean Todt is megerősítette ezt. „A csapatok kérésére aktív tárgyalásokat folytattunk erről"

000 facebook_banner.jpg

A Formula-1 irányító testülete közleményében egyértelművé tette, hogy bármiféle olyan, az F1-es autókat érintő műszaki szabályváltoztatásról, mely a költségek lefaragását irányozza elő, még június végéig dönteni kell. Ennek legfőbb oka nyilvánvalóan az, hogy elegendő idő legyen a jövő évi autók tervezésére, és építésére.

Az FIA és Todt legfontosabb üzenete a tanácskozás után: „A szándék az, hogy az összes csapatot segítsük, hogy részt vegyen a bajnokságban, tisztességes, és egyenlő módon."

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 fia formula1 költségcsökkentés wmsc motorsport világtanács ügyfél autó