2012. jún 23.

F1 A Ferrari pénteki mérlege: 600 kilométer és egy újabb lépés előre

írta: FormaNet
F1 A Ferrari pénteki mérlege: 600 kilométer és egy újabb lépés előre

A Scuderia Ferrari pénteki edzésnapja ismét a frissítésekről szólt, melyek közül néhány már az Európa Nagydíj hétvégéjén segíteni fogja a két versenyzőt. Fernando Alonso 60 kört, míg brazil csapattársa, Felipe Massa 55 kört tett meg pénteken Valencia utcai pályáján, azaz több, mint 600 kilométert.

ferrari-valencia.JPG 

A Ferrari főtervezője, Nicolas Tombazis a napokban elárulta, a csapat célja, hogy a szezon hátralévő részében minden versenyhétvégén új alkatrészek kerüljenek fel az F2012-re, és ez által mindvégig harcban legyenek a bajnoki címért. Ezen a hétvégén többek között egy új első szárnyat és új padlólemezt teszteltek a versenyzők. A Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry elégedetten nyugtázta a problémamentes pénteki napot.

"Pénteken ismét különböző új alkatrészeket teszteltünk azzal a céllal, hogy akár már a mostani versenyen, vagy a szezon további részében felhasználjuk őket. Ezt azt mutatja, hogy az F2012 teljesítményének növelése érdekében továbbra is nagyon intenzív munka folyik, és az első visszajelzések megfelelnek az elvárásainknak, ami pozitív jel, és megerősíti azt a tendenciát, melyet eddig láthattunk a szezon során. Problémák nélkül sikerült végrehajtanunk a tervezett programot, ami mindig jó dolog. Összehasonlítottuk a Valenciába szállított két Pirelli keveréket is, hogy mérnökeink a legjobb döntést hozzák mind az időmérőre, mind pedig a versenyre. Általában nagyon poros itt a pálya az első napon, és ez azt jelenti, hogy a köridők gyorsan javulnak. Az időmérőn fontos lesz kiválasztani a megfelelő pillanatot, vagyis jól kell időzíteni a gyorskört, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk az abroncsokból."

Fernando Alonso pénteken 60 kört tett meg az utcai aszfaltcsíkon, és délelőtt az ötödik leggyorsabb kört futotta, míg délután a hetedik helyen zárt, négy tizedmásodperccel lemaradva az élen álló Sebastian Vetteltől. Alonso összességében pozitívan értékelte a pénteki munkát, hiszen hatalmas mennyiségű adatott gyűjtött csapattársával együtt. A kétszeres bajnok szerint akkor sincs nagy probléma, ha a szombati kvalifikáción nem a Ferrari lesz a leggyorsabb autó a pályán.

"Összességében elmondható, hogy egy pozitív nap volt, melynek során különböző frissítéseket teszteltünk az autón. Ezek közül néhány jól működött, és vannak olyanok is, amiken még módosítani kell, és akkor Silverstone-ban használhatjuk. Természetesen a gumikkal is sokat dolgoztunk, melyek a jelek szerint itt igen gyorsan kopnak. Ehhez hozzátartozik, hogy a felhők miatt a feltételek gyorsan meg tudnak változni. Ha az ég teljesen tiszta, úgy a pálya hőmérséklete nagyon könnyedén megugrik négy-öt fokkal, ami megváltoztatja az abroncsok viselkedését. Most arra van szükségünk, hogy alaposan kielemezzük az összes adatot, amit Felipe és én gyűjtöttünk, majd ezután kiválasztani a legjobb beállítást az időmérőre és a versenyre. Idén a pole pozíció kevésbé tűnik fontosnak, mint a múltban. Persze itt is fontos elől lenni, de ha hátrébb vagyunk, az nem jelenti azt, hogy onnan már nem is nyerhetünk."

Fernando jelenleg Lewis Hamilton mögött a második helyen áll a világbajnoki tabellán, a spanyol azonban nem gondol a bajnokságra, a cél az, hogy minden versenyen legyőzze az éppen előtte lévő riválisait.

"Bajnokság? Nem azért vagyok itt, hogy a ponttáblán gondolkodjam, csakis versenyről versenyre gondolkodom. Pénteken Hamilton előttem volt, így a cél az, hogy őt megelőzzem, de Silverstone-ban talán éppen Vettel lesz az első, akkor pedig az lesz a cél, hogy őt győzzem le."

000 facebook_banner.jpg

Alonso csapattársa, Felipe Massa 55 kört teljesített a két szabadedzés során, és végül egy 14. és egy 15. helyet szerzett. A brazil elmondta, hogy pénteken délelőtt elsősorban aerodinamikai tesztet hajtott végre, majd a nap második felében akár előrébb is végezhetett volna, ha nem hibázik.

"Hatalmas mennyiségű munkát végeztünk azokkal a fejlesztésekkel, amiket ide hoztunk, most pedig a kapott adatok segítségével megpróbáljuk kiválasztani azokat a dolgokat, melyek teljesítmény szempontjából segítségünkre lehetnek a hétvége további részében. Délelőtt főleg aerodinamikai összehasonlításokkal foglalkoztunk, így nem használtam ki maximálisan sem a gumikat, sem az autót."

"A délután sokkal jobban ment, elégedett voltam az egyensúllyal és az autó kezelhetőségével is. Kár, hogy hibáztam a lágy gumikon megtett első gyorskörömön, mert ez meglátszott az időmön, ami a hiba nélkül egyértelműen jobb lehetett volna, és jóval előrébb is végezhettem volna péntek délután. Még mindig sok munka áll előttünk, mert arra számítok, hogy néhány autó sokkal gyorsabb lesz szombaton. De nem olyan rossz a helyzet: A gumik gyorsan kopnak, de összességében jó az autó."

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

ferrari f1 valencia európa nagydíj formula-1