2012. jún 24.

F1 A Ferrari elnöke, Montezemolo a Pirellire mutogat a gyenge időmérő után

írta: FormaNet
F1 A Ferrari elnöke, Montezemolo a Pirellire mutogat a gyenge időmérő után

Az Európa Nagydíj szombati időmérője nagy csalódást keltett a Ferrari garázsában, miután egyik pilótájuk sem jutott be a Q3-ba. Fernando Alonso a 11. helyről, míg csapattársa, Felipe Massa a 13. rajtkockából vághat neki a mai versenynek. A csapat elnöke, Luca di Montezemolo az okot is tudni véli, és az szerinte nem más, mint a Pirelli gumik.

Alonso Valencia 2012.jpg

Tegnap ritka vendég látogatott el Valenciába, a maranellói gárda garázsába, aki nem más, mint az alakulat elnöke,  Luca di Montezemolo. A Ferrari nagy reményekkel érkezett a spanyol helyszínre, hiszen a folyamatos fejlesztések egyértelműen komoly fejlődést mutattak az elmúlt versenyeken, éppen ezért volt hatalmas csalódás a tegnapi – ahogy többen is fogalmaztak – „furcsa" időmérő.

Pirelli Valencia.jpg

"Mi voltunk a leggyorsabbak, ám miután feltettük a lágy gumikat, minden megváltozott" – nyilatkozta Montezemolo csalódottan, majd így folytatta: "Vigyáznunk kell arra, hogy ez ne változzon a gumigyártó világbajnokságává."

Fernando Alonso azonban kissé másképp látja a helyzetet, ugyanis a spanyol világbajnok úgy véli, az F2012-es egyszerűen csak nem volt elég gyors.

"Montrealban a Q2-ben négy tizedmásodperccel voltunk lemaradva a leggyorsabbtól, itt pedig két tizedre. A teljesítményt tekintve idén ez volt az egyik legjobb teljesítményünk, a pozíciót tekintve viszont az egyik legrosszabb."

Alonso úgy véli, egyszerűen nem érdemelték meg, hogy bejussanak a top10-be.

"Nem voltunk elég gyorsak. Normál esetben ha bejut valaki a Q3-ba az azért van, mert kiérdemli, és jó munkát végez. Holnap megpróbálunk visszanyerni valamit, és nyerni néhány pozíciót" – nyilatkozta Alonso.

A spanyol világbajnok az Európa Nagydíj előtt nem sokkal éppen arról beszélt, hogy az idei Pirelli gumik igenis jót tesznek a sportnak. Mondta ezt azután, hogy pár hete éppen a kiszámíthatatlanságot vélte túlzónak az idei szezonban.

A tegnapi időmérő nem csak a Ferrarinak okozott csalódást. Jenson Button is kissé értetlen a megszerzett kilencedeik helye miatt, pedig a szabadedzéseken már úgy tűnt, kezd visszatérni versenyképessége az elmúlt, igen gyenge versenyeket követően. Button szintén a Pirellikben látja a gyenge időmérős teljesítmény egyik okát.

"Végig nagyon jó volt a tempónk, ám amikor a végére feltettünk egy új szettet, és kijöttem a boxutcából, az első kanyarban elől elveszítettem a tapadást. Nem tudom, hogy miért volt ez, de valami határozottan történt, és meg kell tudni az okát, mert nem hiszem, hogy a pálya addigra sokat változott volna."

000 facebook_banner.jpg

Egy egykori japán F1-es pilóta, Taki Inoue a twitteren kritizálta a Pirellit és a jelenlegi helyzetet.

"Egy másik, különböző lottónyertes várható Valenciában. 2012 úgy tűnik a Pirelli szerencsejátéka. Ez nem F1 többé! Unalmas."

A Force India csapatfőnöke Vijay Mallya nem ért egyet teljesen a kritikákkal: "A Formula-1 nagyon versenyképessé vált, izgalmas és kiszámíthatatlan. Nem csak a csapatok zseniális mérnökgárdája miatt, de a Pirellinek köszönhetően is."

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá