2012. jún 26.

F1 A fejlesztési verseny egyre fokozódik - Visszatérhet a Red Bull dominancia?

írta: FormaNet
F1 A fejlesztési verseny egyre fokozódik - Visszatérhet a Red Bull dominancia?

A 2012-es szezon kiszámíthatatlansága, sokak által szerencsejátékhoz hasonlított viszonyai az Európa Nagydíjon kissé megváltozni látszottak. A Red Bull teljesítménye a tavalyi dominanciát idézte fel, hiszen Sebastian Vettel Q3-ban bemutatott körideje, és a versenyen a kieséséig mutatott formája egyértelművé tette, hogy az RB8 fejlesztéseivel a csapat jelentőset lépett előre. Nagy kérdés a folytatással kapcsolatban, hogy visszatérhet-e az energiaitalos csapat előző évben tapasztal fölénye?

Red Bull Valencia parkoló.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy Valencia utcai pályáján a mezőny csak másodhegedűs szerepet játszott Sebastian Vettel és a Red Bull mellett, és ha nincs a biztonsági autó, és a technikai probléma, Vettel hasonló fölénnyel nyeri a versenyt, mint ahogy azt tavaly megszokhattuk tőle. Végül a német ugyan nem ért célba, ám az üzenet elég egyértelműnek tűnik. Az újból heves vitákat kiváltó, dupladiffúzor-szerű új padlólemez tökéletesen működött.

Az időmérő edzés utolsó részében a Red Bull fölénye szokatlanul nagy volt, összehasonlítva az elmúlt hét verseny szombati kvalifikációs eredményeivel. Jenson Button ezzel kapcsolatban így fogalmazott: "A Red Bull hihetetlenül gyors volt, és ez váratlan"

Az egykori Toro Rosso pilóta, Jaime Alguersuari, aki jelenleg a BBC kommentátoraként dolgozik hasonló véleményenl: "Ebben a szezonban első alkalommal láthattuk, hogy valaki sokkal gyorsabb, mint a többiek."

"Sebastian Vettel rajtja, és versenyének első fele elképesztő volt, és arra emlékeztetett bennünket, ahogy az előző évben vezetett."

"Az a mód, ahogy a csapat elért egy nagyon fontos aerodinamikai lépéshez, döntő lehet már a közeli jövőre nézve is"- vélekedett Alguersuari.

A Ferrari természetesen a többi csapathoz hasonlóan odafigyel a Red Bull fejlődésére, és bár Alonso futamgyőzelmet ünnepelhetett Valenciában, a maranellói gárda jól tudja, sokat kell még dolgozniuk, ha a Red Bull-lal versenyben akarnak maradni. A Ferrarinál reálisan látják a jelenlegi erőviszonyokat, és tudják, hogy Alonso egyenletes teljesítménye az egyik komoly fegyverük, ám az autón még van mit fejleszteni.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali erről így nyilatkozott: "Tudjuk, mi a célunk november végéig, és azt is tudjuk, hogy a Red Bull valami nagyon jót csinált ezen a hétvégén, ahogy javult az autójuk."

A fő rivális, Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner Vettel kiesését nem tartja tragikusnak a szezon további futamaira előretekintve, mert meggyőződése, hogy Alonso is kerülhet hasonló helyzetbe a hátralévő 12 futam során.

„Fernando óriási munkát végzett. A statisztika azonban azt mutatja, hogy neki is lehet rossz hétvégéje az idei húszból. Így remélhetőleg kiegyenlítődik majd a szezon folyamán" – vélekedett Horner.

000 facebook_banner.jpg

A McLaren sportigazgatója, Sam Michael fokozódó, ádáz fejlesztési versenyt jósol, és úgy gondolja, a legtöbb istálló számára egyre nehezebb akár csak pár századmásodpercet is találni. Michael szerint a Red Bull Valenciában bemutatott fejlesztései további lökést adnak a fejlesztésekhez.

McLaren fejlesztési verseny.jpg

"Egy csomó fejlesztés még hátravan, és ez a történet az év hátralévő részében valóban tartani fog. Minden csapat így tesz majd, bennünket is beleértve, és egyre több és több lesz az elkövetkező néhány versenyen."

"A fejlesztések üteme idén valóban nagyon felfokozott lesz, hiszen a múltban, ha valami csak féltizedet jelentett, akkor inkább valami másra koncentráltunk, most viszont ezt nem tehetjük. Öt századmásodperc idén egy helyet jelenthet, néha akár kettőt is, így a fejlesztésekkel egyre kevesebbet és kevesebbet lehet nyerni."

Tizenkét futam van még hátra, így a bajnokság kimenetele szempontjából jósolni sem érdemes, egy azonban bizonyos: A fejlesztési versenyben a Red Bull Valenciában nagyot lépett előre, és ha a többiek nem akarnak a szezon hátralévő részében Sebastian Vettel, vagy éppen Mark Webber hátában gyönyörködni, úgy jelentősen fokozni kell a fejlesztések ütemét. Az egyenletes pilótateljesítmény valóban kulcsa lehet a cím megszerzésének, ám ahhoz versenyképes autó is szükséges, és ezt a versenyképességet futamról futamra fokozni kell, ha nem szeretnék, hogy visszatérjen a Red Bull tavaly megtapasztalt dominanciája.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari f1 mclaren forma1 red bull formula1 f1 fejlesztések