2012. jún 27.

F1 A Force India a Mercedes helyére pályázik - Silverstone-ban cél a dobogó

írta: FormaNet
F1 A Force India a Mercedes helyére pályázik - Silverstone-ban cél a dobogó

Ahogy azt év elején sejteni lehetett, a Formula-1 idei szezonjában nem csupán a top pilóták és csapataik vívnak kemény küzdelmet egymással, de a középmezőny alakulatai is szoros harcban állnak a minél előkelőbb helyekért. A Force India számára a szezonkezdés nem teljesen a várakozásoknak megfelelően alakult, ám a valenciai hétvége eredménye, a megszerzett 16 pont önbizalmat adott az indiai istállónak, és további nagy célokat jelölt ki számukra. A csapatfőnök, Vijay Mallya Silverstone-ban dobogóra várja egyik versenyzőjét.

Force India hülkenberg Valencia.jpg 

Az indiai üzletember továbbra is elérhető célnak tartja az idei konstruktőri versenyben az ötödik helyet, és ennek bizonyítékét az Európa Nagydíjon mutatott teljesítményben látja. Nico Hülkenberg ötödik (élete legjobb f1-es eredménye), és Paul di Resta hetedik helye összesen 16 pontot hozott a csapatnak, így jelentősen előreléptek a Valenciában csupán egy pontot szerző Williamsszel folytatott küzdelemben. A Force India jelenleg a nyolcadik a tabellán, egy ponttal lemaradva a hetedik helyen álló grove-i alakulattól. A hatodik helyezett Saubertől már 16 pont a lemaradás, és a megcélzott ötödik hely, ahol jelenleg a Mercedes tanyázik, jelenleg 47 pontra van Mallya alakulatától.

A Force India tavalyi riválisai (a Williams, a Sauber, és ide sorolhatjuk a Lotust is) idén már több sikert értek el, többször kerültek az eredményeik alapján az újságok címoldalára, míg a silverstone-i gárda némiképp beleszürkült a mezőnybe, annak ellenére, hogy az előző évek folyamatos és egyenletes fejlődéséből nem erre lehetett következtetni. A csapatfőnök azonban bizakodó a valenciai hétvége után.

"Csupán egy apró ponttal vagyunk a Williams mögött, és 16 pont távolságra a Saubertől, akik már dobogón is végeztek. Szóval jó úton haladunk. Van egy határozott célunk. Az ötödik helyen szeretnénk befejezni idén a konstruktőri bajnokságot, és úgy néz ki, hogy ez nem teljesen lehetetlen" – nyilatkozta a csapatfőnök, miközben keresztbe tette ujjait.

Mallya bizonyos abban, hogy a jelenlegi forma fenntartható, sőt úgy véli, már Kanadában is hasonló eredményre lettek volna képesek, amennyiben a gumikat jobban megértik a montreali pályán.

"Őszintén szólva Kanadában is hasonló eredményt kellett volna elérnünk. Azonban teljesen elszámítottuk magunkat az abroncsok viselkedése kapcsán."

"Túlzottan meleg gumikon futottunk, és az ezt követő elemzések is megerősítették, hogy ez volt a hiba a részünkről. Mindannyian egyetértettünk azzal, hogy ez hiba volt, és anélkül sokkal jobb eredményt érhettünk volna el Montrealban, esetleg még dupla pontszerzés is lehetett volna a végén. De hát ez a Formula-1, melynek része a kiszámíthatatlanság is."

(Kanadában Paul di Resta a nyolcadik helyről indulva a 11. helyen ért célba, míg Nico Hülkenberg a 13. helyről indult és ennél eggyel jobb pozícióban lépte át a célvonalat.)

000 facebook_banner.jpg

"Most már látjuk a helyzetünket a silverstone-i verseny kapcsán, és nagy önbizalmat ad számunkra az, hogy tudjuk, versenyképesek vagyunk."

Amikor arról kérdezték az indiai szakembert, hogy konkrétan milyen eredményre számít, így felelt: "Szeretnénk dobogón lenni. Azt hiszem, ez most közel van."

Az indiai istálló, és csapatfőnöke ambíciói tehát igen nagyok, ám a csapatfőnök a Kanadai Nagydíj eredménytelenségének indoklásánál talán kissé megfeledkezett arról a tényről, hogy a Pirelli gumik minél jobb megértése a kulcs az idei eredmények vonatkozásában, és az abroncsok viselkedése pályáról pályára változik. Az alakulat mérnökei azonban minden bizonnyal ezzel nagyon is tisztába vannak.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 forma1 force india vijay mallya paul di resta formula-1 nico hülkenberg