2012. jún 29.

F1 A londoni verseny, és ami mögötte van - Ecclestone hirtelen hazafi lett?

írta: FormaNet
F1 A londoni verseny, és ami mögötte van - Ecclestone hirtelen hazafi lett?

Az elmúlt napok egyik figyelemreméltó híre volt Bernie Ecclestone azon váratlan bejelentése, hogy szeretné a száguldó cirkuszt London utcáin látni, sőt erre komoly pénzt is áldozna. Egy másik, talán sokak számára nem egyértelműen Formula-1-es vonatkozású hír szerint nyolc és fél év börtönre ítéltek megvesztegetés miatt egy Gerhard Gribkowsky nevű német bankárt. A két hír között találhatunk némi párhuzamot.

Londoni Nagydíj Martin Brundle.jpg

A Times a héten arról tudósított, hogy az F1 teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone országa, Nagy-Britannia fővárosát, Londont szeretné bevonni a száguldó cirkuszba, és erre mér pénzt is hajlandó lenne áldozni. Az összeg, amit hajlandó lenne ezért kifizetni, nem kevés, hiszen nagyjából 35 millió fontról van szó.

Az elképzelés szerint a pályát London szívében alakítanák ki, érintené többek között a Birdcage Walkot, a Parliament Square-t, és a Trafalgar Square-t is. A tervek szerint az utcai pálya 120 ezer néző befogadására alkalmas lelátókomplexummal készülne, ebbe beleértendők a stadion lelátóinak székei is is, és pénzügyi számítások szerint akár 100 millió fontos üzletet generálhatna a helyi gazdaságban.

"Gondoljuk csak meg, mint tehetne ez a helyi turizmussal. Fantasztikusan lenne, jó lenne Londonnak, Angliának, sokkal jobb, mint az Olimpia"- érvelt Ecclestone. 

"Néhány évvel ezelőtt nagyon közel álltunk egy megállapodáshoz a Westmister City és a polgármesteri hivatallal, de egy kis hiba csúszott közbe a költségek miatt."

Az ötlet általában sikert aratott. London polgármestere is - némi aggállyal ugyan - támogatná az elképzelést, és összességében pozitívan nyilatkozott a tervről, ám természetesen gazdasági környezettanulmányt tart szükségesnek a megvalósításhoz.

"Mindig érdekeltek az olyan projektek, melyek munkahelyeket teremthetnek, és növekedést hozhatnak" – idézte Johnson polgármestert a Daily Express.

"Kérdés még a levegőminőség és a zajterhelés, amit meg kell vizsgálni. Általában pozitív a véleményem, feltéve, ha a levegő minőség és a zajjal kapcsolatos kérdéseket megfelelően tudjuk kezelni."

Hogy London elsőszámú vezetője pontosan hogyan képzeli el ezeknek a problémáknak a kezelését, az még a jövő kérdése, mert a Formula-1 több mint hatvan éve a versengés mellet többek között a benzingőzről, és a fülsüketítő zajról szól, sőt éppen ezt a zajt féltik sokan, amikor az 1,6-os turbómotorok 2014-es bevezetése ellen érvelnek. Tehát a polgármester a véleményével egyszerre támogatja, és tiltja is a rendezvényt, ám természetesen véleménye az ügy előrehaladtával még sokat változhat.

Többen kifogásolják a verseny megvalósíthatóságát, és olyan érvek is felmerültek, hogy a pályán túl sok a fekvőrendőr, az útlezárások is komoly gondot okozhatnak, és Times értesülése szerint eddig sem a Santander, sem pedig Ecclestone nem nyújtott be hivatalos javaslatot. A CNN jelentése szerint a Brit Motoros Szövetség (AA) szintén nem támogatja az eseményt. Legfőbb indokként az ismert londoni közlekedési dugókat hozzák fel.

Lewis Hamilton egyértelműen a verseny támogatja, és úgy véli, a brit szigeten teljesen indokolt lenne Silverstone mellet egy másik futam is. A hétvégén a McLaren szponzora, a Santander spanyol óriásbank már be is mutatott egy tervet, egy Londoni pályával kapcsolatban. Hamilton a rendezvényen így vélekedett a másik brit versenyről.

"Néhány másik országban, mint például Spanyolországban vagy Németországban két verseny is van, és vitathatatlan, az Egyesült Királyság hozzájárulása az F1-hez, ezért úgy vélem, ez teljesen indokolt lenne. Silverstone nem csupán a hazai versenyem, ez a pályák óriása, valódi versenypálya. A londoni verseny ötlete egy teljesen eltérő lehetőséget mutatna be, és nagy jutalom lenne az otthoni szurkolók számára a két verseny. Nem igaz?"

 

A McLaren másik brit pilótája, Jenson Button természetesen szintén támogatja az ötletet, sőt úgy véli, egy ilyen esemény segítene megszilárdítani London helyzetét, mint a sportok fővárosa.

"Ha valaha lesz Londoni Nagydíj, az nagyon látványos, és hasonlóan kiváló hozzájárulás lenne ahhoz, hogy a város a világ egyik legnagyobb sport fővárosa. Néhány évvel ezelőtt részt vettünk egy utcai bemutatón, a Regent Street-en, és félmillió ember jött el, hogy megnézze. Emlékszem még az emberek ezreinek látványára a háztetőkön, az erkélyeken, minden épületben, minden emeleten az út mentén. Óriási lenne egy következő F1-es futam a Királyságban, és a verseny a város szívében mindenki számára könnyen megközelíthető lenne tömegközlekedési eszközökkel. Ez fantasztikus lenne mind a pilóták, mind a rajongók számára."

A Formula-1-es legenda, Sir Stirling Moss ötven éve vár egy londoni versenyre, ám továbbra is irreálisnak tartja annak megrendezését.

"Azt hiszem, óriási lenne London, és a sportunk számára is, és ez hatalmas összeget is hozhatna. Amikor én versenyeztem azt mondták, lesz egy Hyde Park GP a park körül, ami lenyűgöző lett volna, és a boxok a Serpantinen lettek volna, de a rendőrség végül megfordította a dolgok menetét: Azt mondták, sajnáljuk, de nem tudnánk kontrollálni az odaérkező embereket."

"Utálom ezt mondani, de azt hiszem ez az elképzelés így irreális. Szeretném látni, hiszen már volt szó róla a '60-as években, amikor versenyeztem."

Ecclestone ötlete tehát jelentős támogatással bír, ám vannak olyanok, akik egyszerűen csak a FOM vezérére jellemző reklámfogásnak tartják, ami éppen jól jön a Brit Nagydíj előtt. Ennél azért talán valamivel többről is szó lehet.

Vitathatatlan, hogy az ötlet jó, és nem is új keletű, ám a bejelentés időzítése, és az a tény, hogy Ecclestone egy halom pénzt is hajlandó áldozni a célért mindenképpen elgondolkodtató. És itt kapcsolódik a két történet, mármint a német bankár, Gribkowsky 8 és fél éves börtönbüntetése, és a Londoni Nagydíj bejelentése, és Ecclestone általi pénzügyi finanszírozása.

000 facebook_banner.jpg

Vajon miért éppen most vált a fehér lovag ekkora hazafivá, hogy font tízmilliókat hajlandó áldozni országáért és Londonért, olyankor, amikor hagyományos európai pályák (Ecclestone erőszakos üzletpolitikájának köszönhetően) pár millió dollár miatt kiesnek a száguldó cirkuszból? És miért éppen azt követően került ez az ügy rivaldafénybe, hogy a korrupcióval vádolt bankárt elítélték?

Lehetséges, hogy csak a véletlenek egybeesése, ám ennek eldöntéséhez egy kis adalék, hogy Gribkowsky-t éppen azzal vádolták, hogy Ecclestone vesztegette meg, az F1 2006-os eladása kapcsán, amit a bankár végül elismert, így természetesen nem csak a megvesztegetett, de a megvesztegető is bűncselekményt követett el.

Az ítélet után a brit adóhatóság azonnal bejelentkezett Ecclestone cégeinél, ám ez a legkisebb gond talán, hiszen a német ügyészség most már teljes mértékben Ecclestone irányában folytatja tovább a vizsgálatot, és figyelembe véve, hogy Gribkowsky-t meggyanúsítása után nem sokkal letartóztatták, úgy biztosak lehetünk abban, hogy a fehér lovagnak is lehetnek mostanában álmatlan éjszakái.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 ecclestone formula-1 gribkowsky london gp