2012. júl 01.

F1 Alonso ismét rajongók kérdéseire válaszolt - 1.rész

írta: FormaNet
F1 Alonso ismét rajongók kérdéseire válaszolt - 1.rész

Fernando Alonso saját weboldalán immár harmadik alkalommal válaszolt rengeteg érdekes rajongói kérdésre, melyekből megtudhatjuk többek között, hogy mit szólt tetoválásához a kétszeres világbajnok édesanyja, mit jelent a sisakjára festett nyíl, vagy éppen mit gondol az újságírókról...de először is azt, hogy Formula-1-es karriere után tervezi-e egy saját csapat indítását.

fernando_alonso.JPG 

1. rész

"Rendszeresen kérdezik tőlem, hogy mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, amikor majd abbahagyom a versenyzést... és, ha majd nyugdíjba vonulok, indítanék-e saját csapatot? Miért is ne? Micsoda kaland lenne. De, ha Bernie (Ecclestone) engedi, akkor jó lenne egy versenypályát tervezni, mint ahogy az Ovideóban található gokart pályámat is én terveztem, amely hamarosan megnyílik. Már láthattok képeket róla, és az elkövetkezendő napokban még többet is fogok mutatni" – kezdte weboldalán a rajongói interjút a kétszeres spanyol világbajnok.

Milyen érzés Spanyolországban élni? Érzed az emberek szeretetét? A sajtó nem zaklat túl sokat?

Fernando Alonso: Spanyolországban, Oviedóban van az otthonom. Ott van a családom, ott vannak a gyerekkori barátaim, és honfitársaim tiszteletben tartják a magánéletemet ... Mit is kívánhatnék ennél többet!!! Általában senki nem követ engem, és azt hiszem ez azért van, mert nem csinálok semmi érdekeset, ami erre okot adna, és a munkámmal kapcsolatos dolgokat napi szinten meg tudom osztani a Twitter és a Facebook segítségével. És persze emellett sajtótájékoztatókon veszek részt, nagyjából kéthetente három nyelven adok interjút minden versenyhétvégén: csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap is.

Hogy érzed magad, amikor látod, hogy az emberek örömükben sírnak, mert nyertél: Milyen érzés ennyi embernek boldogságot okozni?

FA: A hihetetlenség, a büszkeség és a meglepetés érzései kavarognak bennem. Látni az emberek arcán azt az örömöt, az egy hihetetlen érzés. És büszkeséggel tölt el, hogy ez amiatt van, amit tettem. Tapasztaltból tudom, hogy nagyon rövidek ezek a pillanatok, és ez a boldogság eltűnik, amint elhagyom a pályát, éppen ezért ki kell őket élvezni, ameddig csak lehet.

Amikor nem vagy elégedett a beállításokkal, akkor konkrét dolgokat javasolsz, vagy egyszerűen csak körülírod, hogy mit éreztél?

FA: Körülírom az érzéseimet a különböző kanyarokban, hogy hogyan viselkednek a fékek, milyen a tapadás, és maga a kanyarodás. Néha visszaemlékszem egy-két régi érzésre és azzal kapcsolatos változtatásra, és akkor elmondom a mérnökömnek, hogy akkor min változtattunk, és miben hasonlítanak azok az érzések.

Egy versenyen hány alkalommal beszélsz a mérnököddel?

FA: Normál körülmények között egy kör alatt kétszer szól hozzám, én pedig két vagy három körönként beszélek. A lényeg az, hogy normális körülmények között nem tart sokáig. Igyekszünk megállapodni a versenyeken történő döntésekben, ami azt jelenti, hogy sokat kell beszélnünk egymással.

Egy versenyen való döntésnél nagyjából hány százalék a mérnöké, és hány százalék a versenyzőé?

FA: Ötven-ötven. Van egy terv amit szem előtt kell tartani, és a mérnökök előtt ott az összes adat, illetve a matematika is segítségükre van. Minden harmadik vagy negyedik körben finomhangolásra van szükség, a versenyzőtől és az autó viselkedésétől függően, és ezek különféleképpen reagálhatnak a számításokra... Ennek függvényében, ők döntenek.

Honnan jött ez a győzelmi gesztus, amit láthatunk tőled?

FA: Az úgy kezdődött, hogy volt egy spanyol sorozat, amikor gyerek voltam, és ott a főszereplő tette mindig ezt a gesztust. Idővel ezt továbbfejlesztettem, és a nagymamám a repülőtéren mindig azt mondta: „Emlékszel hogyan kell köszönnöd nekem, ha nyersz?"  És én mindig így üzentem neki... és mindig is ezt fogom tenni, ha lehetőségem lesz újra nyerni.

alonso sisak.JPGMit jelent a nyíl a sisakodon?

FA: Ez még egy gyerekkori karácsonyi ajándékból származik. Kaptam egy pilóta játékot, és azon voltak ilyen nyilak. Már a gokartos sisakomon is használtam, és azóta mindig ezekkel a nyilakkal versenyzem.

Ha így folytatod, a végén még több interjút fogsz adni a rajongóknak, mint az újságíróknak. Mérgesek lesznek rád!

FA: Nem hiszem, hogy bosszankodni fognak! Az a feladatuk, hogy mindenkit tájékoztassanak a velünk történő dolgokról, és úgy gondolom, hogy manapság jobb az információáramlás, mint korábban, ezért a munkájuk is jobb lett. Sok újságíró odajött már hozzám, és megköszönte, hogy Twitter fiókot csináltam, és egyáltalán nem furcsa, hogy sokan visszacsipognak egy-egy bejegyzésre.

Számos országban adsz interjút újságíróknak. Érzel különbséget az újságírók között? Hol kezeli a legjobban a dolgokat?

FA: Igen, minden országban vannak különbségek az újságírók között. Az interjúknál vannak pillanatok, amikor nagy koncentrációra van szükség mind az újságírónak, mind pedig nekem, hiszen sok esetben egyikőnk sem a saját anyanyelvén beszél.  Attól függően, hogy éppen milyen nemzetiségű, általában az egyes versenyzőkről, vagy pályáról, ételekről, és a városról kérdeznek. Azt gondolom, az a célkitűzés, hogy első kézből megerősítsenek egy-egy hírt, vagy megtudjanak valami különlegeset.

Miután a Santander Bank támogatását élvezed, nem tartod ezért magad valamiféle fizetős pilótának?

FA: Nagyon büszke vagyok minden támogatásra, amit az évek során kaptam. Ez egy olyan sport, ahol nagyon nagy a költségvetés, és sokkal többet követel a versenyzőtől is, mint egyszerűen azt, hogy versenyképes legyen. Az évek során több mint 30 reklámforgatáson vettem részt, illetve különböző találkozókon a támogatóim ügyfeleivel vagy alkalmazottaival...A semmiért senki nem fizet semmit a Formula-1-ben. A pilóták adják a csapat imázsát, és minél jobb egy csapat, annál több a szponzor. Szerencsére évről évre egyre jobb szponzorokat érdekel ez a sport, és főleg az a csapat, ahol én vagyok. Fizetni a versenyzésért teljesen más, mint fizetést kapni a versenyzésért... Nem.

Tudjuk, hogy a kezdetektől fogva mindig nagyon nehéz dolgod volt. Szeretted volna, ha minden könnyebben megy, és sokkal könnyebben bekerülsz az F1-be?

FA: Természetesen! Bárcsak olyan lett volna minden, mint ma! Tizenkét évvel ezelőtt Spanyolországban a Formula-1 elég furcsa dolog volt, nem volt túl sok junior kategória az országban. A legjobb példa erre a barátom, Antonio García, aki az egyik legtehetségesebb spanyol volt, és most nézd meg... nekem szerencsém volt, neki pedig nem.  Ő mindent megnyert, és mindenben kipróbálta magát, kivéve a Formula-1. Ha mindez manapság történik, akkor biztosan könnyebben bekerülhetett volna az F1-be.

Mit mondott az édesanyád, amikor meglátta a tetoválásodat? Tetszik neki?

FA: Nem tudom, hogy tetszik-e neki, vagy sem. Meglátta, félig elmosolyodott, aztán folytatta azt, amit éppen csinált. Mint tudod, anya csak egy van.

Van nálatok alkohol vagy dopping vizsgálat verseny előtt vagy után?

FA: Ugyanabban az elbánásban részesülünk, mint például a kerékpárosok. Például az FIA-nak tudnia kell, hol tartózkodunk az év 365 napján, hogy bármikor elvégezhessen egy dopping tesztet. Volt már több ilyenben is részem, nemrégiben például azon kaptam magam, hogy reggel hét órakor megjelent a házamban egy úriember, és dopping tesztre kellett mennem.

A Ferrari szimulátora egy 10-es skálán mennyire hasonlít egy igazi F1-es autóra?

FA: Azt mondanám, hogy 9-es. Ez egy igazi, profi csapat által kifejlesztett szimulátor, ami képes az autó jellemzőit automatizálni egy kör alatt, és teszteli a lehetséges frissítéseket. Ez nem játék, hanem a munka része... Az igazság az, hogy ez az egyik legkevésbé szórakoztató dolog, bár úgy tűnhet, hogy éppen ennek az ellenkezője igaz.

000 facebook_banner.jpg

Tedd fontossági sorrendben, hogy egy jó rajthoz a következő dolgok közül mik a fontosabbak:  bátorság, szerencse, tapasztalat, intuíció, és reflexek.

FA:  1. reflexek, 2.  intuíció, 3. szerencse, 4. bátorság, 5. tapasztalat

Ha tervezhetnél egy versenypályát, az hogy nézne ki? Melyek azok a híres kanyarok, amiket beletennél?

FA: Úgy nézne ki, mint az a gokart pálya, amit szülővárosomban terveztem, és ami hamarosan megnyílik. Remélem. Hamarosan rakok fel képet róla a Twitteren.

Tudnál mondani egy helyet ahová el szeretnél menni, vagy valami olyan dolgot, amit szívesen csinálnál, de nem tudod megtenni, mert híres vagy?

FA: Sok olyan dolog van, amit nem könnyű megtenni. Ezek nem fontos dolgok, de idővel hiányoznak. Mint például kimenni a tengerpartra, kávézni egy teraszon, vagy az utcán venni egy fagylaltot, majd megnézni egy focimeccset a nézőtéren, elmenni egy koncertre, táncolni és énekelni úgy, hogy nem kell közben azon aggódni, hogy az emberek lefotóznak, vagy éppen videót készítenek rólam. Tudom, hogy mindennek ára van, de igen, szeretném, ha ezeket a dolgokat ismét meg tudnám tenni.

Folytatjuk...

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 formula-1 fernando-alonso