2012. júl 04.

F1 A Pirelli cáfolta Helmut Marko újabb összeesküvés elméletét

írta: FormaNet
F1 A Pirelli cáfolta Helmut Marko újabb összeesküvés elméletét

A Red Bull szókimondó főtanácsadója, Helmut Marko nemrégiben éles kritikával illette a Formula-1 kizárólagos gumiszállítóját, a Pirellit. Marko gyenge és egyenetlen minőségről beszélt a Pirelli idei abroncsai kapcsán, ami természetesen az olasz cég részéről nem maradhatott megválaszolatlanul. A kritikákra a Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery reagált.

Pirelli Valencia.jpg

Marko úgy fogalmazott, hogy a Pirelli gumikat az egyszerűbb szerkezetű autókhoz gyártják, mely autók a váltakozó minőség miatt szélesebb tartományban képesek kezelni az abroncsokat. A nagyszájú osztráktól más vonatkozásban sem áll messze az összeesküvés elméletek gyártása, miért pont a gumik maradnának ki a repertoárjából?

„Az eredmény az, hogy az egyszerűbb tervezésű autók könnyebben találják meg azt a tartományt, ahol az abroncsok jól működnek" - kritizált Helmut Marko.

„Normális esetben a kerekek folyamatosan kopnak, ám a jelenlegi Pirelli keverékek működnek egy körön, és egyszer csak elfogynak. A riválisoknak fáj, ha kiváló vagy, a versenyen azonban olyanokat kell mondanunk Vettelnek, hogy menj lassabban, még lassabban, és most még lassabban."

A Pirelli motorsport igazgatója tagadta Marko állításait, mind az egyenetlen minőség tekintetében, mind pedig a burkolt célzás vonatkozásában is, hogy az egyes istállóknak különböző gumikat szállítanának a versenyhétvégéken.

„Nem mi döntünk arról, hogyan kerülnek elosztásra a csapatok között, ez egy véletlenszerű eljárás."

Amikor arról faggatták a szakembert, hogy előfordulhat-e olyan, hogy az egyik csapat gyengébb minőségű gumikat kap mint a többi, Hembery így válaszolt:" A minőségellenőrzések miatt ennek lehetősége igen kicsi. Minden gumi visszavezethető egészen a gyártás napjáig, a megmunkálásig, és az összetevőkig."

„Ami az egyenetlenséget illeti, nálunk van a világon a legfejlettebb minőségbiztosítási rendszer."

000 facebook_banner.jpg

Amennyiben az ilyen kritikáknak, aggodalmaknak hivatalosan is hangot ad valaki, úgy természetesen a Pirelli kivizsgálja a problémát, ám Hembery úgy véli, ilyenre nem fog sor kerülni.

„Még nem kaptam semmiféle észrevételt a csapatoktól, hogy bárki jelezte volna a problémát a gumik egyenetlenségével kapcsolatban."

„Tény, hogy bókokat kaptunk már. Ez minden, amit mondhatok, kivéve, ha valaki mutat nekünk valamit, amit megvizsgáljunk. Persze emberi hiba előfordulhat, de nagyon szigorú az ellenőrzőrendszerünk, és nem csupán az X-Ray, de a többiről nem beszélhetek, mert szigorúan titkos."

„Annyit kijelenthetek, hogy a minőség példaszerű. Tény az is, hogy nem volt az abroncsainkkal semmiféle kudarc, ezért elmondhatjuk, hogy valami újat hoztunk a Formula-1-be" - érvelt a Pirelli szakembere.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 red bull formula1 helmut marko paul hembery