2012. júl 07.

F1 Fernando Alonso volt a leggyorsabb az időmérő előtt Silverstone-ban

írta: FormaNet
F1 Fernando Alonso volt a leggyorsabb az időmérő előtt Silverstone-ban

Fernando Alonso végzett az élen a dolgos harmadik szabadedzésen, ahol végre elkerülték a pályát az esőfelhők, így a csapatok hozzáláthattak az érdemi munkához. A kétszeres spanyol bajnok mögött Jenson Button illetve Romain Grosjean került be az első háromba.

alonso-2012.JPG 

Meglepő módon többé-kevésbé száraz pályán indult a Brit Nagydíj utolsó, egyórás szabadedzése, a hőmérő azonban most sem mutatott többet, mint a pénteki napon. Mindössze 16 fok, és borult ég fogadta a csapatokat és a nézőket a silverstone-i pályán. Mivel a csapadék valószínűsége továbbra is nagy, ezért mindenki igyekezett kihasználni száraz körülményeket, így alig telt el negyed óra, és máris minden versenyző neve mellett szerepelt mért kör. Ekkor Nico Rosberg, Jenson Button és Michael Schumacher volt az első három sorrendje, a Mercedes egyszeres futamgyőztese 1:33.733-as körével vezette a sort. Legkésőbb a Ferrarik csatlakoztak a mezőnyhöz, Fernando Alonso az új fejlesztésű hátsó szárnnyal, míg Felipe Massa a régivel hajtott pályára.

A többség a kemény Pirelliken kezdett, de a szokásosnál hamarabb előkerültek a lágy gumik is, hiszen az alakulatok pénteken nem tudtak adatokat gyűjteni egyik száraz pályás abronccsal. Éppen ezért több csapat is úgy döntött, hogy az idő szűkössége miatt egyik versenyzőjük az elsődleges gumin, míg a másik az opciós abroncson gyűjt használható adatokat.

Helyenként még foltokban vizes volt a pálya, így a slickeken történt néhány megcsúszás, vagy megpördülés, de mindenki megúszta károk nélkül. A piros zászló így is előkerült, mégpedig Charles Pic Marussiája miatt, amelyben (minden bizonnyal  üzemanyag rendszer probléma miatt) leállt a motor, és leparkolt a Copse kanyar kijáratánál. Pic ezt az edzés további részében még egyszer "eljátszotta", de ekkor nem volt szükség piros zászlóra. Nico Rosberg is többet időzött a garázsban, Mercedesével hidraulikai problémák adódtak, így végül csak 15 kört sikerült megtennie.

A Marussia miatti pár perces szünet kezdetekor Lewis Hamilton bérelte ki a top helyet, illetve Alonso is megelőzte Rosberget. Félidőben a már lágy gumikon autózó Button ugrott az élre, ezzel együtt elsőként jegyzett 1:32-es köridőt, ám a sorrend továbbra is gyorsan váltakozott. Hamarosan már Alonso állt a tabella élén 1:32.167-tel, ami végül a leintésig nem is változott. A spanyol mögött Button másfél tizedmásodperc lemaradásban a második helyen zárt, a harmadik legjobb köridő pedig Grosjean neve mellé került.

A legszorgalmasabb a két lotusos pilóta, illetve a tegnapi nap folyamán autóját alaposan leamortizáló Bruno Senna volt - mindhárman 25 kört tettek meg az 5891 méteres aszfaltcsíkon. Nico Rosbergnél is kevesebb kört (14) tett meg a Marussia francia újonca, aki alatt kétszer is megállt az autó a pályán.

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye:

3. szabadedzés.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 szabadedzés silverstone brit nagydíj formula-1