2012. júl 07.

F1 Második esély, avagy hogyan álljunk fel a padlóról - Romain Grosjean

írta: FormaNet
F1 Második esély, avagy hogyan álljunk fel a padlóról - Romain Grosjean

Romain Grosjean csalódást keltő 2009-es idénye után kevesen gondolták, hogy vissza fog térni a királykategóriába. Mégis sikerült maga mögött hagynia renault-s bemutatkozó szezonját, és újult erővel megkezdenie második Formula-1-es korszakát, jelentősen felülmúlva az előzetes várakozásokat. A francia pilóta beszélt csapata teljesítményéről, érzéseiről és világbajnok csapattársáról is.

romain_grosjean_1.JPG 

2009-ig utazunk vissza az időben, ekkor már egy ideje sejteni lehetett, hogy az ifjabb Nelson Piquet halovány teljesítménye miatt, nem sokáig irányíthatja autóját a Renault csapatnál (ma már Lotus), majd a Magyar Nagydíj után meg is történt a hivatalos bejelentés, miszerint Romain Grosjean veszi át a helyét az Európai Nagydíjtól. Az idény hátralévő része nem a fiatal francia pilóta számításai szerint alakult. Nem sikerült egyetlen világbajnoki pontot sem szereznie, többször kiesetett, és a tempója is jóval gyengébb volt, mint Fernando Alonsóé. Emiatt senkinek sem okozott meglepetést, mikor nem kapott szerződést a 2010-es idényre.

Ilyenkor a legtöbb emberen eluralkodna a csalódottság, amiért nem tudunk élni azzal a bizonyos nagy lehetőséggel. Grosjean azonban nagyon gyorsan túltette magát ezen az időszakon, és GP2-es bajnokként idén új esélyt kapott a bizonyításra.

A szezon nyitófutamán, Ausztráliában a harmadik pozícióból indulhatott, majd ezt követően két dobogós helyezést is szerzett, Bahreinben és Kanadában. Az Európa Nagydíjon pedig jókora fejfájást okozhatott volna Fernando Alonsónak, ha nem áll meg alatta az autó. Nagyon impozáns eredmények, főleg ha azt vesszük alapul, hogy az utóbbi futamokon rendre gyorsabb világbajnok csapattársánál. Megállapíthatjuk, hogy csúcsformában autózik, melyet minden valószínűség szerint Silverstone-ra is átmentett, hiszen az első szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, míg a szombat délelőtti egy órás gyakorláson a top3-ba hozta be autóját. A francia pilóta nem tagadja, hogy felülmúlta várakozásait csapata idei szereplése.

000 facebook_banner.jpg

"Nagyon meglepett vagyok az út miatt, amin járunk az idei szezonban" - mosolygott Grosjean.

"Ha azt mondod nekem januárban, hogy két dobogós helyezést szerzek, azonnal aláírtam volna."

A 26 éves pilóta további érzéseiről is beszélt, illetve világbajnok csapattársáról, Kimi Räikkönenről nagy tisztelettel nyilatkozott.

"Kiminek nem tart sokáig, hogy visszatérjen igazi formájához."

„És igen, nagyon boldog vagyok az út miatt, amin haladunk a szezonban. A vártnál kevesebb tapasztalatra tettem szert, és néhány feltétel kevésbé jó. De a legjobbtól próbálok tapasztalatot gyűjteni minden helyzetben, és utána felhasználni azt."

Ha megszerzi élet első futamgyőzelmét, a fiatal francia lesz az idény 8. futamgyőztese. Az autója adott hozzá, a vezetői tudása és aktuális formája is, most már csak egy kis szerencsére lesz szüksége.

FormaNet, Kiss Róbert

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

 

Szólj hozzá

f1 lotus formula-1 romain grosjean