2012. júl 08.

F1 Webber silverstone-i győzelmével az idei év második duplázója

írta: FormaNet
F1 Webber silverstone-i győzelmével az idei év második duplázója

Mark Webber a Brit Nagydíj utolsó köreiben előzte meg a verseny nagy részében élen autózó, ám rossz gumitaktikán lévő Fernando Alonsót, így a 35 esztendős ausztrál F1-es pályafutásának 9. futamgyőzelmét ünnepelhette. Webber mellé Alonso és Vettel állhatott fel a silverstone-i dobogóra.

mark webber-silverstone.jpg 

Az időmérő eredményéhez képest alaposan átalakult a vasárnapi rajtrács, Kobajasi Kamui és Jean-Eric Vergne még Valenciából hozta magával büntetését, illetve váltócsere miatt, Nico Hülkenberg és Charles Pic is öt rajthelyes büntetést kapott, bár ez utóbbi pilóta egyébként is a sor legvégén foglalt helyet, Hülkenberg azonban szombaton a top tízben végzett, de így csak a 14. helyről rindulhatott. Már a rajt előtt volt egy kiesője a Brit Nagydíjnak Vitalij Petrov személyében, aki olajnyomás-probléma miatt nem tudott felsorakozni a rajthoz.

A pénteki és a szombati özönvíz után a Brit Nagydíj mindvégig száraz körülmények között zajlott, így az időjárás nem kavarta meg a taktikákat, a gumiválasztás azonban így is szolgáltatott egy-két meglepetést, elsősorban az élen...

Száraz pályán a top10-ből mindenki a lágy slickeken rajtolt, kivéve Fernando Alonso és Lewis Hamilton. A két Ferrari remekül kapta el a rajtot, Alonso maga mögött tudta tartani a mellőle rajtoló Mark Webber, valamint a harmadik helyről induló Michael Schumachert. A spanyol csapattársa, Felipe Massa lerajtolta Sebastian Vettelt, így a negyedik helyen folytathatta versenyét. Vettelt Kimi Räikkönen is támadta, de egy megcsúszást követően a finn a mögötte érkező Pastor Maldonadóval szemben néhány kör erejéig elvesztette pozícióját.  Az utolsó három pontszerző helyen Lewis Hamilton, Sergio Pérez és Bruno Senna állt.

A verseny második kiesője hazai versenyét futó Paul di Resta volt, aki a rajt után a lotusos Romain Grosjeannal koccant össze, aminek következtében defektet kapott, és bár visszatért szerelőihez, de a versenyt fel kellett adnia.

A 10 körre az élen álló ferraris már több, mint két és fél másodperces előnyt szerzett Webberhez képest, míg a harmadik helyen álló Schumacher látványosan feltartotta a mögötte autózókat, és a 12 körben Massa maga mögé utasította a hétszeres bajnokot.

Az első kerékcserék során Alonso és Webber könnyedén megtartotta pozícióját, Vettel azonban egy körrel korábban állt ki, mint Massa, ami elég volt a helycseréhez. A brazil mögött rövid ideig a Mercedes 43 esztendős veteránja haladt, de Räikkönen és Hamilton is hamarosan megelőzte a látványosan lassabb Ezüst Nyilat.

A 12. körben Maldonado és Pérez együtt hajtotta végre a kerékcseréjét, majd visszatérve a pályára együtt autóztak, amikor a venezuelai megcsúszott és kiütötte a Saubert a versenyből. A versenyirányítás a leintést követően vizsgálja majd az incidenst, Pérez szerint mindenesetre nem versenybaleset történt, Pastor egyszerűen csak nem tiszteli eléggé versenytársait. A mexikói a Sky sportnak nyilatkozva egyszerűen lehülyézte a Williams pilótáját.

A McLaren 2009-es bajnoka kemény keverékeken sokáig kint maradt a futam első szakaszában, de a lágy Pirelliken mindössze hét kört tett meg, majd második kiállása után Button és Rosberg mögé a 12. helyre érkezett vissza, de a friss gumikon mindkettőjüket könnyedén maga mögé utasította.

A második – és egyben utolsó - kerékcserék turnusát az élbolyból az első helyen álló Alonso zárta le a 36. körben, ezt követően továbbra is megtartotta pozícióját, illetve a harmadik és negyedik helyen is változatlanul maradt, a Vettel, Massa sorrend.

Kobajasi az ötödik helyről utoljára tudta le második kerékcseréjét. A japán a boxban kissé elmérte a beállót, és a Sauber két szerelőjét is fellökte. Nico Rosbergnek is akadtak problémái a kiállásnál, nála a bal első kerékkel szenvedtek meg a szerelők, így az egyébként is haloványan szereplő német sok időt veszített, és csak a 15. helyen folytatta útját.

Massa mögött a két Lotus autózott Räikkönen és az ismét remek versenyt produkáló Grosjean sorrendben, őket követte pontszerző helyeken Hamilton, Schumacher, Hülkenberg és Senna.

A 16. helyről rajtoló Jenson Button a 45. körben az egy pontot érő 10. helyért szállt harcba a Williams brazil versenyzőjével, miközben az élen Webber beérte a lágy abroncsokkal szenvedő kétszeres bajnokot, és a 49. körben könnyedén körbeautózta a Ferrarit. Alonsóra még a regnáló bajnok is veszélyes volt, végül kettőjük között nem változott a sorrend.

000 facebook_banner.jpg

Negyedik helyen Massa, mögötte pedig a két Lotus ért célba. Michael Schumacher a hetedik helyen zárta eső mentes versenyét, az utolsó három pontszerző hely pedig Hamiltoné, Sennáé és Buttoné lett. A verseny leggyorsabb körét az ötödik helyen célba érő Kimi Räikkönen futotta meg.

A Brit Nagydíj végeredménye:

verseny-silverstone.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

banner felirat 1.jpg

Szólj hozzá

f1 red bull silverstone mark webber brit nagydíj formula-1