2012. júl 10.

F1 Egy szerződés és ami mögötte van - Webber 2013-ban is a Red Bullnál folytatja

írta: FormaNet
F1 Egy szerződés és ami mögötte van - Webber 2013-ban is a Red Bullnál folytatja

A Red Bull Racing a mai napon véget vetett minden Mark Webberrel kapcsolatos pletykának, miután hivatalosan bejelentette, hogy az ausztrál pilóta a 2013-as szezonban is Sebastian Vettel csapattársaként folytatja pályafutását.

mark webber.JPG 

Immár egészen biztos, hogy Mark Webber jövőre is a Red Bull színeiben sorakozhat fel a rajtrácsra, miután a csapat a mai napon hivatalosan is megerősítette ausztrál versenyzőjük szerződéshosszabbítását.

Christian Horner csapatfőnök örömmel tudatta a hírt: „Mivel mindkét félben erős volt a vágy arra, hogy folytassuk az együttműködést, ezért logikus döntés volt, hogy megújítsuk a szerződést, és nagy öröm számunkra, hogy megerősíthetjük, Mark 2013-ban is nálunk versenyez.”

Webber remek formáját látva mindez talán nem is meglepetés, ám szezon elején talán még nem sokan fogadtak erre. Jöjjön néhány gondolat az előzményekről.

Mark Webber az idei szezonban másodvirágzását éli. Az elmúlt pár hónapban, folyamatosan a jövőjét firtató pletykáktól volt hangos a sajtó, kezdve onnan, hogy marad- e a sportban, vagy visszavonul, sőt szóba hozták a királykategória legpatinásabb alakulatával, a Ferrarival is.

Jelenleg a világbajnokság új esélyeseként tarthatjuk számon az ausztrál versenyzőt, sőt még Sebastian Vettelt is elvarázsolta teljesítményével. A 20 futamból álló világbajnokság kilencedik futama után csak kettő pilóta van, aki egynél több győzelmet tudhat magáénak, ráadásul egyikük sem tűnt még csak a legkevésbé sem esélyesnek a szezon elején. Fernando Alonso kiköszörülte a Ferrari csorbáját és jelenleg vezeti a világbajnokságot. Az elsőszámú kihívója pedig az az ember, akit évek óta, mint egy „kiégett,kifutó” pilótaként tartanak számon: Mark Webber.

Miután az ausztrál 2010-ben még Fernando Alonso és Sebastian Vettel ellen küzdött a világbajnoki trófeáért, 2011-ben csak a fiatal csapattársa árnyékában láthattuk, és gyenge éve után, úgy ment téli szünetre, hogy a legtöbb szakértő azt jósolta, 2012-ben Webber utolsó éve következik Red Bull színekben.

Erre az évre így emlékezett vissza a csapatfőnök Christian Horner: „Ez egy nehéz év volt Marknak, de tiszteletreméltó teljesítményt nyújtott. Jelenleg kitűnő formában van. Egyértelműen világbajnokesélyes. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy mindkét pilótánk a bajnoki címért küzd, de emiatt fáj is a fejünk rendesen.”

A Toro Rosso fiatal tehetségei eddig nem mutattak kiemelkedő teljesítmény, így valószínűleg esélyük sem volt kitúrni az ausztrált.

Sokan azt valószínűsítették, hogy Webber szerződéshosszabbításának kérdéseinél a Toro Rosso ifjú tehetségei, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne, mint potenciális kihívók lehetnek. De míg ők jelenleg csak szenvednek, és nem teljesítenek túl erősnek mondható idényt, addig Mark szárnyal a Red Bullnál és erősebb, mint valaha.

A múlt hétvégi vasárnapi futamon a második helyről rajtolhatott Silverstone-ban, ahol a kiváló taktikának köszönhetően, Monaco után, idei második győzelmét szerezte meg, ezzel második helyen áll a világbajnokságban és 16 ponttal vezet a csapattárs, Sebastian Vettel előtt. Még a csapat is – mely eddig Sebastian Vettel körül forgott – dicsérte az ausztrált. „Mark fantasztikus munkát végzett” - nyilatkozott Adrian Newey a csapat főtervezője.

Dicséret, a sztártervező, Adrian Newey-től

A versenyen Mark rendkívül jól kezelte a rá nehezedő nyomást és pont azt csinálta, amit és ahogy kellett. Ki kellett használnia a lehetőséget és profitálnia kellett Fernando és a Ferrari hibájából, miszerint a spanyol lágy gumijai nagyon hamar elkoptak a végére és kérdéses volt, hogy befejezi-e a versenyt. Természetesen Mark ezt megcsinálta. Azt gondolom Mark egy fantasztikus versenyt futott, rendkívül összeszedett volt. A futam vége felé, amikor a gumijai és a tempója is meg volt, sikerült utolérnie és megelőznie is Fernandót” - adózott tisztelettel a futamgyőztes előtt Newey.

„Élvezzük ezt az eredményt és szabályosan magunkba szívjuk. Ez a legfontosabb. Emlékeznünk kell arra, mennyit dolgoztunk ezért az eredményért” – nyilatkozta Webber F1-es pályafutásának kilencedik diadala után.

Webber elégedett az eddig szezon teljesítményével Arra a kérdésre, hogy milyen esélyei vannak a világbajnoki címre, ennyit mondott az ausztrál:

„Az, hogy jól állok a tabellán, nem jelent egyelőre semmit. Azonban az biztos, hogy nincs nagy lemaradásom. Kevesebb, mint 20 pont, a továbbiakban muszáj lesz hasonló eredményeket hozni. Úgy néz ki, eddig ez jól működik.”

Míg Webber kicsit lazíthat, addig a csapat furcsa szituációban találhatja magát. Az elmúlt négy versenyen ő 68 pontot, míg Vettel csak 39 pontot szerzett. A vágyálom, azaz Vettel harmadik világbajnoki címe, úgy néz ki meginoghat. Azon aggódnak, nehogy átforduljon a dolog egy „horrorfilmbe”, hasonlóan 2010-hez, amikor a két pilóta egymástól elvéve a pontokat, Alonso malmára hajtotta a vizet.

2012 minden nagyon gyorsan megváltozhat

„2010-ben is hasonlóan történt. Webber akkor is ott volt az élen, de Vettelt nem szabad leírnunk”- emlékezett vissza Marc Surer, az egykori F1-es pilóta, jelenleg a német Sky Sport kommentátora.

"A következő futamon Németországban természetesen minden más lehet.”

Ezzel Webber is tisztában van: „Úgy gondolom, Hockenheimben átengedem Sebnek a győzelmet”- tréfálkozott.

A csapatvezető, Horner azonban nem fél az újonnan kialakuló helyzettől: „Nagyon sok versenyt futottak egymás ellen, több száz órát töltöttek együtt, és együtt segítettek az autó fejlesztésében is. Csapatként dolgoznak együtt. Tudnak együtt dolgozni a pályán is, hisz tisztelik egymást.”

„Sebastian rövid időn belül nagyon sok mindent ért el. Tudja, hogy Mark komoly ellenfele. Viszont így van ez fordítva is, ő is tudja, hogy Sebastian is magasra helyezi a lécet, mint láthatta azt az elmúlt két évben. Ez egy egészséges szituáció egy csapaton belül. Nekik is és a csapatnak is több tapasztalata van már. Sokszor vannak nagyon közel egymáshoz a pályán, de biztos vagyok benne, hogy ez a helyzet folytatódni fog”- vélekedett a csapatfőnök. 

Surer úgy gondolja, tudja, mi az, ami megkülönbözteti egymástól a két Red Bull pilótát:

„Amikor az idő nem túl jó, és a körülmények sem tökéletesek Webber képes ennek ellenére is a maximumot kihozni belőle. Addig Vettel csak bütyköl és próbálja az autó beállításait megtalálni. Olyan körülményeknél, amikor a kocsit nem tudja az edzéseken kiismerni, akkor Webber vezetési stílusának köszönhetően egy kicsit jobb. Emiatt a Webber rajongók, esős nyárban reménykedhetnek.”

A szurkolók bizalma a 35 éves pilóta felé egyre nagyobb, mint ahogy azt az ember gondolná. Arra a kérdésre, hogy Webber a 2012-es szezont Vettel előtt fejezi-e be, a válaszadók 45,32 százaléka voksolt igennel, 44,59 százaléka nemmel és mindössze 10,09 százalékuk válaszolt úgy, hogy nem, de van esélye Vettellel szemben.

(Összességében közel 1100-an szavaztak a Motorsport-Total.com-on erre a kérdésre.)

Visszaemlékezés, 2010

A csapat számára ez a szituáció, hogy két pilótájuk egymás ellen harcol a világbajnokságért már ismerős. Mielőtt jobban végiggondolnánk addig előny, de utána már nem. Tulajdonképpen a két versenyző egymástól veszi el a pontokat, ami idén nem biztos, hogy kifizetődik, mint ahogy ez a 2010-es évben is megtörtént. A dolog félelme minden Vettel rajongónak, hogy a németnek a szezon végén akár át kell engednie pár pontot vagy éppenséggel egy győzelmet Mark számára. A Red Bull a múltban már többször hangsúlyozta, hogy mindkét versenyzője szabad kezet kap és egyenlő esélyt a cím megszerzéséhez. Azonban 2010-ben Dietrich Mateschitz a Red Bull feje személyesen is közbeavatkozott és kijelentette, hogy nem fogja támogatni a csapatutasítást és inkább elbukja a vb címet, mintsem arra utasítsa pilótáit, hogy cseréljenek helyet a siker érdekében. Így volt ez 2010-ben amikor is Mark Webber volt jobb helyzetben a szezon vége felé, de a Red Bull istálló nem állt egy emberként mögé és a Brazil Nagydíjon hagyták, hogy Sebastian Vettel fusson be elsőként. Ezzel annyi volt a probléma, hogy Alonsónak adogatták a pontokat és nagyon nem volt mindegy, hogy melyik pilótájuk hányadik helyen fut majd be. Végül is Vettel begyűjtötte a bajnoki címet, de rezgett a léc.

Akkor Webber így nyilatkozott: „Nem érdekel, hogy harmadik, negyedik, vagy ötödik leszek-e.”

000 facebook_banner.jpg

Webber legalább még egy évet tervez

A másodvirágzását élő Mark Webber, a szezon végén 36 éves lesz, de már jóval szerződéshosszabbítása előtt egyértelművé tette, hogy maradni akar a szériában, silverstone-i győzelme pedig nagyon jókor jött számára ahhoz, hogy ezt az elképzelését meg is valósítsa.

Az biztos, hogy nagyon sokat segített abban, hogy a Formula-1-ben maradhassak. A jövőre nézve nincs szerződésem azonban mindent elkövetek, hogy 2013-ra legyen. Ez azonban egész jól megy és nagyon keményen fogok hajtani annak érdekében, hogy a jövő évben is itt lehessek”- nyilatkozta vasárnapi győzelmét követően.

Talán éppen a Ferrarinál?

Miután Horner vasárnap az újságíróknak elemezte Mark győzelmét, egyszer csak megszólalt a mobilja: „Oh kis türelmüket kérném, Domenicali úr hív.”

Egy újságíró rá is kérdezett rögtön: „Mark miatt?”

Horner csak nevetett a telefonba: „Nem akarod őt!”

Nagy nevetések közepette,de Domenicali Webber kvalitásait dicsérte: „Mark egy jó pilóta. Nagy versenyt futott ma.”

Egyes pletykák szerint, a Ferrari csak a 2013-as átmeneti évre igazolta volna le az ausztrált a Alonso mellé, mert 2014-től egy Vettel-Alonso párosítást terveznek a maranellóiak. Ezt azonban mindkét fél cáfolta. Webber mindenesetre ideális jelölt lett volna, így a spekulációk elkerülhetetlenek voltak, és ezt minden bizonnyal Horner is jól tudta

Mark jól érzi magát a csapatnál. A látszat is ezt mutatja. Véleményem szerint ez jól látható a pályán történő teljesítményén. Nagyon jól vezet ebben az évben. Konstans teljesítményt nyújt és két nagy győzelmet tudhat magáénak, Monacóban és Silverstone-ban. Alonso elleni manővere, pedig egyszerűen tökéletes volt. Silverstone-ban Mark mindenféle tekintetben nagyon jól ment. A kapcsolatunk jó, és azt gondolom, szívesen maradna velünk 2013-ban is”- vélekedett Horner a Brit Nagydíj után, ahol azt is elárulta, hogy Webber jövője hamarosan eldől. Ekkor Horner még néhány hétről beszél, valamiért azonban sürgetőbb lett a tárgyalás.

Nem mellesleg, Webber utólag már azt is elárulta, valóban tárgyalt a Ferrarival: "Folytak tárgyalások a Ferrarival, de úgy döntöttem, itt maradok.”

"Itt kapásból tudom mindenki cipőméretét! Minden egyes embernek tudom a nevét, minden rezdülését ismerem, minden apró részletet ismerek, és ez egy versenyző számára nagyon fontos dolog.”

A hivatalos bejelentés tehát nem váratott sokáig magára, így egyelőre a ferraris pletykákból egy név biztosan kiesett.

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

 

 

 

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

f1 szerződés red bull mark webber formula-1