2012. júl 15.

F1 Vettel: Az emberek azt nem látják, mi minden kell ehhez a szinthez

írta: FormaNet
F1  Vettel: Az emberek azt nem látják, mi minden kell ehhez a szinthez

A jövőhét végén Sebastian Vettel hazai versenyére készül, ahol szeretne valami pluszt adni honfitársainak, német rajongóinak. Többek között erről, divatról, hírnévről, Kimi Räikkönenről, az állandó utazásokról, a bőröndjéhez fűződő viszonyáról és sok másról is kérdezték a regnáló világbajnokot a Formula1 hivatalos oldalán.

Vettel VBalencia előtt.jpg

 

A Formula-1 egy elbűvölő üzlet. Divatkövetőnek tartod magad?

Sebastian Vettel: Ha őszinte akarok lenni, a divat nincs túl előkelő helyen a napirendemben, de természetesen belenézek a tükörbe mielőtt elindulok, és nem áll tőlem távol a hiúság. Egy dolog biztos: a ruházatom legyen kényelmes. Farmer, póló, és lazán felette egy ing - az ilyen dolgokat kedvelem. És nagyon szeretem a színes dolgokat.

Mi a legőrültebb ruhadarab amit vettél?

SV: Soha nem vásároltam semmi szélsőséges holmit. Nem vagyok ilyen típusú srác. Mindig olyan dolgot vásárolok, amit biztos, hogy hordani is fogok. Bár ez nem teljesen igaz. Egyszer tizenévesen vettem egy régimódi kalapot – sosem viseltem.

Fejezd be a mondatot. A ruhának olyannak kell lennie, ami…

SV: …kényelmes, funkcionális, és természetesen jól nézzen ki. Legalábbis remélem, hogy jól nézek ki benne! (Nevet)

A szekrény kötelező darabja a farmer. Neked milyen a kapcsolatod velük?

SV: Nos, szerintem mindenki hord farmert. Mindenhol része a mindennapi kultúrának. Persze más volt James Dean vagy Marlon Brando idejében, amikor a farmer még nem volt átlagos viselet, inkább kivételnek és lázadónak számítottak viselőik. Ma már szinte minden alkalomra lehet farmert viselni. Én legalábbis tudok. Bár nem tudom mi lesz, ha kicsit idősebb leszek.

Mi a korhatár?

SV: Valahogy 30 év fölött talán? Akkor minden ilyen alkalmat folyamatosan szűkíteni kell.

Mik a hírnév árnyoldalai?

SV: Amit az emberek nem látnak. Azt látják, hogy beülünk a kocsiban, versenyzünk, és ha nyerünk, akkor örülünk. De azt nem látják, mi minden kell ehhez a szinthez - a fegyelem, a napi fárasztó edzések, belső kísértéseknek ellenállva, hangulattól függetlenül. Ezek azok a fizikai kihívások, amiket külső szemlélőként nem látni. És akkor ott vannak még az intellektuális kihívások - találkozók a mérnökökkel, és velük hasonló szinten megvitatni a technikai dolgokat. Mindezek rejtve maradnak a rajongók szemei előtt. Ha bekapcsolják a tévét egy időmérőn, akkor azt gondolhatják, hogy ez mind csak sok hűhó semmiért, hiszen mindössze néhány kört tesz meg egy versenyző. De valójában tíz hónap maraton a hét minden napján.

Volt már olyan, hogy vásároltál egy divatmagazint?

SV: Talán meglepő, de igen. Többször is. (Nevet)

Szóval jól ismered az olyan divat magazinokat, mint a Vogue és a Harper Bazaar?

SV: Hoppá, be kell vallanom, ez utóbbiról még sosem hallottam.

Azt az életet éled, amiről álmodtál. Milyen érzés?

SV: Más mint azt sokan gondolnák. Mindig is arról álmodtam, hogy versenyezzek, és ennél a szintnél nem tudok nagyobbat elképzelni. De az élet, ami ezzel együtt jár, az nem szerepelt az álmaimban. Folyamatosan utazunk, a hét minden napján dogozunk, alig van időnk saját magunkra, a családra és barátokra pedig még annyi sincs. Ne érts félre, nem panaszkodom, mert szeretem ezt az életet, és ha újra választanom kellene, akkor újra csak ezt tenném. Soha nem találkoztam még csak hasonló dologgal sem, ami ehhez fogható lenne. És el kell ismernem, ez is hozzá tartozik, de kívülről nem igazán látszik, hogy valóban milyen ez az életforma. Nem minden arany, ami fénylik!

Mi teszi elbűvölővé a Formula-1-et?

SV: Azt hiszem a Formula-1 és a csillogás együtt jár, igen, de számomra a sport oldala élvez elsőbbséget. Sokkal inkább elbűvölnek a műszaki dolgok, mint a rajtrácson, az autók mellett álló lányok. Ez nem azt jelenti, hogy rájuk sem pillantok, de határozottan nem ez a hétvégém csúcspontja! (Nevet)

Mit gondolsz, ki a király? Brad Pitt, Barack Obama vagy Homer Simpson?

SV: Valaki, aki a saját életét éli. Ha mások nyomában élsz, az sosem hagy nyomot. Ahhoz, hogy Brad Pittről véleményt mondjak, sokkal többet kellene tudnom róla. Azokat az embereket csodálom, akiket nem vesz körül mindenféle, megalapozott, vagy megalapozatlan pletyka. Például Kimi Räikkönen. Lehet őt kedvelni, vagy nem, de az biztos, hogy a saját útját járja. Úgy él, ahogy az hozzá méltó, és nem akar mindenki kedvence lenni. Legalábbis nem ezt a benyomást kelti.

Räikkönen az, akivel a legközelebbi barátságban vagy a versenytársak közül?

SV: Igen. Ő egy egyenes és őszinte ember. Ha azt mondja, hogy rossz napja van, akkor az úgy is van. Nem érdekli a politika, és sosem akar többnek látszani. Ha nem akar valamit meg mondani, akkor nem kezd el hímezni hámozni, csakhogy kikerülje a lényeget.

Az elmúl években a média kedvence voltál, most érezhetsz némi szembe szelet az idei szezonban. Lehet ennek pozitív hatása?

SV: Azt hiszem az a mondás igaz erre, hogy soha nem vagy olyan jó, és annyira rossz sem, mint azt mások mondják.  Saját magam számára az a legfontosabb, hogy amikor belenézek a tükörbe, elégedett legyek azzal, amit látok. Az őszinteséget és a becsületességet szeretem. Mennyivel egyszerűbb lenne azt mondani, hogy lerepült a kerék, és emiatt hagytam el a pályát. De ha te hibázol, akkor tudni kell bocsánatot kérni mindezért. Mint például két évvel ezelőtt Spában, amikor Jenson Buttont próbáltam megelőzni, de elvesztettem az irányítást az autóm felet, és végül mindkettőnk versenyét tönkretettem. Természetes volt, hogy odamenjek hozzá, és bocsánatot kérjek. És ugyanezt én is elvárom.

Az eddigi kilenc verseny alatt hét győztest láthattunk. Szerinted ki az, aki kiemelkedik?

SV: Még mindig nagyon kiélezett a verseny. Mint azt az eredmények is mutatják, sok versenyző teljesít hasonló szinten. Kilenc futam után hárman vagyunk 29 ponton belül. A legkiemelkedőbb talán Fernando - ő az egyik legösszetettebb versenyző - és Lewis, aki nagyon gyors, bár Silverstone-ban kicsit szerencsétlen volt. És persze van még sok más. Michael még mindig része a játéknak, és nem hinném, hogy elvesztette volna képességeit. Az igazság az, hogy a teljesítmény csak annyira lehet jó, amit ki tudsz hozni a csomagodból – és ez kéthetente változhat.

Véleményed szerint a sportág nagyjait a világbajnoki címek számai alapján lehet megítélni?

SV: Igen, ugyanakkor nem. Nyilvánvaló, hogy a bajnoki sikerek sokat számítanak. Ha megnézzük a nagy neveket a múltból - olyanokról beszélek, mint például Alain Prost, Ayrton Senna, Jackie Stewart és még néhányan -, mindannyian több vb címet nyertek. De néha más nevek is megmaradnak az emlékezetben, mert valami extrát és különlegeset nyújtott az illető. Azt hiszem minden Formula-1-es versenyző nagyon gyors, és tudja, hogy mit csinál, de néhányan rendelkeznek valami extrával. Lehet, hogy éppen azért szerették, mert nagyon szórakoztató volt, vagy különlegesen bánt az autóval, így rengeteg olyan versenyző van, aki sokáig megmarad az emlékezetekben, még úgyis, hogy másoknak talán sokkal több győzelmük van….

Tudnál mondani egy ilyen versenyzőt?

SV: Jochen Rindt. Ő egy bajnoki címet nyert, de olyan valaki volt, aki messze felülmúlta ezt a címet. Ő egy ikon, és nem csak az osztrákok, de a német és a svájci szurkolók számára is.

Évek óta a bőröndöddel élsz együtt. Már otthonosan érzed így magad?

SV: Biztos, hogy a bőröndöd nagy érték lett a számomra, és természetesen idővel a csomagolás is rutinná válik. De azért sohasem zárható ki a hiba, figyelembe véve, hogy mennyi mindenre nincs a végén szükségem. Mindent figyelembe véve az F1-es utazás egyfajta ellentéte a nyaralásnak. Akkor az ember várja, hogy végre felszálljon a gépre, hotelben aludhasson és svédasztalnál reggelizzen, én pedig örülök,  ha végre saját ágyamban aludhatok, és a saját konyhámban ügyetlenkedhetek.

000 facebook_banner.jpg

Mi az, amit sosem felejthetsz el magaddal vinni?

SV: Fogkefe - és fehér zokni, hogy azonnal azonosítani tudjanak, hogy német vagyok (Nevet)

Ha lenne egy hónapod magadra, hogyan töltenéd el?

SV: Biztos, hogy nem pattannék repülőre. Eltöltenék egy kis időt a barátokkal és a családdal, a többiben pedig túráznék vagy gyalogosan, vagy pedig kerékpárral.

Hazai nagydíjad következik, Hockenheimben. Hogy érzed, szeretnél valami pluszt adni a rajongóknak?

SV: Persze, semmi kétség, ez mindig egy különleges verseny, szóval tényleg más lesz, ugyanakkor nem kapok érte több pontot. Élvezni fogom a hétvégét, és magától értetődően minden tőlem telhetőt megteszek majd.

De szeretnél nyerni ugye?

SV: Igen, igen.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

f1 red bull sebastian vettel formula-1