2012. júl 16.

Formula-1 akkor és most - Stirling Moss és Nico Rosberg szemével

írta: FormaNet
Formula-1 akkor és most - Stirling Moss és Nico Rosberg szemével

Nico Rosberg és Sir Stirling Moss, mindketten a Mercedes csapat versenyzői, bár két rendkívül különböző korszakról beszélnek és mondják el tapasztalataikat.

stirling moss_1.JPG 

Nico Rosberg jelenleg versenyez a gyári Mercedes istállónál, míg Stirling Moss 1955-ben szerződött Juan Manuel Fangio mellé a legendás csapathoz. Mosst azóta is legtöbbször úgy emlegetik, mint a leggyorsabb F1-es pilóta, aki soha nem nyert világbajnokságot. Ennek ellenére, képességei és eredményei alapján, mindenki a bajnokok közt emlegeti, hiszen a legkeményebb ellenfele volt Fangiónak, és négy egymást követő évben második lett a bajnokságban (1955,1956,1957,1958), majd három szezonon keresztül a harmadik helyeken zárt. Világbajnoki címet sosem, nyert és 1962-ben egy vb-n kívüli futamon hatalmasat bukott, hosszú ideig kómában feküdt, de szerencsésen felépült. Balesete után már nem tért vissza a királykategóriába, a 80-as években még láthattuk a Brit Túraautó Bajnokságon, illetve történelmi  autóversenyeken is részt vett egészen a tavalyi évig, amikor 82 évesen bejelentette, végleg visszavonul a versenyzéstől.

Nem túl gyakori az az eset, hogy két különböző korban versenyző pilótával olvashatunk közös interjút. Stirling Moss és Nico Rosberg most két időszak, két különböző Formula-1-ét mutatja be nekünk.

A 82 éves veterán versenyző Moss 1951 és 1961 között vezetett a királykategóriában, ahol összesen 66 nagydíjon állt rajthoz többek között a Maserati, a Lotus és a Mercedes csapat színeiben. 1955-ben szemtanúja lehetett a Mercedes sokáig utolsó - gyári csapatként való- győzelmének, melyet akkori csapattársa Juan Manuel Fangio nevéhez kötnek (1955. Olasz Nagydíj). Ezt a hosszú nyeretlen szériát azóta Nico Rosberg megtörte az idei Kínai Nagydíjon,amikor a két McLaren előtt elsőként intette le a kockás zászló.

A különbségek az 50-es évek F1-éhez képest rendkívül nagyok. A széria 1950-ben indult útnak, így az Moss idejében még gyerekcipőben járt, és mindezt ma már nehéz szavakba önteni.

„Istenem, ez a Formula-1 ma már teljesen más, mint akkoriban volt" - nyilatkozta a brit expilóta a Bildnek.

„Már a kormányon lévő kapcsolók látványától szédülök"- mondta viccesen.

Az ő idejében még nem volt egyetlen gomb sem a kormányon, amit meg kellett volna találnia. A kormánykerék akkoriban jóval nagyobb volt és teljesen egyszerű anyagokból (mint a fa és fém) készültek. Voltak is veszélyes pillanatok.

„Volt, hogy egy versenyen a kormány a kezeim között maradt" – emlékezett vissza Moss.

A mai autók kormányain elhelyezkedő gombok rendkívül bonyolultak, ugyanakkor praktikusak is.

„Segítségükkel manapság mindent beállíthatsz az autón, legyen az akár a fék egyensúly" - ecsetelte a 27 éves Nico Rosberg.

„A kormánykerék mögött ezen felül még vannak további kapcsolók gombok és karok is."

stirling moss.JPGA mai kormánykerék önmagában is egyfajta tudomány. Ezzel szemben a múltban mindent ők állítottak be, beleértve a női nemhez való szemléletet is, mosolyogva mesélt ezekről az emlékeiről is Moss.

„Mindig is érdekeltek a lányok és ezt nem is tagadtam. A versenyek előtt inkább még azzal foglalkoztam, hogy egy lánytól elkérjem a telefonszámát" - vigyorgott a brit legenda.

Az étkezés szintén egy fontos tényező, ami megváltozott a két időszakot összevetve. Amíg Rosbergék ma csak müzli és tésztaféléket esznek és egy gomb segítségével különböző energiákat eljuttató italmixeket tudnak magukba vinni vezetés közben, addig Mossék anno azt ettek, amit épp kívántak.

„A versenyek előtt mindig a kedvenc tükörtojásomat ettem. Az ivást pedig úgy oldottuk meg, hogy egy termoszt tartottunk az ülés alatt. Mindig jól be kellett csukni, különben azt vettem észre körről körre, hogy nyomot hagy."

„És, hogy mi volt benne? Préselt citromlé. Monacóban nagyon fontos volt, hogy a közel 3 órás versenyeken rendesen vigyünk be vitaminokat a szervezetünkbe" - mesélte emlékeit Stirling Moss.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

mercedes f1 stirling moss nico rosberg formula-1