2012. júl 17.

F1 Martin Whitmarsh kiáll az FIA mellett, Ecclestone-nal szemben is

írta: FormaNet
F1 Martin Whitmarsh kiáll az FIA mellett, Ecclestone-nal szemben is

Az elmúlt évben egyre több jel mutatott arra, hogy az F1 teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone mind jobban szeretné magáról lerázni a Nemzetközi Automobil Szövetség, mint a sportág irányítótestülete által felállított kotlátokat, sőt akár az FIA-tól való elszakadást is fontolgatja. Erről azonban a csapatok egy részének más a véleménye.

FIA logó.jpg

Az idei év végén lejár a jelenleg hatályos Concorde Egyezmény, és az új megállapodás mérföldkő lehet a sportág történelmében. A szerződés körül még jelenleg is ellentmondásosak a hírek, annak ellenére, hogy Ecclestone propaganda gépezete arról harsog, hogy már csak néhány apróságban kell megegyezni. Az a néhány apróság azonban komoly hatással lehet a sportág jövőjére nézve. Ecclestone ugyanis úgy tűnik, igyekszik olyan helyzetet teremteni, mely kizárhatja az FIA-t az egyezményből (erről itt olvashattok)

A Formula-1-es csapatoknak, és a sportág kereskedelmi jogai birtokosának, Bernie Ecclestone-nak kell biztosítani azt, hogy a jövő év elején életbe lépő Concorde Egyezménynek a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA is harmadik félként része legyen. Ez Martin Whitmarsnak, a McLaren csapatfőnökének, a FOTA (csapatok érdekvédelmi szövetsége) elnökének határozott véleménye, aki úgy véli, a versenysorozat számára is a legmegfelelőbb az a háromoldalú megállapodás lenne, ami már több évtizede működik.

Martin whitmars bízik a fotában.jpg

„Lehetne egy tisztán kereskedelmi megállapodás (csapatok és Ecclestone között), de ha az FIA bajnokságában versenyzünk, akkor az a háromoldalú szerződés nélkül elég zavaros lehet. Azt hiszem, az lenne a megfelelő megállapodás, amely magában foglalja az összes csapatot, a kereskedelmi jogok birtokosát és az FIA-t. Ezen fogunk dolgozni" - vélekedett a FOTA elnöke.

Ecclestone javaslatai nyomán az új Concorde Egyezmény szerkezete, eltérő lehet az eddigiekhez képest. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) helyett a csapatok fektetnék le a műszaki szabályokat. Ez Ecclestone szándéka szerint csökkenthetné a 2014-ben az FIA által szorgalmazott, és hivatalosan már elfogadott, új motorformula körül kialakult anomáliát. Az elszakadásra való törekvés jele, hogy a FOM vezér barátja, Flavio Briattore egyes jelentések szerint egy új, GP1-es szabályrendszer kidolgozásán is munkálkodik, ami kísértetiesen hasonlít a jelenlegi F1-es szabályrendszerre. A legfőbb ellentét azonban a fehér lovag és az irányító testület között a pénz és a hatalom kérdése.

„A múltban a tárgyalások egyidejűleg zajlottak, és ez azt jelentette, hogy mindannyian összegyűltünk, és aláírtuk. Most azonban néhány csapat és a kereskedelmi jogok tulajdonosa nem így járt el. Különbözőképpen oldották meg a dolgot" - utalt Whitmarsh az év elején a FOTA-ból kilépett Ferrari és a Red Bull külön alkujára.

„A csapatok többsége aláírta, és azok, akik nem írták alá, közel vannak hozzá, és szerintem Bernie is úgy érzi, hogy közel van ahhoz, hogy minden csapat, és egyben az FIA is aláírja - szerintem ez együtt kell elvégeznünk, közös megegyezéssel" – bizakodott Martin Whitmarsh.

000 facebook_banner.jpg

A frontok tehát továbbra is megvannak, egyrészt az Ecclestone-nal fémjelzett FOM, és az Jean Todt vezette FIA között, ám az új motorformula miatt a csapatok között sincs egység, ami az egész megállapodást jelentősen hátráltatja, hiszen ha Ecclestone érvényesíteni tudja akaratát, azzal a Renault és a Mercedes szériában maradása kerülhet veszélybe, és ez a sportág jövőjét is súlyosan befolyásolhatja. A háttérben tovább folynak a csatározások, konspirációk, és csak remélni tudjuk, hogy végül sikerül megfelelő, a sportág jövőjét stabilizáló kompromisszumokat találni.

Szöveg: FormaNet, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

f1 forma1 fia formula1 bernie ecclestone fom jean todt martin whitmarsh concorde egyezmény